Μπέζος και Σάντσεζ στον “γάμο του αιώνα” – Οι λαμπεροί καλεσμένοι και οι αντιδράσεις
Διαβάζεται σε 5'
Γαμήλια τελετή για τον Μπέζος και τη Σάντσεζ στη Βενετία, με τις τοπικές αρχές να ελπίζουν σε έσοδα εκατομμυρίων.
- 27 Ιουνίου 2025 19:55
Ο ιδρυτής της Amazon Τζεφ Μπέζος και η πρώην παρουσιάστρια Λόρεν Σάντσεζ γιορτάζουν τη γαμήλια τελετή τους σήμερα στη Βενετία, όπου η ιταλική κυβέρνηση υπολόγισε σε τουλάχιστον 957 εκατομμύρια ευρώ τα αναμενόμενα έσοδα από αυτήν την υπερπολυτελή εκδήλωση.
Το υπουργείο Τουρισμού, σε μία έκθεση σήμερα, υπολόγισε τις άμεσες δαπάνες που πραγματοποιούν ο Τζεφ Μπέζος και η μέλλουσα σύζυγός του σε 28,4 εκατομμύρια ευρώ για αυτές τις εκδηλώσεις, που έχουν συναρπάσει τα ιταλικά ΜΜΕ.
Είπε, επίσης, πως αναμένει «έμμεσα κέρδη» ύψους 17,6 εκατομμυρίων ευρώ, ιδίως μέσω των υπηρεσιών μεταφοράς, κυρίως, όμως, αναμένει τουλάχιστον 895 εκατομμύρια ευρώ από τα τουριστικά έσοδα στο μέλλον λόγω της «μιντιακής προβολής» του γεγονότος, προειδοποιώντας εντούτοις πως αυτό το ποσό «απαιτεί μια εμπειρική επαλήθευση».
Η υπουργός Τουρισμού, Ντανιέλα Σαντατσέ, είναι γνωστό προς τάσσεται υπέρ του «πολυτελούς τουρισμού» στην Ιταλία, «όχι ένας εχθρός αλλά ένας σύμμαχος», όπως έκρινε η ίδια τον Μάρτιο.
Η σημερινή γαμήλια τελετή είναι το αποκορύφωμα μιας εβδομάδας εορταστικών εκδηλώσεων, μεταξύ γιοτ και VIP καλεσμένων, σε μια Βενετία διχασμένη για τον αντίκτυπο που θα έχει αυτός ο γάμος στην εικόνα της πόλης.
Για την Κιάρα Τραμπούγιο, μια φοιτήτρια ηλικίας 26 ετών, κάτοικο της Βενετίας, «αυτός ο γάμος είναι αποδεκτός ως ένα σημείο, διότι φέρνει χρήματα, αλλά αντιτίθεται στον πολιτισμό και τη φύση της πόλης».
Έχοντας ήδη παντρευτεί σε πολιτικό γάμο στις ΗΠΑ, ο 61χρονος Τζεφ Μπέζος και η 55χρονη Λόρεν Σάντσεζ θα ανταλλάξουν σήμερα γαμήλιους όρκους στη νήσο Σαν Τζόρτζιο Ματζιόρε, με την τελετή να συνοδεύει με τη φωνή του ο Ματέο Μποτσέλι, γιος του διάσημου τενόρου Αντρέα Μποτσέλι, πριν από μία φαντασμαγορική δεξίωση το Σάββατο, όπου αναμένεται να τραγουδήσουν η Λέιντι Γκάγκα και ο Έλτον Τζον.
Η κόρη του Αμερικανού προέδρου Ιβάνκα Τραμπ, ο Λεονάρντο ντι Κάπριο, η Κιμ Καρντάσιαν, η Κένταλ και η Κάιλι Τζένερ, το αστέρι του αμερικανικού ποδοσφαίρου Τομ Μπρέιντι ή ακόμα και η παρουσιάστρια Όπρα Γουίνφρεϊ είναι μεταξύ των λαμπερών καλεσμένων που έγιναν αντιληπτοί στα κανάλια της πόλης από φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Ερωτηθείς σχετικά με το τι προτιμά στην Πόλη των Δόγηδων, ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος, χαμογελαστός μέσα σε μία γόνδολα στο πλευρό της μέλλουσας συζύγου του, απάντησε με ενθουσιασμό:
«Κοιτάξτε γύρω σας! Αυτή η πόλη μοιάζει αδιανόητη (…) και όμως είναι εδώ!», ακούγεται να λέει σε ένα βίντεο που δημοσίευσε η εφημερίδα La Repubblica.
Ο Μπέζος, ο οποίος κατέχει περίπου 215 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές της Amazon, θα κάνει μία δωρεά τριών εκατομμυρίων ευρώ προς μία οργάνωση προστασίας της λιμνοθάλασσας, στο Venice International University και στην Unesco, σύμφωνα με τον πρόεδρο της περιφέρειας Λούκα Ζάια.
“No Space for Bezos”
Οι τοπικές αρχές δεν έχουν σταματήσει να στηρίζουν την επιλογή του Τζεφ Μπέζος να παντρευτεί στη Βενετία, απορρίπτοντας κάθε σύνδεση με τον υπερτουρισμό κατά του οποίου έχουν ληφθεί μέτρα, όπως η επιβολή ενός τέλους εισόδου.
Περίπου 100.000 τουρίστες διαμένουν στην πόλη κατά τη διάρκεια της περιόδου τουριστικής αιχμής, στους οποίους προστίθενται δεκάδες χιλιάδες ημερήσιοι τουρίστες κι ενώ ο αριθμός των μονίμων κατοίκων βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.
Μια συλλογικότητα κατοίκων που ονομάζεται “No Space for Bezos” (“Κανένας χώρος στον Μπέζος”, στα ελληνικά) κλιμακώνει τις συμβολικές κινητοποιήσεις για να εκφράσει την αντίθεσή της στις εκδηλώσεις, υπό το σύνθημα «Η Βενετία δεν είναι προς πώληση» και διατυπώνοντας φόβους ότι ο γάμος περιπλέκει ακόμα πιο πολύ τις μετακινήσεις των κατοίκων.
«Αυτός ο γάμος προκαλεί προβλήματα στην πόλη, με αποκλεισμούς καναλιών και ολοένα και αυστηρότερους ελέγχους», κατήγγειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Αλίτσε Μπατσόλι, 24 ετών, ακτιβίστρια του “No Space for Bezos”.