Τι δουλειά έχει ένα πανέμορφο πολιτιστικό κέντρο στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας;

Τι δουλειά έχει ένα πανέμορφο πολιτιστικό κέντρο στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας;
Ithra

Ένα ταξίδι στο διαφορετικό και στην προσπάθεια για εξέλιξη. Το Ithra, ή King Abdulaziz Center for World Culture, είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο πλήρη πολιτιστικά κέντρα του κόσμου. Μπήκαμε στο εσωτερικό του.

Δεν δέχεσαι κάθε μέρα πρόταση να πας στην Σαουδική Αραβία. Επομένως, όταν μας προσκάλεσαν από το King Abdulaziz Center for World Culture (Ithra) στα πλαίσια του φεστιβάλ Tanween, η περιέργειά και το ενδιαφέρον μου ήταν εξαρχής έντονα.

Αρχικά, τι είναι το Ihtra (https://www.ithra.com/en), πού βρίσκεται και είναι τόσο εύκολο να βρεθεί κανείς στη Σαουδική Αραβία; Ας δώσουμε τις απαντήσεις μία-μία. Το Ithra, ή King Abdulaziz Center for World Culture, είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο πλήρη πολιτιστικά κέντρα του κόσμου και φυσικά το πρώτο και μοναδικό τέτοιο στη Σαουδική Αραβία. Άνοιξε τις πόρτες του ανεπίσημα  στα τέλη του 2017 και πραγματοποίησε τα επίσημα εγκαίνιά του, στα μέσα του περασμένου έτους.

Ithra

 

Πριν περιηγηθούμε στο εσωτερικό του Ihtra όμως, ας λύσουμε και τις υπόλοιπες απορίες που θέσαμε, ξεκινώντας από την τοποθεσία. Το πολιτιστικό κέντρο λοιπόν, βρίσκεται στην πόλη Νταμάμ, την πρωτεύουσα της ανατολικής επαρχίας της Σαουδικής Αραβίας και έκτης μεγαλύτερης πόλης στην χώρα. Το Νταμάμ, βρέχεται από τον Περσικό κόλπο και ενώνεται με το Μπαχρέιν μέσω γέφυρας, διαθέτει φυσικά δικό του αεροδρόμιο και διαρκώς αναπτύσσεται. Όσο για το πόσο εύκολο είναι να επισκεφτείς τη χώρα; Από τις αρχές του Οκτώβρη, άνοιξε η διαδικασία της ηλεκτρονικής βίζα, κάτι που σημαίνει πως μέσα σε 10 λεπτά, από την οθόνη του υπολογιστή σου, μπορείς να την αποκτήσεις.

Ithra

 

Επιστρέφοντας λοιπόν στο Ithra και για να καταλάβουμε τον σκοπό της δημιουργίας του, θα πρέπει να το συνδέσουμε με το Saudi Vision 2030 (https://vision2030.gov.sa/en) του πρίγκιπα Mohammad bin Salman, βάση του οποίου η Σαουδική Αραβία προσπαθεί να περιορίσει την οικονομική εξάρτησή της από το πετρέλαιο, αναπτύσσοντας άλλους τομείς της οικονομίας της αλλά και τομείς όπως η δημόσια υγεία, η εκπαίδευση και ο τουρισμός. Ταυτόχρονα, προσπαθεί να κάνει ανοίγματα προσφέροντας δικαιώματα που σε άλλες χώρες θα ήταν αυτονότητα ωστόσο εκεί είναι πρωτόγνωρα, όπως για παράδειγμα η ελευθερία των γυναικών να οδηγήσουν αυτοκίνητο.

Ithra

 

Η Fatmah Alrashid, διευθύντρια του κέντρου, μας εξήγησε πως εκτός από τις παραπάνω δομές, θέλησαν να δημιουργήσουν και μια πολιτιστική δομή που θα επενδύσει στους ανθρώπους της χώρας, διευρύνοντας τους ορίζοντές τους και βοηθώντας στην ανάπτυξη της παιδείας, της κουλτούρας και της διαφορετικότητας. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε πως ο πρώτος κινηματογράφος στην περιοχή άνοιξε μόλις πριν ένα χρόνο, με τους κατοίκους να μην έχουν προφανώς συνηθίσει σε τέτοιου είδους ψυχαγωγία.

Ithra

 

Το Ithra, το οποίο απλώνεται σε 80.000 τετραγωνικά μέτρα, κατασκευάστηκε από το νορβηγικό αρχιτεκτονικό γραφείο Snohetta με τη χρηματοδότηση της Saudi Aramco, κατάφερε να βρεθεί στη λίστα του TIME με τα 100 μέρη που πρέπει να επισκεφτείς το 2018 και τις μέρες που ήμασταν εκεί (γιατί είμεθα και γουρλήδες), κατόρθωσε να φτάσει τον αριθμό του ενός εκατομμυρίου επισκεπτών.

Ithra

 

Όσο για το τι διαθέτει το εντυπωσιακό, τόσο στο μάτι όσο και στην ουσία κτίσμα; Ένα θέατρο 900 θέσεων στο οποίο ανεβαίνουν παραγωγές από όλο τον κόσμο (του χρόνου θα ανέβει και ελληνική παράσταση, όμως δεν μπορούσαν να μας αποκαλύψουν περισσότερα), ένα μουσείο με 4 διαφορετικές γκαλερί, από μοντέρνα τέχνη μέχρι τη φυσική ιστορία της περιοχής, τετραώροφη βιβλιοθήκη, σινεμά, εκθεσιακούς χώρους και παιδικό μουσείο.

Ithra

 

Τις ημέρες που ήμασταν εκεί, διεξαγόταν και το Tanween Festival, η μεγαλύτερη δημιουργική πλατφόρμα της χώρας που περιλαμβάνει εργαστήρια, σεμινάρια και ομιλίες από ειδικούς από ολόκληρο τον κόσμο. Ανάμεσα στους προσκεκλημένους και ο Mamoru Mohri, ο πρώτος Ιάπωνας που πήγε στο διάστημα αλλά και ο σπουδαίος πρώην ποδοσφαιριστής Τιερί Ανρί.

Ithra

 

Συνοψίζοντας, είναι φανερό ότι η Σαουδική Αραβία και ο νεαρός πρίγκιπάς της, έχει δύο βασικούς στόχους: να εξασφαλίσει κι άλλους οικονομικούς πόρους, εκτός από το πετρέλαιο και να ωθήσει στον εκσυγχρονισμό μιας χώρας η οποία παραδοσιακά ήταν από τις πλέον συντηρητικές του πλανήτη. Η δημιουργία του επιβλητικού Ithra πατάει ακριβώς πάνω σε αυτή την κατεύθυνση και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα, χωρίς φυσικά να είναι από μόνο του αρκετο. Μένει να φανεί η συνέχεια και τα επόμενα βήματα της βασιλικής οικογένειας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα