ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΙΘΑΚΗ ΘΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΜΟΛΥΒΟ

Ο συνθέτης Νίκος Χαριζάνος μιλά με αφορμή τη νέα του μουσική σύνθεση «Ιθάκη» που θα ακούσουμε στο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου

Μήνυμα για το μεγαλείο της ανθρώπινης αντοχής, της δύναμης και της επινοητικότητας, στέλνει τη φετινή, όγδοη, χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου αφιερώνοντας τη φετινή του θεματική, στην «Οδύσσεια».


«Το έπος του Ομήρου, με το ταξίδι της επιστροφής του Οδυσσέα στην Ιθάκη, διαπραγματεύεται θέματα τόσο παλιά όσο και ο χρόνος», σημειώνουν οι Καλλιτεχνικές Διευθύντριες και συνιδρύτριες του Φεστιβάλ Danae και Kiveli Doerken. «(…) Πρόκειται για την εξιστόρηση της ανθρώπινης περιπέτειας, που διαμορφώνεται από την πορεία μας, τις εμπειρίες που κερδίζουμε και που κτίζουν την ταυτότητα. Μιας περιπέτειας διαχρονικά επίκαιρης».

Από τις 11 μέχρι τις 19 Αυγούστου, κορυφαίοι μουσικοί θα έρθουν από όλα τα σημεία της Ευρώπης στοn Μόλυβο της Λέσβου, για να ερμηνεύσουν το πρόγραμμα, που έχει διαμορφωθεί κάτω από τις ενότητες ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ / DEPARTURE, ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΕΙΣ / WANDERINGS, ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ / TRIALS, ΠΗΝΕΛΟΠΗ / PENELOPE, ΙΘΑΚΗ / ITHAKA, με έργα των Γιοχάννες Μπραμς, Φραντς Σούμπερτ, Ντμίτρι Σοστακόβιτς, Φέλιξ Μέντελσον, Ρίχαρντ Στράους, Bόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, Tόμας Σιμάκου, Μαξ Ρέγκερ, Χοακίν Ροντρίγκο, Ζόλταν Κόνταϊ, Σοφία Γκουμπαϊντούλινα, Αρκάντζελο Κορέλλι, Ζαν-Φιλίπ Ραμώ, Κλωντ Ντεμπυσσύ, Αντόνιο Καλντάρα, Αλεσσάντρο Σκαρλάττι, Γιόχαν Κάσπαρ Μερτς, Κλωντ Ντεμπυσσύ, Ανρί Ντυπάρκ, Άιλλις Φάρρελ, Aττίκ και Άρνολντ Σαίνμπεργκ.

Ιθάκη σε παγκόσμια πρώτη

Ιδιαίτερα σημαντική ημέρα του φεστιβαλ είναι η 19η Αυγούστου, αυτή δηλαδή που θα παρουσιαστεί σε παγκόσμια πρώτη η μουσική του ανάθεση, το έργο των Κώστα Μαντζώρου και Νίκου Χαριζάνου «Ιθάκη», έργο για ηθοποιό / αφηγητή, τρίο εγχόρδων και προηχογραφημένο υλικό.

Ο συνθέτης Νίκος Χαριζάνος μίλησε για το τι ήταν αυτό που τον έκανε να ασχοληθεί με τη μουσική και ακολούθως για τη δική του “Ιθάκη”.

“Το ενδιαφέρον για τη μουσική και τη δημιουργία μέσω αυτής, προέκυψε σχεδόν ταυτόχρονα, δηλαδή ξεκινώντας να μαθαίνω κάποιο όργανο ξεκίνησε και η ανάγκη να δημιουργήσω κάτι και εγώ, κάτι που να με εκφράζει. Δε χρησιμοποιώ τον όρο «σύνθεση», γιατί σημαίνει κάτι περισσότερο που το μελέτησα, διδάχτηκα και το έμαθα αργότερα. Επιρροές στα νεότερα χρόνια μου είχα αρκετές και από συνθέτες διαφόρων εποχών. Θα μπορούσα χαρακτηριστικά να αναφέρω τον Γκούσταβ Μάλερ, τον Σεργκέι Προκόφιεβ, τον Τόρου Τακεμίτσου, τον Γκιέργκι Λίγκετι και φυσικά τον μοναδικό Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπάχ. Θα ήθελα εδώ απλώς να πω ότι οι επιρροές δεν έχουν να κάνουν απαραίτητα με την μουσική γλώσσα αλλά και με την μουσική σκέψη, αντίληψη και τον τρόπο ανάπτυξης των μουσικών ιδεών” σημειώνει.

Και προσθέτει για τη νέα μουσική σύνθεση της Ιθάκης: “Είναι μεγάλη μου χαρά να παίρνω μέρος στο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου και εξαίρετη η ιδέα κάθε χρόνο να έχει μια θεματική στην οποία κινούνται όλα τα έργα του προγράμματος. Το έργο που θα παρουσιάσουμε σε πρεμιέρα εφέτος είναι μια συνδημιουργία με τον Κώστα Μαντζωρο, φίλο συνθέτη και συνεργάτη πολλά χρόνια.

