Η επόμενη μέρα στη Μάνδρα αργεί

Η επόμενη μέρα στη Μάνδρα αργεί
Floods in the town of Mandra, northwest of Athens, on November 16, 2017, after heavy overnight rainfall in the area caused damage and left ten people dead. / , 16 2017. sooc

Να ξαναχτίσουν τα σπίτια και τα καταστήματά τους από τα συντρίμμια τους προσπαθούν οι κάτοικοι της Μάνδρας Αττικής 31 ημέρες μετά τις φονικές πλημμύρες. Άλλοι αναζητούν δικαίωση για τους συγγενείς τους που χάθηκαν και άλλοι δίνουν αγώνα για να λειτουργήσουν και πάλι τις επιχειρήσεις τους.

Λίγο μετά τις 06:30 το πρωί της 15 Νοεμβρίου, η Δήμητρα Νέζη ξύπνησε από έναν εκκωφαντικό ήχο. Η σιδερένια πόρτα της αυλής της δεν άντεξε την πίεση του νερού που ερχόταν ορμητικά και γκρεμίστηκε. Βγαίνοντας στο μπαλκόνι είδε τη μητέρα της που μένει στο υπόγειο να έχει σκαρφαλώσει στα κάγκελα της περίφραξης του σπιτιού. Λίγο πιο δίπλα, ο πατέρας της, Γιώργος Νέζης, είχε καταφέρει κι εκείνος να ανέβει τα σκαλιά προς την έξοδο, ωστόσο στην προσπάθειά του να προστατεύσει το σπίτι του, παρασύρθηκε ξανά στο υπόγειο από τον χείμαρρο. Το απόγευμα, δύτες τον ανέσυραν πνιγμένο.

Το αυτοκίνητο του Γιώργου Νέζη εντοπίστηκε αρκετά μέτρα μακριά, ενώ η Δήμητρα παλεύει μέχρι σήμερα με τη γραφειοκρατία ακόμη και για τα αυτονόητα. «Έχω αλλάξει πολύ σαν άνθρωπος σε αυτόν τον ένα μήνα. Δεν μπορεί να μην υπάρχουν υπεύθυνοι γι αυτό που συνέβη. Δεν γίνεται να μη φταίει κανείς» λέει στο News 24/7. Προσωρινά, μένει με τα πεθερικά της καθώς στο σπίτι της δεν υπάρχει θέρμανση, ενώ οι ζημιές θα αργήσουν να αποκατασταθούν. «Δεν ξέρω πως θα γυρίσω εδώ. Το βράδυ με τον παραμικρό ήχο ξυπνάω έντρομη. Ακόμη και το σινικό τείχος να φτιάξω μπροστά από το σπίτι, αν δεν γίνουν αντιπλημμυρικά έργα, σε επόμενη μεγάλη κακοκαιρία θα έχουμε τα ίδια» λέει κοιτώντας έναν κορμό δέντρου που βρίσκεται αφημένος ακόμα έξω από την περίφραξη του σπιτιού της.

 

Ο εξάδελφός της, Νίκος Πέππας, έχει το διπλανό οίκημα. Το ρέμα της Αγίας Αικατερίνης καταλήγει απευθείας στο σπίτι της ξαδέλφης του, περνώντας πρώτα από οικόπεδα που εδώ και χρόνια έχουν μπει στο σχέδιο πόλης. Μιλώντας στο News 24/7, δείχνει την εγκληματική προχειρότητα:

Ακριβώς ένα μήνα μετά τις φονικές πλημμύρες της 15 Νοεμβρίου στη Δυτική Αττική, η Μάνδρα δεν έχει καταφέρει να επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς. Ο Γιώργος μένει στη Ράχη, πάνω από τη Μάνδρα, η καφετέρια που έχει όμως βρίσκεται στην οδό Ρόκκα, εκεί απ’ όπου πέρασαν τα ορμητικά νερά. Δίπλα στην καφετέρια έμενε η 96χρονη γιαγιά του. «Μπορέσαμε να φτάσουμε στο σπίτι της περίπου στις 15:30. Τη βρήκαμε νεκρή στο πάτωμα ανάμεσα σε λάσπες και κατεστραμμένα έπιπλα. Το νερό μπήκε μέσα και από την πίεση έριξε ένα από τα ντουβάρια» λέει στο News 24/7.

Ο χείμαρρος κατέστρεψε ολοκληρωτικά τον αποθηκευτικό χώρο και την τουαλέτα δίπλα από την καφετέρια η οποία ακόμα δεν έχει λειτουργήσει. Ψυγεία και μηχανήματα υπέστησαν ζημιές που υπολογίζει να έχουν αποκατασταθεί μετά την Πρωτοχρονιά. Τα βοηθήματα είναι μεν χρήσιμα όμως, σύμφωνα με τον Γιώργο δεν φτάνουν ούτε για τα πρώτα έξοδα. «Προσπαθούμε να τα ξαναφτιάξουμε μόνοι μας, αλλά ακόμη και σ’ αυτό συναντάμε προβλήματα. Ξεκινήσαμε να χτίζουμε τον εξωτερικό τοίχο της τουαλέτας που γκρεμίστηκε και μας σταμάτησε η αστυνομία. Μας είπαν ότι απαγορεύεται να επισκευάσουμε μέχρι να βγει ανακοίνωση από τον δήμο. Δηλαδή μετά από πόσο καιρό θα δουλέψουμε; Τα έξοδα ποιός θα μας τα πληρώσει;» αναρωτιέται. Ο δήμος από την πλευρά του ισχυρίζεται πως αν οποιοσδήποτε προμηθευτεί άδεια από την Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών μπορεί να προχωρήσει σε επισκευές. «Αυτή η διαδικασία γίνεται για να μην οικοδομηθούν με την ευκαιρία αυτή κατασκευές οι οποίες δεν υπήρχαν πριν».

 

Σύμφωνα με την δημοτική αρχή, ένα μήνα μετά την πλημμύρα 327 νοικοκυριά από τα 1.200 στα οποία έχουν διαπιστωθεί καταστροφές, έχουν λάβει ήδη το επίδομα των 580 ευρώ για τις πρώτες ανάγκες από τον Δήμο Μάνδρας. Οι αυτοψίες των συνεργείων σε κατοικίες που έχουν πληγεί από την καταστροφή ανέρχονται στις 1.300 με τη διαδικασία χορήγησης του επιδόματος να αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί με τη συμπλήρωση τριών μηνών από την ημερομηνία της μεγάλης πλημμύρας.  Από τα 1.300 σπίτια στα οποία πραγματοποιήθηκαν οι αυτοψίες, περίπου 1.200 έχει διαπιστωθεί ότι πρέπει να πάρουν το επίδομα, ενώ έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ταυτοποίησης των ιδιοκτητών σε 660. Τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την ταυτοποίηση έχουν καταθέσει αρκετοί ακόμα δικαιούχοι με τους ελέγχους των εγγράφων τους να βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ από την άλλη πλευρά, σε 270 περιπτώσεις σπιτιών, σύμφωνα με τον Δήμο, δεν έχουν προσκομιστεί δικαιολογητικά ώστε να πιστωθεί το βοήθημα. Βέβαια, ορισμένοι κάτοικοι αμφισβητούν πως όντως 327 δικαιούχοι έχουν λάβει το επίδομα, καθώς, όπως λένε, συγγενείς τους ενώ έχουν πάρει την έγκριση εδώ και 15 ημέρες από τον Δήμο δεν έχουν δει ακόμα τα χρήματα στους λογαριασμούς τους. Η διαδικασία των αιτήσεων πάντως θα είναι ανοικτή μέχρι να συμπληρωθούν 2 μήνες από την ήμερα της καταστροφής, δηλαδή μέχρι τις 15 Ιανουαρίου του 2018.

Όσον αφορά τις ενισχύσεις των 5.000 ευρώ από το υπουργείο Υποδομών σε νοικοκυριά, μέχρι σήμερα τα χρήματα έχουν πιστωθεί σε 305 λογαριασμούς αιτούντων, ενώ από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσουν να πιστώνονται και τα 8.000 ευρώ σε όσους υπέστησαν καταστροφές στις επιχειρήσεις τους.

Τα δίκτυα υδροδότησης και ηλεκτροδότησης στην περιοχή έχουν πλέον αποκατασταθεί, με το νερό να είναι πόσιμο και καθαρό, ενώ το πλέον δύσκολο κομμάτι, αυτό της αποκατάστασης των τηλεπικοινωνιακών δικτύων, έχει προχωρήσει αρκετά με τα συνεργεία του ΟΤΕ όμως να βρίσκονται ακόμη στην περιοχή, καθώς έχουν καταστραφεί βασικές υποδομές που δεν έχουν επισκευαστεί ακόμη.

Όσον αφορά τα σχολεία, τα δημοτικά βρίσκονται σε κανονική λειτουργία, καθώς τα περισσότερα είχαν υποστεί ζημιές μόνο στην περίφραξη τους, κάτι που δεν ισχύει όμως για το 1ο και το 5ο νηπιαγωγείο τα οποία δεν αναμένεται να έχουν επισκευαστεί πριν τα Χριστούγεννα, με τα μαθήματα να γίνονται προς το παρόν σε άλλα σχολικά κτίρια. 

Η λάσπη πάντως είναι ακόμη παρούσα στους δρόμους της Μάνδρας 31 ημέρες μετά την καταστροφή, ενώ σπίτια και δρόμοι στην μεγάλη τους πλειοψηφία δεν έχουν αποκατασταθεί. Όπως λέει ο ιδιοκτήτης της καφετέριας στην οδό Ρόκκα, «Τα βράδια η πόλη είναι φάντασμα. Οι κάτοικοι αφήνουν τα εξωτερικά φώτα των σπιτιών τους αναμμένα γιατί τα φώτα των δρόμων είναι κατεστραμμένα και επικρατεί απόλυτο σκοτάδι».

(Κεντρική φωτό: sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα