Υπουργείο Πολιτισμού: Ποιους θα ‘κάψει’ το πόρισμα για το Ταμείο Αλληλοβοήθειας

Υπουργείο Πολιτισμού: Ποιους θα ‘κάψει’ το πόρισμα για το Ταμείο Αλληλοβοήθειας
eurokinissi

Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου για το Ταμείο - σκάνδαλο;

Με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Πολιτισμού ενημέρωσε την Πέμπτη ότι ολοκληρώθηκε ο Διαχειριστικός Έλεγχος στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας του Υπουργείου Πολιτισμού των ετών 2005-2016 που διενεργήθηκε για πρώτη φορά από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Το ταμείο – σκάνδαλο του Υπουργείου Πολιτισμού στο οποίο εισέρρευσε ανεξέλεγκτο δημόσιο χρήμα και το οποίο έλεγχαν οι ηγεσίες του υπουργείου, σε συνεργασία με συγκεκριμένους συνδικαλιστές, βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου εξαιτίας και της προ μηνών ερώτησης 28 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς την υπουργό Πολιτισμού Λ. Κονιόρδου αλλά και μετά τις δημόσιες δηλώσεις της απερχόμενης προέδρου του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων Α. Λούβη, η οποία κατηγόρησε την υπουργό πως υποκύπτει σε πιέσεις συνδικαλιστών και είναι όμηρος συμφερόντων,

«Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει ζητήσει από το ΤΑΥΠΥΠΠΟ επαρκείς εξηγήσεις. Εφόσον δεν δοθούν θα κινηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες» υπογραμμίζει η υπουργός. Ανοιχτό παραμένει όμως το ερώτημα, αν και πότε θα δοθεί στη δημοσιότητα το πόρισμα από την κα. Κονιόρδου, τη στιγμή μάλιστα που εκτός από τους 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν προ μηνών καταθέσει ερώτηση στη βουλή σχετικά με το αμαρτωλό ταμείο, η απερχόμενη πρόεδρος του ΤΑΠ κατηγόρησε την υπουργό πως -ενώ οι προκάτοχοι της κ.κ. Ξυδάκης και Μπαλτάς ήθελαν να δώσουν τέλος στη διαδρομή ανεξέλεγκτου δημόσιου χρήματος από το ΤΑΠ στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας- η ίδια αρνείται για την ώρα να προχωρήσει την υπόθεση και να σπάσει το απόστημα. 

Πηγές του υπουργείου λένε πως τα αποτελέσματα του ελέγχου θα δουν το φως της δημοσιότητας, αφού ακολουθηθούν οι τυπικές διαδικασίες. Σύμφωνα με πληροφορίες του News 24/7, ο έλεγχος «εντοπίζει» αυθαιρεσίες και παράτυπες διαδρομές χρημάτων έως το 2009, χρονιά που την ηγεσία του υπουργείου είχε ο Αντώνης Σαμαράς. Υπενθυμίζεται πως από το τιμόνι του υπουργείου έχουν περάσει μετέπειτα αρχηγοί κομμάτων κι ένας πρωθυπουργός. Σημειώστε ονόματα: Βενιζέλος , Σαμαράς, Καραμανλής. Αν οι πληροφορίες μας επιβεβαιωθούν σε σχέση με τα αποτελέσματα του ελέγχου, θα κληθούν να απαντήσουν σε δύσκολες ερωτήσεις.

Πώς δημιουργήθηκε το ταμείο-σκάνδαλο

Το 2002 ο τότε υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος με υπουργική απόφαση θέτει σε λειτουργία το Ταμείο Αλληλοβοήθειας που ο βασικός του σκοπός είχε κοινωφελή χαρακτήρα: Να χρηματοδοτεί τον παιδικό σταθμό, τις κατασκηνώσεις των παιδιών των υπαλλήλων του υπουργείου και να δίνει βοηθήματα σε περιπτώσεις ανάγκης. Το Ταμείο τροφοδοτείται με δημόσιο χρήμα που προέρχονται από αρχαιολογικούς πόρους και συχνά με επιπλέον επιχορηγήσεις.

Στήνεται δε με τρόπο ώστε να ελέγχεται από συγκεκριμένους συνδικαλιστές και πρόσωπα της επιλογής του εκάστοτε  υπουργού Πολιτισμού, που διορίζει την διοίκηση χωρίς  διαφανή κριτήρια. Για παράδειγμα τη θέση του προέδρου κατείχε επί 15ετίας ο κ. Ιωάννης Τσακοπιάκος, πρώην πρόεδρος της ομοσπονδίας υπαλλήλων του υπουργείου, πρόσωπο του στενού περιβάλλοντος του Ε. Βενιζέλου. Είχε επιλεγεί μάλιστα και στην ομάδα των συμβούλων του, όταν ο κ. Βενιζέλος ανέλαβε την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Ενώ οι κ.κ.Ξυδάκης και Μπαλτάς ζήτησαν να επιστρέψει στην οργανική του θέση, σήμερα βρίσκεται στην ΑΔΕΔΥ με υπογραφή της κας Κονιόρδου. «Είναι ένα διαχρονικό αλισβερίσι του εκάστοτε υπουργού με συνδικαλιστές» λένε κυβερνητικές πηγές στο News247.

«Πρόκειται για μηχανισμό βολέματος ημετέρων, που δεν ελέγχεται από κανένα και το διαχειρίζονται συνδικαλιστές του υπουργείου» επισημαίνουν στο News247  κυβερνητικά στελέχη. Το Ταμείο αυτό  έχει λάβει συνολική κρατική χρηματοδότηση 46 εκατ. ευρώ (!) σε μια 12ετία, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Φ. Αλικαρίδη, συμβούλου του Αρ. Μπαλτά.

Επί υπουργίας Βενιζέλου, ορίζεται ότι στο ταμείο θα εισρέει 1% επί των εισπράξεων του ΤΑΠ. Το ταμείο παίρνει επίσης χρήματα και από τον διαβόητο ειδικό λογαριασμό του υπουργείου Πολιτισμού από το Λόττο. Όταν καταργήθηκε με την υπόθεση Ζαχόπουλου (σ.σ.: του γενικού γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού επί κυβερνήσεως Καραμανλή που προσπάθησε να αυτοκτονήσει) την χρηματοδότηση του Ταμείου ανέλαβε εξολοκλήρου το ΤΑΠ (η “χρυσοτόκος όρνιθα”, όπως το είχε αποκαλέσει η κα. Λούβη).

Επί Αντώνη Σαμαρά στην ηγεσία του υπουργείου, το ποσοστό της τακτικής επιχορήγησης αυξάνεται  στο 3.5% επί των εισπράξεων του ΤΑΠ (αύξηση κατά 250%)!  Για να το μεταφράσουμε σε ευρώ, μόνο μέσα σε μία χρονιά, το 2009, όταν ο Α. Σαμαράς αύξησε το ποσοστό επί των εισπράξεων του ΤΑΠ και προσέθεσε και έκτακτη επιχορήγηση, η συνολική χρηματοδότηση που έλαβε το Ταμείο ήταν 3,2 εκατ. ευρώ. Τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, από το 2009, η χρηματοδότηση του Ταμείου από το ΤΑΠ ανήλθε σε 13,8 εκατ. ευρώ. Σήμερα που τα έσοδα του ΤΑΠ είναι κατά πολύ αυξημένα, είναι αυξημένη αντιστοίχως και η χρηματοδότηση του ταμείου

«Η μόνη ουσιαστική κοινωφελής δραστηριότητα που επιτελεί το Ταμείο Αλληλοβοήθειας, είναι η λειτουργία βρεφονηπιακού σταθμού για τους υπαλλήλους του Υπ. Πολιτισμού» εξηγούσαν οι 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην ερώτηση  που είχαν απευθύνει στην υπουργό στη Βουλή. Στον σταθμό φιλοξενούνται μόνο 120 παιδιά από την περιοχή της Αθήνας, σε ένα υπουργείο που έχει 7.300 τακτικούς και σχεδόν άλλους τόσους έκτακτους υπαλλήλους σε ολόκληρη την επικράτεια. Οι οικονομικές ενισχύσεις όπως «μικροδάνεια και βοηθήματα για λόγους υγείας» ήταν σχεδόν ανύπαρκτες την τελευταία διετία, σε σχέση με το ύψος της χρηματοδότησης.

«Ενημερώθηκα από στελέχη του υπουργείου και το νέο ΔΣ του ΤΑΠ για το σκάνδαλο του Ταμείου. Ήταν ένας από τους πολλούς θεσμικούς, διαχειριστικούς και πολιτικούς σκελετούς που βρήκαμε. Αποφάσισα να το αντιμετωπίσω άμεσα αλλάζοντας το διορισμένο από τον Νοέμβριο 2014 ΔΣ του ταμείου, και μεταφέροντας τον βρεφονηπιακό σταθμό στο υπουργείο, όπως προβλεπόταν στον οργανισμό του υπουργείου» λέει στο News 24/7 ο Ν. Ξυδάκης. Ωστόσο προσέκρουσε στην υπουργική απόφαση του πρώην υπουργού Πολιτισμού Κ. Τασούλα σύμφωνα με την οποία για να αλλάξει το ΔΣ έπρεπε να συναινέσει το υπάρχον!

«Έπρεπε να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο με νομοθετική ρύθμιση. Δεν κατάλαβα γιατί να διατηρούμε ένα σωματείο με δημόσιο χρήμα. Δεν υπάρχει πουθενά αυτό, παραβιάζει την αρχή της ισοπολιτείας» τονίζει ο Ν. Ξυδάκης. «Δεν δικαιολογούνται τόσα χρήματα για τα έξοδα 120 παιδιών, όταν χιλιάδες συμπολίτες μας υποφέρουν» συμπληρώνει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα