Bremain ή Brexit: Τα υπέρ, τα κατά και οι συνέπειες

Bremain ή Brexit: Τα υπέρ, τα κατά και οι συνέπειες
An EU official hangs the Union Jack next to the European Union flag at the VIP entrance at the European Commission headquarters in Brussels on Tuesday, Feb. 16, 2016. British Prime Minister David Cameron is visiting EU leaders two days ahead of a crucial EU summit. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert) AP

Τι θα γίνει σε περίπτωση αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση; Δύο κορυφαίοι καθηγητές εξηγούν στο NEWS247

Η αντίστροφη μέτρηση για την αυριανή κάλπη στη Βρετανία έχει αρχίσει και τα δύο στρατόπεδα παίζουν τα τελευταία τους χαρτιά. Σε σπάνιο διάγγελμά του, χθες, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, απηύθυνε δραματική έκκληση στους μεγαλύτερους σε ηλικία ψηφοφόρους να μην ψηφίσουν την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Ντέιβιντ Μπέκαμ με ανάρτηση-παρέμβαση που ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε.

Πάντως, μπορεί οι δημοσκοπήσεις να δίνουν προβάδισμα υπέρ της παραμονής, μετά τη δολοφονία της βουλευτού των Εργατικών, Τζο Κοξ, όμως όλα είναι ανοιχτά και κανείς δεν ξέρει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου. Bremain ή Brexit; Δύο κορυφαίοι Έλληνες καθηγητές μιλούν στο NEWS247 για τα υπέρ, τα κατά και τις συνέπειες στην περίπτωση που ο βρετανικός λαός ψηφίσει «Όχι» στην Ε.Ε.

Τα υπέρ

Ο Αιμίλιος Αυγουλέας, καθηγητής και κάτοχος της έδρας Τραπεζικού Δικαίου και Χρηματοοικονομικών Αγορών στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου αναλύει στο NEWS247 τα υπέρ ενός Brexit. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, σε περίπτωση που οι Βρετανοί αύριο ψηφίσουν «Όχι» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό θα σημάνει διαφορές σε αρκετά βασικά ζητήματα για τα οποία διαμαρτύρεται ο λαός. «Αν τελικά η πλειοψηφία των ψηφοφόρων αποφασίσει να μην μείνει η χώρα τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το θετικό θα είναι ότι θα σταματήσει η τεράστια δυσαρέσκεια που επικρατεί ότι οι θέσεις εργασίας σε αρκετές δημόσιες υπηρεσίες αλλά και τα δημόσια χρήματα καταλαμβάνονται από τους μετανάστες και όχι από τους νόμιμους κατοίκους της χώρας. Όλο αυτό το νέφος εχθρότητας, μίσους, αντιπάθειας και ρατσισμού θα εξαφανιστεί και η μετανάστευση θα γίνει πιο ελεγχόμενη», αναφέρει ο καθηγητής. Και προσθέτει: «οι Βρετανοί θα λυτρωθούν συναισθηματικά. Κι αυτό γιατί χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία δεν δέχθηκαν μετανάστες ενώ στέλνουν αρκετούς στη Βρετανία». 

Σύμφωνα με τον κ. Αυγουλέα, μπορεί ο βασικός λόγος των οικονομικών προβλημάτων που υπάρχουν στη Βρετανία να είναι η ύφεση, οι πολιτικές λιτότητας και οι τεράστιες ανισότητες που δοκιμάζουν τη χώρα, όμως, οι Βρετανοί πολίτες, κυρίως οι ανειδίκευτοι, βλέπουν στο πρόσωπο ενός μετανάστη έναν υδραυλικό ή σοβατζή, ο οποίος θα αναλάβει δουλειές με λιγότερα χρήματα από εκείνους. «Αυτό είναι που δημιουργεί τεράστιες αντιπάθειες και πιστεύουμε ότι θα εκφραστεί στο δημοψήφισμα», σημειώνει.

 

Ο οικονομολόγος, Βασίλης Βιλιάρδος, υποστηρίζει ότι το μόνο θετικό που μπορεί να υπάρξει σε περίπτωση Brexit είναι η Βρετανία να πετύχει καλύτερες συμφωνίες στο μεταναστευτικό και να απεξαρτηθεί πλήρως από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα κατά

Σε περίπτωση Brexit, όπως τονίζουν και οι δύο οικονομολόγοι, ο ελάχιστος χρόνος που θα χρειαστεί για τις διαπραγματεύσεις Βρετανίας-Ευρώπης για την αποχώρηση από την Ε.Ε., είναι περίπου δύο χρόνια. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, οι Βρετανοί θα αναζητήσουν τις ευνοϊκότερες συμφωνίες ώστε η αποχώρηση από την Ένωση να είναι ομαλή για τη χώρα και για το λαό της. Θα είναι, όμως τόσο ευνοϊκή; Όπως αναφέρει ο κ. Βιλιάρδος, «είναι πολύ δύσκολο να κρίνει κανείς σήμερα τι θα γίνει, εκτός αν θέλει να είναι καταστροφολόγος». Σημειώνει, ωστόσο, ότι: «αν υποθέσουμε ότι η Βρετανία διαπραγματευτεί ανάλογες συμφωνίες που διατηρεί με τις άλλες χώρες η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως για παράδειγμα τη Νορβηγία ή την Ελβετία, τότε θα βρεθεί σε χειρότερη θέση από αυτή στην οποία βρίσκεται σήμερα. Πιστεύω μάλιστα ότι θα χάσει πολλές προνομιακές συμφωνίες που έχει μέχρι σήμερα».

Με τη σειρά του ο κ. Αυγουλέας τονίζει ότι η Βρετανία σε περίπτωση Brexit θα χάσει τη χρηματοδότηση και σε βάθος 5ετίας ή 10ετίας θα χάσει 25% του ΑΕΠ της. «Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη καταστροφή», σημειώνει.

 

Οι συνέπειες

Και οι δύο καθηγητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι συνέπειες (μακροπρόθεσμα) για τη Βρετανία θα είναι καταστροφικές. Όπως εκτιμά ο κ. Αυγουλέας, θα δημιουργηθούν πολύ μεγάλα προβλήματα με τις βρετανικές εξαγωγές με αποτέλεσμα να υποστεί ζημία η εξαγωγική βιομηχανία της χώρας. «Αν βγει η Βρετανία από την Ένωση θα πάψουν να ισχύουν οι συμφωνίες που έχει διαπραγματευτεί αυτή με την Κίνα, τις ΗΠΑ και άλλους μεγάλους εμπορικούς εταίρους. Έτσι, η Βρετανία από θέση αδυναμίας και όχι ισχύος θα πρέπει να διαπραγματευτεί νέους όρους». Σημειώνει, επίσης, ότι θα μειωθεί στο μισό (ίσως και παραπάνω) η χρηματοπιστωτική βιομηχανία ενώ θα είναι τεράστιο και το πλήγμα που θα υποστούν τα πανεπιστήμια μιας και πολλά ερευνητικά προγράμματα χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Πιστεύω, ακόμη, ότι θα είναι καταστροφικό το πλήγμα για τον αγροτικό τομέα, ειδικά αυτόν στο βορρά της χώρας, ο οποίος συντηρείται από τις κοινοτικές επιδοτήσεις. Θα κλείσουν φάρμες και αγροκτήματα αν δεν υπάρξουν λεφτά». Ο κ. Βιλιάρδος σημειώνει χαρακτηριστικά ότι: «οι συνέπειες για τη Βρετανία θα είναι πάρα πολύ δυσμενείς οικονομικά. Ο κυριότερος τομέας που θα επηρεαστεί θα είναι οι βρετανικές τράπεζες και θα πρέπει να διαπραγματευτεί πολύ σοβαρά τις χρηματοπιστωτικές και λογιστικές της υπηρεσίες».

Πάντως, και οι δύο επιστήμονες εκτιμούν ότι δεν θα τεθεί θέμα βίζας για να ταξιδέψει κάποιος από και προς τη Βρετανία. Οι εργαζόμενοι όμως θα πρέπει να εξασφαλίσουν άδειες εργασίας για να συνεχίσουν να εργάζονται χωρίς να έχουν προβλήματα.

Όλα αυτά όμως, ίσως και περισσότερα, θα κριθούν την επομένη του δημοψηφίσματος, αν τελικά υπερισχύσει το Brexit…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα