ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΟΛΛΑΡΟΣ/24MEDIA LAB

ΕΝΑΣ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ISIS ΣΤΟΝ ΔΟΜΟΚΟ

Το βίντεο με τον ακρωτηριασμό και η διαδρομή από την εμπόλεμη Συρία στην Ελλάδα.

Το βίντεο διαρκεί κάτι λιγότερο από 12 λεπτά. Εμφανίζεται η σημαία του ISIS κι έπειτα ένα κακο-μονταρισμένο υλικό φρίκης από το αρχείο των «τρελών του Θεού» στη Συρία: λιθοβολισμοί, βασανιστήρια, εκρήξεις. Κάποια στιγμή στο βίντεο διακρίνεται ένας νεαρός ιμάμης. Φαίνεται να ανακοινώνει την ποινή που επέβαλε ισλαμικό δικαστήριο σε κάποιον άνθρωπο που κατηγορήθηκε για κλοπή: ακρωτηρισμός του χεριού του κι αυτό συμβαίνει επί τόπου, σε δημόσια θέα.

Ο Σύρος Mohamed Al., 29 ετών σήμερα, είναι ο νεαρός ιμάμης του ISIS που εμφανίζεται στο βίντεο. Κρατείται στις φυλακές Δομοκού και περιμένει τη δίκη του στο Εφετείο, στις αρχές του επόμενου μήνα. Από τον φάκελο της υπόθεσης που είδε το Magazine, αποκαλύπτεται ο τρόπος με τον οποίο οι διωκτικές Αρχές ιχνηλατούν τη δράση των τζιχαντιστών που έφτασαν τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα.

Η ιστορία ξεκινά στις αρχές του καλοκαιριού του 2019. Η Αντιτρομοκρατική στην Αθήνα είχε μια πληροφορία για κάποιον Σύρο, ο οποίος βρισκόταν εκείνη την περίοδο μαζί με τον ανήλικο γιο του στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης στην Κω. Οι Έλληνες αστυνομικοί έστειλαν αίτημα στη Europol ζητώντας να μάθουν αν υπήρχε στο διαδίκτυο υλικό του ISIS στο οποίο ενδεχομένως εμφανιζόταν ο Αl.

H Europol απάντησε λίγες ημέρες αργότερα. Στην κλειστή διαβαθμισμένη πλατφόρμα της υπηρεσίας “Check the web” υπήρχε ένα βίντεο, το οποίο φαινόταν να είχε ανέβει στο διαδίκτυο τρία χρόνια νωρίτερα. «Εσύ που ξεκινάς να πολεμήσεις, πρέπει να θυμηθείς ότι δεν υπάρχει ένα μέρος σε όλη τη γη, που να τηρούν τους όρους του Θεού όπως το κάνει το Ισλαμικό Κράτος», ακουγόταν στο βίντεο.

Σε ένα άλλο σημείο πιο κάτω, υπήρχε κάτι σαν «κατάλογος» της αρετής: «Η τιμωρία με θανατική ποινή, προστατεύει τη θρησκεία. Η τιμωρία αυτού που έχει πιει αλκοόλ, προστατεύει το μυαλό. Με την τιμωρία για τη δολοφονία προστατεύονται οι ψυχές. Με την τιμωρία για τις κλοπές, προστατεύονται οι περιουσίες…»

Η Αντιτρομοκρατική απομόνωσε την εικόνα του νεαρού ιμάμη στο βίντεο και έστειλε τα καρέ στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. ώστε να γίνει σύγκριση με τη φωτογραφία του υπόπτου, που είχε ληφθεί όταν καταγράφηκε στην Κω. Στην τελευταία ο άνδρας ήταν ξυρισμένος, ενώ στο βίντεο είχε γενειάδα και φορούσε τουρμπάνι. Η απάντηση των Εργαστηρίων ήταν ότι τα δύο πρόσωπα προσομοιάζουν.

Μία εβδομάδα αργότερα, στα μέσα καλοκαιριού του 2019, ο Al. κλήθηκε για εξέταση από την Αστυνομία. Είπε ότι τον Οκτώβριο του 2013 εγκαταστάθηκε στο Χαλέπι της Συρίας, που ήταν τότε υπό την κατοχή του ISIS. «Εκπαιδεύτηκα σε κέντρο της οργάνωσης για 22 μέρες. Η εκπαίδευση αφορούσε υποχρεωτικά τη χρήση όπλων, αλλά και θρησκευτική εκπαίδευση», είπε. «Εμένα, χωρίς να με ρωτήσουν, με τοποθέτησαν στην πόλη Ντέιρ αλ-Ζορ κι επειδή είχα θρησκευτικές γνώσεις, με όρισαν ιμάμη σε τζαμιά, όπου έδινα συμβουλές σε ντόπιους για τη σωστή εφαρμογή της σαρίας».

Στην ίδια κατάθεση ο Al. είπε ότι παρέμεινε στο ISIS για περίπου τέσσερα χρόνια, δηλαδή ως το 2017. «Σταμάτησα να πιστεύω στην ιδεολογία της οργάνωσης, η οποία έγινε πιο ακραία, ριζοσπαστική κι επικίνδυνη. Όποιος δεν συμφωνούσε, γινόταν αυτόματα εχθρός της», ανέφερε. Ο ίδιος περιέγραψε ότι διέφυγε στην Τουρκία με τη σύζυγο και το ανήλικο παιδί του. Η γυναίκα έμεινε πίσω όταν αυτός πέρασε με το παιδί στην Κω.

Σελίδα από τη δικογραφία


ONLINE JIHAD PROPAGANDA

Οι αστυνομικοί τού έδειξαν το βίντεο διάρκειας 12 λεπτών που είχε εντοπίσει στο «βαθύ» διαδίκτυο η Europol και ο Σύρος αναγνώρισε τον εαυτό του στη σκηνή με τον ακρωτηριασμό. «Μου είχε ανατεθεί να ανακοινώσω στους κατοίκους μιας περιοχής την απόφαση ενός δικαστηρίου της οργάνωσης για μια περίπτωση ενός άνδρα που είχε κλέψει και είχε αποφασιστεί να του κόψουν το χέρι», απάντησε. «Εγώ έκανα μόνο την ανακοίνωση και ήταν η μία και μοναδική φορά που χρειάστηκε να κάνω κάτι τέτοιο. Μετά την ανακοίνωση, παρακολούθησα και την εκτέλεση της ποινής».

Ο ίδιος ρωτήθηκε αν γνώριζε για τη βιντεοσκόπηση του ακρωτηριασμού και απάντησε θετικά. Όπως είπε, το ISIS είχε στην πόλη Ντέιλ αλ-Ζορ, όπως και σε κάθε περιοχή που ήλεγχε, κάτι σαν Κέντρο Πληροφοριών, το οποίο αναρτούσε συστηματικά στο διαδίκτυο βίντεο με αντίστοιχες φρικαλεότητες που διέπρατταν οι μαχητές του, με σκοπό να φανατίσουν ή να τρομοκρατήσουν τον απλό κόσμο.

Στο μεταξύ, τον Σεπτέμβριο του 2019 ο Al. είχε μεταφερθεί στην Αμυγδαλέζα, βρισκόμενος πάντα στο ραντάρ της Αντιτρομοκρατικής. Από την αλληλογραφία των αστυνομικών υπηρεσιών με το Υπουργείο Μετανάστευσης, προκύπτει ότι το αίτημα για άσυλο που είχε υποβάλει στην Κω, σε πρώτο βαθμό απορρίφθηκε και ο Σύρος ανέμενε την εξέταση της προσφυγής στην Αθήνα.

Συνελήφθη έναν μήνα αργότερα για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Στην κατάθετη που έδωσε στην ανακρίτρια της Αθήνας πρόσθεσε ότι είχε σπουδάσει στο Κουβέιτ και ότι στο Πανεπιστήμιο ενημερώθηκε από τα φυλλάδια μιας οργάνωσης ότι ζητούνταν ιμάμηδες για τη διδασκαλία θεμάτων πίστης.

Ο Al. υποστήριξε ότι δεν γνώριζε την οργάνωση, δηλαδή το ISIS, και ότι θα πληρωνόταν 100 δολάρια τον μήνα, χρήματα που δεν μπορούσε να βγάλει στο Κουβέιτ γιατί δεν επιτρεπόταν να εργαστεί εκεί, ως μέλος διαφορετικής φυλής από αυτήν που κυβερνά τη χώρα.

Καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό στο Κακουργιοδικείο της Αθήνας σε ποινής κάθειρξης 10 ετών. Σήμερα παραμένει κρατούμενος στις φυλακές Δομοκού. Η δίκη του σε δεύτερο βαθμό στο Εφετείο, την οποία θα χειριστεί ο δικηγόρος Πειραιά Γιάννης Γλύκας, έχει προσδιοριστεί για τις αρχές Μαΐου.

Η υπόθεση του Σύρου τζιχαντιστη μνημονεύεται στον κόσμο των ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας κυρίως για την ύπαρξη του σκληρού 12λεπτου βίντεο στο οποίο εμφανίζεται. Η διαδικτυακή προπαγάνδα ήταν ένα από τα ισχυρότερα όπλα του ISIS. Το παραπάνω περιγράφεται με αναλυτικό τρόπο στην τελευταία έκθεση της Europol με τίτλο “Online Jihadist Propaganda”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα