Πώς οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν τη λογοτεχνία ως τρόπο άμυνας

Διαβάζεται σε 3'
Πώς οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν τη λογοτεχνία ως τρόπο άμυνας
A window boarded up using books in the Voskresenka neighborhood of Kyiv, Ukraine, Thursday, March 3, 2022. Russia's war on Ukraine is now in its ninth day and Russian forces have shelled Europe's largest nuclear power plant, sparking a fire there that was extinguished overnight. (Lev Shevchenko via AP) Lev Shevchenko via AP

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας ο ουκρανικός λαός αγόρασε πολλά βιβλία ως ανταμοιβή για τον εμβολιασμό κατά του Covid-19. Τα βιβλία αυτά τώρα χρησιμοποιύνται ως μέσο οχύρωσης στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Λίγο πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η πανδημία του κορονοϊού είχε “φέρει” μια απροσδόκητη πολιτιστική ανακάλυψη στη χώρα. Επειδή τα ποσοστά εμβολιασμού ήταν ιδιαίτερα χαμηλά, μία σχετικά νέα κυβερνητική υπηρεσία, το Ukrainian Books Institute, προσέφερε «κουπόνια πολιτισμού» ως ανταμοιβή για τον εμβολιασμό κατά του Covid. Με κάθε κουπόνι 1.000 hryvnia (περίπου 25 £) μπορούσε κάποιος είτε να αγοράσει εισιτήρια για μια ταινία ή μια συναυλία, μια συνδρομή στο γυμναστήριο ή βιβλία.

Όπως διαβάζουμε στην Guardian, έκπληξη προκάλεσε σε όλους πως οι πολίτες ξόδεψαν περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο εθνικά νομίσματα για βιβλία. Και λέμε έκπληξη γιατί σύμφωνα με έρευνες, ο μέσος Ουκρανός διαβάζει μόνο ένα βιβλίο τον χρόνο!

Ωστόσο, το 2014, από τότε που η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία και κατέλαβε μέρος του Ντονμπάς, οι ουκρανικές αρχές προχώρησαν στην ψήφιση νόμων σχετικών με τα βιβλία. Ο ένας απαγόρευσε την εισαγωγή βιβλίων που τυπώνονταν στη Ρωσία. Έτσι, ξεκίνησαν προγράμματα για την υποστήριξη τοπικών συγγραφέων και τη μετάφραση ξένων συγγραφέων στα ουκρανικά. Αυτό οδήγησε σε μια εκδοτική έκρηξη και τότε ήταν που και πολλοί εκδοτικοί ουκρανικοί οίκοι έκαναν την εμφάνισή τους, αλλά και πολλοί νέοι συγγραφείς.

Αυτή η φιλαναγνωσία σταμάτησε ωστόσο την πρώτη μέρα της εισβολής της Ρωσίας, καθώς οι πολίτες επικεντρώθηκαν στο πώς θα προστατευθούν και οι ίδιοι και στο πώς θα προστατεύσουν και τους οικείους τους. Και μάλιστα αναγκάστηκαν να εφεύρουν τρόπους για να προστατευτούν.

Η αρχισυντάκτης του Zaborona Media, Κατερίνα Σεργάτσκοβα (Katerina Sergatskova) ανήρτησε τη συγκεκριμένη φωτογραφία στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter και αυτή δεν άργησε να γίνει διάσημη σε όλο τον κόσμο,.

 

 

Η δημοσιογράφος αναφέρει πως το συγκεκριμένο σπίτι ανήκει σε έναν Ουκρανό ερευνητή, τον Λεο Σερβτσένκο, ο οποίος με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να εμποδίσει τα γυαλιά από τα τζάμια να μπουν στο εσωτερικό του σπιτιού του. Η φωτογραφία απεικονίζει το παράθυρο ενός σπιτιού το οποίο έχει καλυφθεί με βιβλία. Τα βιβλία είναι διατεταγμένα κυρίως με το δέσιμο στο εσωτερικό, οπότε είναι δύσκολο να πούμε ποια είναι τα περισσότερα από αυτά. Μόνο ένας βαρύς τόμος, από τα έργα του Ρώσου καλλιτέχνη Ilya Glazunov, ξεχωρίζει. Κατά ειρωνικό τρόπο, αυτός ο ζωγράφος, ο οποίος έζησε τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ως έφηβος και αργότερα είδε την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, υποστήριξε δημόσια τις αυταρχικές πολιτικές του Βλαντιμίρ Πούτιν και ζωγράφισε πίνακες επαινώντας το «μεγαλείο» της Ρωσίας. Τώρα οι κάτοικοι του Κιέβου χρησιμοποιούν έναν κατάλογο με τους πίνακές του για να αμυνθούν από τις αεροπορικές επιθέσεις του ρωσικού στρατού.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα