Eurovision 2025: “Οι Ελβετοί εφηύραμε τη Δημοκρατία” – Η ατάκα που άναψε φωτιές στο ελληνικό Twitter
Διαβάζεται σε 3'
Βράδυ Τρίτης και το St. Jakobshalle της Βασιλείας πήρε… φωτιά, όχι μόνο από τα φώτα της σκηνής της Eurovision, αλλά και από μια ατάκα των Ελβετών που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στο ελληνικό Twitter.
- 14 Μαΐου 2025 11:30
Κατά τη διάρκεια του Ά Ημιτελικού της Eurovision 2025, το βράδυ της Τρίτης 13 Μαΐου, η Ελβετία – ως οικοδέσποινα της φετινής διοργάνωσης – παρουσίασε ένα χιουμοριστικό και αυτοσαρκαστικό act.
Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του Ημιτελικού, οι δύο παρουσιάστριες της βραδιάς, η βραβευμένη κωμικός Hazel Brugger και η τραγουδίστρια/τηλεπαρουσιάστρια Sandra Studer, αποφάσισαν να πρωτοτυπήσουν, παρουσιάζοντας ένα μουσικό νούμερο που έκλεψε την παράσταση και – κυρίως – το timeline του Twitter. Το act, με τίτλο “Made in Switzerland”, ήταν ένα σαρκαστικό, αυτοαναφορικό τραγούδι-ύμνος στις ελβετικές «εφευρέσεις», από τη φοντύ και τα ελβετικά ρολόγια μέχρι… τη Δημοκρατία.
Το τραγούδι, που θύμιζε musical επιθεώρησης, απαρίθμησε διάφορα κλισέ για τη χώρα: τα ρολόγια ακριβείας, τις σοκολάτες, τη φήμη για ουδετερότητα… και, κάπου εκεί, έσκασε και η επίμαχη ατάκα: «Εμείς, οι Ελβετοί, εφηύραμε τη Δημοκρατία».
Στο 5ο λεπτό του βίντεο, το σχετικό απόσπασμα:
Και κάπως έτσι… το ελληνικό Twitter πήρε φωτιά.
Πολλοί χρήστες δεν άφησαν τη δήλωση ασχολίαστη. Άλλοι ειρωνεύτηκαν, άλλοι θύμωσαν, κι άλλοι απλώς τρόλαραν απλά το performance. Το hashtag #δημοκρατια άρχισε να σκαρφαλώνει στα trends, με χρήστες να υπενθυμίζουν με καυστικό ύφος ότι η Δημοκρατία γεννήθηκε στην Αθήνα, και δη στον 5ο αιώνα π.Χ., επί Κλεισθένη και Περικλή –όχι στους πρόποδες των Άλπεων.
Ορισμένοι μάλιστα σχολίασαν: «Αν οι Ελβετοί εφηύραν τη Δημοκρατία, τότε εμείς ανακαλύψαμε τη σοκολάτα με φέτα και τον ελβετικό σουγιά…», ενώ άλλοι πρότειναν να σταλεί ως απάντηση στην Ελβετία το «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» στην original εκτέλεση του Ρουβά από τη Eurovision 2004.
Για την ιστορία, η αθηναϊκή δημοκρατία θεωρείται η πρώτη οργανωμένη μορφή δημοκρατικής διακυβέρνησης στον κόσμο. Η Ελβετία, βέβαια, μπορεί να υπερηφανεύεται για τη μακροχρόνια ουδετερότητά της, για τις δημοψηφισματικές της διαδικασίες, τη σύγχρονη εφαρμογή της άμεσης δημοκρατίας και για πολλά ακόμη.
Το act των Ελβετών, πάντως, δεν είχε πρόθεση να προκαλέσει –περισσότερο σαρκαστικό ήταν παρά διδακτικό. Αλλά όπως συμβαίνει πάντα στη Eurovision, το κοινό δεν συγχωρεί εύκολα… ούτε τα φάλτσα, ούτε τα ιστορικά λάθη.