Έφυγε από τη ζωή η βασίλισσα του πάλκου Άννα Χρυσάφη

Ποια ήταν η βασίλισσα του πάλκου, Άννα Χρυσάφη (Vid)
- 03 Σεπτεμβρίου 2013 09:57
Συνεργασίες που οι περισσότεροι τραγουδιστές δεν θα μπορούσαν καν να έχουν ονειρευτεί, επιτυχίες και χρόνια δόξας στο πάλκο. Η Άννα Χρυσάφη έφυγε στα 92 της χρόνια, γράφοντας τη δική της σημαντική ιστορία στο ελληνικό λαϊκό και ρεμπέτικο τραγούδι.
Θεοδωράκης, Χατζιδάκις, Ζαμπέτας, Παπαϊωάννου, Τσιτσάνης, Καλδάρας, Χιώτης, Μητσάκης, Βαμβακάρης, Μπέλλου, Διονυσίου ήταν οι πιο σημαντικοί στους οποίους χάρισε τη φωνή της.
Γεννημένη στις 6 Δεκεμβρίου του 1921 στην Αθήνα, με καταγωγή από οικογένεια Μικρασιατών λαϊκών μουσικών, μπήκε στη βιοπάλη ως μοδίστρα της λεγόμενης τότε υψηλής κοινωνίας.
Το ’49 πήρε και το βάπτισμα της στη δισκογραφία με τα γνωστά “Πεταλάκια” του Μανώλη Χιώτη. Το όνομα της μπήκε δίπλα σ’ αυτά του Τάκη Μπίνη και του Χιώτη, κάνοντας ουσιαστικά δεύτερη φωνή. Με τον Γιώργο Μητσάκη ωστόσο αποτέλεσαν ένα από τα πρώτα δυνατά ντουέτα του μεταγενέστερου ρεμπέτικου της εποχής και η συνεργασία τους διήρκησε ως τα τέλη της δεκαετίας του 1950.
Τραγούδησε στα πάλκα των μεγαλύτερων λαϊκών κέντρων της εποχής της: “Ροσινιόλ”, “Φαληρικόν”, “Λουζιτάνια”, “Κουλουριώτης”.
Σε όλη της την καριέρα ηχογράφησε περισσότερα από 400 τραγούδια, τα οποία ωστόσο θα ήταν πολύ περισσότερα αν φρόντιζε να δημιουργεί καλύτερες για εκείνην “συγκυρίες”.
Πολλά τραγούδια που η ίδια ανέδειξε με την ασύγκριτη φωνή της, όταν ερχόταν η ώρα να περάσουν στο βινύλιο, επιλεγόταν κάποια άλλη καλλιτέχνις. Μα η σεμνότητα πάντα έχει ένα κόστος, και στον συγκεκριμένο χώρο το κόστος αυτό μπορεί να είναι και πολύ μεγαλύτερο. Και η Άννα Χρυσάφη πέρα από όλα τα άλλα, ήταν και έμεινε μέχρι το τέλος της ένας σεμνός κι αθόρυβος άνθρωπος, όπως αναφέρει σε αφιέρωμα της η “Εφημερίδα των Συντακτών”.
Η κηδεία της έγινε τη Δευτέρα στα Καλύβια Αττικής.
Αναγνωρίζοντας την πολυετή προσφορά της στο ελληνικό τραγούδι, ο πρώην Δήμος Καλυβίων τίμησε με μια μουσική βραδιά την Άννα Χρυσάφη τον Ιούλιο του 2006 στην παραλία Αγίου Νικολάου στο Λαγονήσι.
Στην εκδήλωση, στην οποία είχε παραβρεθεί και η ίδια, συμμετείχαν οι τραγουδιστές Ανδριάνα Κόλλια και Μιχάλης Κοζής, οι οποίοι ερμήνευσαν με μοναδικό τρόπο πολλές επιτυχίες από τη μακρόχρονη πορεία της μεγάλης ελληνίδας τραγουδίστριας. Στο τέλος της εκδήλωσης, η Άννα Χρυσάφη ανέβηκε στη σκηνή και τραγούδησε τη μεγάλη επιτυχία του Γιώργου Μητσάκη “Πάρε το δαχτυλίδι μου”, προκαλώντας συγκίνηση στο κοινό.
Από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ήταν:
“Το δαχτυλίδι” του Γιώργου Μητσάκη, “Ξημερώματα στη στράτα” του Γιώργου Ζαμπέτα, “Τα νησιά” του Βασίλη Τσιτσάνη, αλλά και το “Ο μήνας έχει δεκατρείς” του Μάνου Χατζιδάκι όπως και το “Το τραγούδι της Αθήνας” του Σταύρου Ξαρχάκου.
Ήταν η πρώτη γυναίκα που τραγούδησε σε ρεμπέτικη κομπανία των Γ. Μητσάκη και Γ. Ζαμπέτα στην ταινία του ελληνικού κινηματογράφου “Πύργος των Ιπποτών” του Ν. Τσιφόρου (1952) και η πρώτη τραγουδίστρια που σηκώθηκε “όρθια” στο πάλκο.