Νέα επιδείνωση του καιρού προ των πυλών

Νέα επιδείνωση του καιρού προ των πυλών
Πλημμύρες και καταστροφές στη Μάνδρα Αττικής. Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2017. (EUROKINISSI / Στέλιος Μισίνας) Eurokinissi

Νέο έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ- Τι στροβιλίζεται πάνω από τη χώρα μας, μια εβδομάδα, πού οφείλεται η καταστροφή της Δυτικής Αττικής και γιατί ονομάστηκε "Ευρυδίκη".

Από τα ξημερώματα της Τετάρτης (15/11), η Δυτική Αττική είναι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, με την πυροσβεστική να ‘χει δεχθεί περισσότερες από 360 κλήσεις για βοήθεια. Oι νεκροί έχουν φτάσει τους 15 έως αυτήν την ώρα, οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες.

Η ΕΜΥ εξέδωσε δελτίο επιδείνωσης καιρού, ενημερώνοντας πως “οι ισχυρές βροχές και οι καταιγίδες θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες και θα συνοδευτούν κατά τόπους, από χαλαζοπτώσεις και πολύ ισχυρούς ανέμους” και εμείς επικοινωνήσαμε με δυο μετεωρολόγους για να μάθουμε τι ακριβώς μας περιμένει. Κατ’ αρχάς, δείτε σε εικόνες τι έγινε τα ξημερώματα.

Η καταιγίδα που έπληξε τη Δυτική Αττική, όπως αποτυπώθηκε στους χάρτες της ΕΜΥ (Credit: @KolydasT). Πώς ήταν η κατάσταση στη 01.00.


Πώς έγινε στις 05.00, όταν η βροχόπτωση έφτασε στη μεγαλύτερη ένταση..

 

Ο Θεόδωρος Κολυδάς, ο οποίος τελεί χρέη υποδιοικητή στην Ελληνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, εξήγησε ότι ” είμαστε μια καταιγίδα, που με την πρώτη ματιά από τους σταθμούς της ΕΜΥ, αλλά και άλλα δίκτυα, δεν είχε μεγάλα ύψη βροχής. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν ήταν. Μπορεί να ίσχυσε τοπικά και να μην καταγράφηκε“.

Όπου “ύψος βροχής” είναι η ποσότητα του νερού που φτάνει στο έδαφος, ως βροχή (“αν σε μια επιφάνεια ενός τετραγωνικού μέτρου πέσει βροχή ενός (1) χιλιοστού, τότε θα μαζευτεί νερό ίσο με ένα (1) λίτρο”). Υπ’ αυτήν την έννοια, η βροχή που έπεσε στη Δυτική Αττική δεν δικαιολογεί το χάος. Ο κ. Κολυδάς σχολίασε πως ” πολλές φορές, δεν είναι τα ίδια τα φαινόμενα ακραία, αλλά είναι τα αποτελέσματα τους“. Συμπερασματικά, οι καταστροφές δεν ήταν αποτέλεσμα των μεγάλων ύψων βροχής -που σε καμία περίπτωση δεν τα λέτε και αμελητέα.

Η βροχή έπεσε στα βουνά και παρέσυρε φερτά υλικά

Η επόμενη κλήση έγινε στον Τάσο Αρνιακό, μετεωρολόγο του ΑΝΤ1, ο οποίος εξήγησε ότι ” έχουν πέσει αρκετά χιλιοστά βροχής. Όπως συνέβη όμως, και στη Σύμη η βροχή έπεσε στα βουνά, στο Όρος Πατέρας (ορεινό άκρο της Αττικής, στα βοειοδυτικά), στον Κιθαιρώνα (ορεινός όγκος μεταξύ του όρους Πατέρα, των Γερανείων ορέων και της Πάρνηθας) και στα Γεράνια. Συνέπεια του συγκεκριμένου γεγονότος ήταν τα ρεύματα να παρασύρουν φερτά υλικά, όπως είναι το χώμα, οι πέτρες, τα ξύλα. Οι σαθρές υποδομές απόρροιας υδάτων δεν άντεξαν αυτόν τον όγκο και έκλεισαν“, εξ ου και οι καταστροφικές πλημμύρες.

Τι μας περιμένει

Όπως συμφώνησαν και ο κ. Κολυδάς και ο κ. Αρνιακός, οι βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν έως το προσεχές Σάββατο. Από την Κυριακή θα έχουμε αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια στα βουνά. “Αλλάζει το σκηνικό” πρόσθεσε ο κ. Αρνιακός. Πριν τον αφήσουμε, θελήσαμε να τον ρωτήσουμε για το όνομα “Ευρυδίκη” που δόθηκε στην κατηγορία “από συναδέλφους μου. Ορίστηκε ως τέτοια, το βαρομετρικό χαμηλό που στροβιλίζεται πάνω από τη χώρα μας, για μια εβδομάδα και δημιουργεί προβλήματα που παραμένουν. Έχουμε να κάνουμε με εγκλωβισμένη κακοκαιρία“, κατέληξε.

Γιατί “Ευρυδίκη”

Στα της επιλογής του ονόματος, στην ελληνική μυθολογία υπάρχουν τέσσερις “Ευρυδίκες”. Η πιο γνωστή περίπτωση είναι η εξής: ” Ήταν μια γυναίκα – ή νύμφη – με το όνομα Ευρυδίκη, που ήταν σύζυγος του Ορφέα. Ενώ δραπέτευσε από τον Αρισταίο, δαγκώθηκε από ένα φίδι και πέθανε. Αλλόφρων, ο Ορφέας έπαιξε τόσο λυπητερά τραγούδια και τραγούδησε τόσο θρηνητικά, ώστε όλοι οι θεοί και οι νύμφες δάκρυσαν και τον συμβούλευσαν να κατέβει στον κάτω κόσμο.

Ο Ορφέας κατέβηκε στον κάτω κόσμο και με τη μουσική του απάλυνε την καρδιά του Άδη και της Περσεφόνης (το μόνο πρόσωπο που τα κατάφερε ποτέ), οι οποίοι συμφώνησαν να επιτρέψουν στην Ευρυδίκη να επιστρέψει μαζί του στη γη. Αλλά η συμφωνία που συνόδευε την απόφαση ήταν πως έπρεπε να περπατά μπροστά από αυτή και να μην κοιτάξει πίσω μέχρι να φτάσει στον πάνω κόσμο. Μέσα στην αγωνία του αθέτησε την υπόσχεση και η Ευρυδίκη εξαφανίστηκε πάλι από τη θέασή του“. Προφανώς, η διάρκεια του δράματος (και ο εγκλωβισμός της ιστορίας) είναι ο λόγος που οδήγησε στην επιλογή.

Έκτακτο δελτίο καιρού από την ΕΜΥ: Έρχεται νέα επιδείνωση

ΟΙ ΙΣΧΥΡΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΟΔΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΑΠΟ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΙΣΧΥΡΟΥΣ ΑΝΕΜΟΥΣ.

ΠΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΤΟΥΝ:

2. ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ (16-11-2017)

ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟ ΙΟΝΙΟ, ΟΛΑ ΤΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ, Η ΕΥΒΟΙΑ, ΟΙ ΣΠΟΡΑΔΕΣ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΟΝ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΟΙ ΔΥΤΙΚΕΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΚΑΙ Η ΔΥΤΙΚΗ ΚΡΗΤΗ.

3. ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (17-11-2017)

ΠΙΘΑΝΟΝ Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΠΡΩΙ. ΤΟ ΙΟΝΙΟ (ΚΥΡΙΩΣ ΝΟΤΙΟΤΕΡΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ), ΟΙ ΣΠΟΡΑΔΕΣ, Η ΕΥΒΟΙΑ, ΟΙ ΚΥΚΛΑΔΕΣ, Η ΔΥΤΙΚΗ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ (ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ).

4. ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ (18-11-2017)

ΑΡΧΙΚΑ ΟΛΗ Η ΧΩΡΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ. ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΘΑ ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΟΥΝ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ, ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΤΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ (ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗ

ΘΡΑΚΗ).

5. ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ (19-11-2017)

ΠΙΘΑΝΟΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, Η ΘΡΑΚΗ, ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα