Συλλογικό έργο: Μια καινούργια ανάγνωση του λαϊκισμού

Ένα βιβλίο που υπογράφουν οι Vladimir Safatle, Γιάννης Σταυρακάκης, Δήμητρα Αθανασοπούλου, Adele Clement, Marie-Jean Sauset, κ.ά.
- 09 Μαΐου 2020 15:50
Η επιστροφή του λαϊκισμού θέτει το ερώτημα τι είναι ένας “λαός” και εξετάζει την κατασκευή και τους αμυντικούς μηχανισμούς αυτού του “λαού” με βάση τις ταυτοτικές αξίες που αυτός προασπίζεται.
Το βιβλίο προσφέρει μια ανάγνωση της έννοιας της ταυτότητας σε σχέση με εκείνη του “πολιτικού υποκειμένου”, ο ορισμός της οποίας στηρίζεται στο υποκείμενο της ψυχανάλυσης. Είναι αναμφίβολο ότι έχουμε έναν “πόλεμο ταυτοτήτων”.
Η επιστροφή στην ψυχολογία των μαζών γίνεται απαραίτητη για να μπορέσουμε να συλλάβουμε το ζήτημα του πλήθους με ή χωρίς ηγέτη, πολλώ μάλλον σήμερα που γινόμαστε εκ νέου μάρτυρες της συμμαχίας του φιλελευθερισμού με αυταρχικά καθεστώτα, την ώρα θα προσδοκούσαμε την ανάπτυξη μιας φιλοσοφίας της ευτυχίας και της ατομικιστικής απόλαυσης.
Από τον Πρόλογο του βιβλίου:
«[…] κάποιοι σύγχρονοι στοχαστές επιχείρησαν να διαµορφώσουν µια ανανεωµένη σκέψη πάνω στην πολιτική έχοντας ως αφετηρία µια επιστροφή στην ψυχανάλυση. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται ο Ερνέστο Λακλάου, ο Σλάβοϊ Ζίζεκ και η Τζούντιθ Μπάτλερ.
Να θυµίσουµε ότι οι παραπάνω συγγραφείς συµµετείχαν σε µια πολύ πλούσια ανταλλαγή απόψεων σ’ ένα βιβλίο µε τίτλο Contingency, Hegemony, Universality: Contempor ary Dialogues On The Left, όπου µπορούµε να παρακολουθήσουµε τους διαφορετικούς τρόπους ανάγνωσης της Αριστεράς στις µέρες µας. Για τους παραπάνω συγγραφείς το ζήτηµα του υποκειµένου στην ψυχανάλυση είναι θεµελιώδες για τη µελέτη του πολιτικού υποκειµένου. Μπορούµε να πούµε ότι η ψυχανάλυση είναι ο προνοµιακός συνοµιλητής των στοχαστών αυτών, οι οποίοι βρίσκονται στο προσκήνιο της τρέχουσας πολιτικής σκέψης».
Περιεχόµενα
-Christian Hoffmann & Joel Birman
Πρόλογος: Η αντίστροφη όψη του λαϊκισµού
-Christian Hoffmann
Η συλλογική σαγήνευση του υπερφιλελευθερισµού
-Joel Birman
Ψυχανάλυση και πολιτική φιλοσοφία στη σύγχρονη εποχή
-Hélène L’Heuillet
Γιατί όλοι αυτοί οι λαϊκισµοί;
-Vladimir Safatle
Φέντερν, Κέλσεν, Λακλάου και η αντιθεσµική διάσταση της δηµοκρατίας
-Thomás Zicman de Barros
Ταυτότητα, απόλαυση και οι δηµοκρατικές δυνατότητες του λαϊκισµού
-Roland Chemama
Λαϊκισµός, πολιτική, υποκειµενικότητα
-Felipe Rafael Linden
Ο λαός ως ταυτότητα χωρίς υπόσταση και η λαϊκιστική πολυµορφία
-Γιάννης Σταυρακάκης
Παράδοξα του λαϊκισµού: µια εισαγωγή (συνέντευξη στη ∆. Αθανασοπούλου)
-∆ήµητρα Αθανασοπούλου
Ασυµφωνία, χρέος και λαϊκισµός
-Adèle Clément
Μεταξύ επηρεασµού χωρίς αντιπροσώπευση και συµµεριζόµενων και κατευθυνόµενων συναισθηµάτων (µε ή χωρίς ηγέτη): υποκείµενο του κοινωνικού και λαός του λαϊκισµού, µια διπλή ανάγνωση ανάµεσα στη «Νύχτα των Ορθίων» και στον αριστερό λαϊκισµό
-Luiz Paulo Leitão Martins
Κυβερνητικότητα και πολιτική υποκειµενοποίηση: ο Φουκώ και ο λαϊκισµός
-Marie-Jean Sauret
Περί αποπλάνησης
-Γιώργος ∆ηµητριάδης
Για µία ευρωπαϊκή Ελληνικίωση