Η Warner Bros απέρριψε τη δεύτερη προσφορά της Paramount
Διαβάζεται σε 3'
Το διοικητικό συμβούλιο της Warner Bros. Discovery χαρακτήρισε δε τη δεύτερη πρόταση εξαγοράς της Paramount «ανεπαρκή» και υπερβολικά ριψοκίνδυνη.
- 07 Ιανουαρίου 2026 14:51
Για άλλη μια φορά, η Warner Bros. Discovery επέλεξε το Netflix ως τον προτιμητέο «μνηστήρα» της, αντί της Paramount.
Όπως μεταδίδει το CNN, την Τετάρτη, το διοικητικό συμβούλιο της WBD ενημέρωσε τους μετόχους ότι η αναθεωρημένη πρόταση της Paramount που κατατέθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο εξακολουθεί να μην είναι τόσο ελκυστική όσο η υφιστάμενη συμφωνία με το Netflix — παρότι η Paramount δήλωσε ότι αντιμετώπισε σε αυτή πολλές από τις βασικές ανησυχίες της Warner Bros.
Το διοικητικό συμβούλιο της WBD χαρακτήρισε δε τη δεύτερη πρόταση εξαγοράς της Paramount «ανεπαρκή» και υπερβολικά ριψοκίνδυνη.
Σε επιστολή προς τους μετόχους, το συμβούλιο συνέδεσε την πρόταση της Paramount με μια εξαγορά μέσω μόχλευσης (leveraged buyout), μια χρηματοοικονομική διαδικασία που βασίζεται κυρίως στη χρήση δανειακών κεφαλαίων για την αγορά μιας εταιρείας.
Η Paramount είναι πολύ μικρότερη από τη WBD, επομένως «για να υλοποιήσει τη συναλλαγή, σκοπεύει να αναλάβει ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσό πρόσθετου χρέους — άνω των 50 δισ. δολαρίων — μέσω συμφωνιών με πολλαπλούς χρηματοδοτικούς εταίρους», αναφέρεται στην επιστολή της WBD.
Αυτή η δομή «ενέχει ουσιαστικά μεγαλύτερο κίνδυνο για τη WBD και τους μετόχους της», συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας να καταρρεύσει συνολικά το σχέδιο εξαγοράς, σε σύγκριση με τη «βεβαιότητα της συγχώνευσης με το Netflix», προστίθεται στην επιστολή.
Η Paramount προσπάθησε να κατευνάσει τις ανησυχίες σχετικά με τη χρηματοδότηση, επισημαίνοντας ότι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, ο δισεκατομμυριούχος της Oracle Λάρι Έλισον, χρηματοδοτεί μεγάλο μέρος της προτεινόμενης εξαγοράς. Ο γιος του, Ντέιβιντ Έλισον, διευθύνων σύμβουλος της Paramount, είχε πυροδοτήσει πέρυσι έναν πόλεμο προσφορών για τη WBD, καταθέτοντας πρόταση για τα περιουσιακά της στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του CNN.
Η WBD, υπό την ηγεσία του διευθύνοντος συμβούλου Ντέιβιντ Ζάσλαβ, διεξήγαγε στη συνέχεια μια δημοπρασία και αποδέχθηκε την προσφορά του Netflix ύψους 27,75 δολαρίων ανά μετοχή για τη Warner Bros. και το HBO, με 23,25 δολάρια σε μετρητά και το υπόλοιπο σε μετοχές του Netflix.
Η Paramount προσέφερε 30 δολάρια ανά μετοχή και δημοσιοποίησε την προσφορά αυτή αφού απορρίφθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της WBD. Ωστόσο, το συμβούλιο εξακολουθεί να επιμένει ότι η πρόταση της Paramount είναι κατώτερη.
Πέρα από τις ανησυχίες για τη χρηματοδότηση μέσω χρέους και τους επαχθείς όρους που συνδέονται με την προσφορά, η WBD έχει επικαλεστεί και την ενδεχόμενη αξία των περιουσιακών της στοιχείων στην καλωδιακή τηλεόραση», τα οποία το Netflix δεν αποκτά.