Είναι ένα έργο γραμμένο για Τρίο Εγχόρδων (Βιολί, Βιόλα και Τσέλλο), προ – ηχογραφημένο υλικό που θα παίζεται και ζωντανά και έναν ηθοποιό – αφηγητή που θα τον δούμε ζωντανά και θα είναι ο Γιώργος Γιανναράκος. Ο τίτλος του έργου είναι «Ιθάκη» και βασίζεται στο διάσημο και μοναδικό ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη.

Το έργο που θα παρουσιάσουμε «απεικονίζει» ηχητικά το ταξίδι αυτό της ζωής, ένα ταξίδι που θα μπορούσε να έχει σαν προορισμό μια επιστροφή σε μια Ιθάκη, αλλά επίσης θα μπορούσε να μένει ανοιχτό και το όλο του νόημα να έχει να κάνει με το ταξίδι.

Το δικό μας ταξίδι είναι τρεις διαφορετικές διαδρομές από τρεις δημιουργούς και τρεις διαφορετικές μορφές τέχνης και μουσικά «μέσα» τα οποία κάποιες στιγμές έρχονται κοντά και συνομιλούν και κάποιες άλλες απομακρύνονται.


Η σημασία του Διεθνούς Φεστιβάλ Μολύβου

“Η σημασία των Φεστιβάλ εκτός Αθήνας είναι πολύ μεγάλη και έχει να κάνει και με την επικοινωνία και συμμετοχή του κοινού των επαρχιακών πόλεων και των νησιών αλλά και με τον κόσμο από το εξωτερικό που μας επισκέπτεται κάθε χρόνο το καλοκαίρι.

Αυτό βέβαια πολλαπλασιάζεται όταν αναφερόμαστε σε Διεθνή Φεστιβάλ, όπως αυτό του Μολύβου, με τέτοια ποιότητα στις ερμηνείες των έργων από διεθνείς σολίστες και τέτοιου είδους προγράμματα. Θα ήταν ευχής έργο να γίνονταν όλο τον χρόνο μουσικές δράσεις τέτοιου επιπέδου σε όλη την Ελλάδα και οι τοπικοί φορείς αλλά και η πολιτεία να τους ενίσχυε και να τους βοηθούσε. Θα είχε βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θετικό και πολυεπίπεδο αντίκτυπο και στις τοπικές κοινωνίες αλλά και συνολικά στην χώρα μας” τονίζει ο κ. Χαριζάνος.

Πιστεύετε ότι η σύγχρονη Ελληνική μουσική στέκεται ισάξια με την αντίστοιχη παγκόσμια;

Είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση να σας πω ότι εδώ και σχεδόν έναν αιώνα η «λόγια» (και όχι μόνο) ελληνική μουσική δημιουργία βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο με πάμπολους σημαντικούς συνθέτες. Θα ήθελα εδώ επίσης να αναφέρω ότι οι δυσκολίες και αντιξοότητες που συχνά πέρασαν και περνούν οι δημιουργοί έχουν και τα θετικά τους, τα οποία έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι δεν υπήρχε ποτέ, τα τελευταία πολλά πολλά χρόνια ενιαία «ελληνική μουσική σχολή» ή κατεύθυνση. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν ο κάθε συνθέτης είχε και έχει τον προσωπικό λόγο και σφραγίδα και κατ’ επέκταση υπήρχε και υπάρχει στην ελληνική μουσική δημιουργία μια θαυμάσια πολυμορφία και πολυγλωσσία.

Οι συναυλίες του φετινού φεστιβάλ θα βιντεοσκοπηθούν και θα μεταδοθούν παγκοσμίως στο μουσικόφιλο κοινό από το IDAGIO, μία από τις μεγαλύτερες και σπουδαιότερες streaming πλατφόρμες στον κόσμο. Ο ηθοποιός Διονύσης Μακρής θα συμμετάσχει απαγγέλοντας αποσπάσματα του ομηρικού έπους.

Σημειώστε επίσης πως φέτος, το ΔιΦεΜΜ θα εντάξει τις εναρκτήριες δράσεις του στο 2ο Φεστιβάλ της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, πραγματοποιώντας τις συναυλίες “Χαμένες Πατρίδες” στο Κάστρο Μυτιλήνης στις 11/8 και “Διαδρομές της Μνήμης” στις 12/8 στο Οβριόκαστρο Άντισσας, με την ευγενική υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου. Θα προηγηθούν ξεναγήσεις στους αρχαιολογικούς χώρους.

Τέλος, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ η σημαντική Γερμανίδα εικαστικός Susanne Kessler, θα έρθει ως Artist in Residency στο Tryfon Art Residency. Στο έργο της θα παρουσιάσει «… διαδρομές που διηγούνται ιστορίες για τις αμέτρητες φορές που τραβήξαμε λανθασμένες πορείες ή κατευθυνθήκαμε σε ελικοειδείς διαδρομές, παρακινώντας μας να αναλογιστούμε αυτούς που διακινδυνεύουν τη ζωή ανθρώπων σε δαιδαλώδη μονοπάτια πολέμου και καταστροφής».

11-19 Αυγούστου 2022
8ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου “ΟΔΥΣΣΕΙΑ”
Μόλυβος – Λέσβος

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα