Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου και ο Χάρης Φραγκούλης Julian Mommert

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΤΟΥ ΠΟΘΟΥ ΤΟ ΑΓΡΙΜΙ

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου αποκαλύπτει τις σκέψεις και τα σχέδιά του με αφορμή το ΙΝΚ κι όχι μόνο.

Είναι αναμφίβολα το πιο αναμενόμενο πολιτιστικό γεγονός της σεζόν. Γι΄αυτό και τα εισιτήριά του, όχι μόνο εξαντλήθηκαν μέσα σε λίγες ώρες, αλλά “έριξαν” και τις πλατφόρμες του Μεγαρου Μουσικής Αθηνών, αφού μέσα σε 12 ώρες σημειώθηκε το απόλυτο sold out. Ο λόγος για το ΙΝΚ, τη νέα παράσταση του Δημήτρη Παπαϊωάννου, την οποία ο σπουδαίος διεθνής δημιουργός συνέλαβε και “εχτισε” στο στουντιό του στο υπόγειο του Μεγάρου.

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών είναι το σπίτι του, το μέρος στο οποίο παίρνουν σάρκα και οστά όσα φαντάζεται ο Παπαϊωάννου, βρίσκεται στα υπόγεια του Μεγάρου. Φέτος, η συνεργασία αυτή ανανεώνεται για πέντε ακόμη χρόνια. Αυτό μάθαμε στη συνάντησή μας με τον ίδιο στο Foyer της Αίθουσας Χρήστος Λαμπράκης. Εκεί μάς αποκάλυψε λεπτομέρειες για το ΙΝΚ που θα δούμε προσεχώς, αλλά και μας μίλησε εκτενώς για τα μελλοντικά του σχέδια. Μάλιστα τον Σεπτέμβριο του 2024 προγραμματίζεται και η επόμενη παραγωγη του μεγάλου Έλληνα καλλιτέχνη, θα είναι η αναβίωση του “Πουθενά”– της παράστασης που είχε παρουσίασει στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου το 2009.

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου Julian Mommert

Επιπλέον παραστάσεις

Όσοι δεν κατάφεραν να κλείσουν εισιτήρια για τις πρώτες εννέα παραστάσεις που είχαν αρχικά ανακοινωθεί, μπορούν να… ηρεμήσουν, καθώς ανακοινώθηκαν άλλες επτά παραστάσεις.

Στις πέντε από τις νέες παραστάσεις, ο Χάρης Φραγκούλης θα ερμηνεύσει τον ρόλο που ο Δημήτρης Παπαϊωάννου δημιούργησε για τον εαυτό του. Η έκπληξη αυτή είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας των δύο καλλιτεχνών για την ολοκλήρωση του «ΙΝΚ»: ο Χάρης Φραγκούλης μπήκε στη διαδικασία ως συνεργάτης σκηνοθέτης, βοηθώντας στην ανάπτυξη του ρόλου και ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, εντυπωσιασμένος από τη σκηνική ιδιοφυΐα του, αποφάσισε να μοιραστεί μαζί του τις παραστάσεις όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στην παγκόσμια περιοδεία που ακολουθεί.

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου και ο Χάρης Φραγκούλης Julian Mommert

Δημιουργίες από τα υπόγεια στα υπέργεια

“Χρόνια αναζητούσα ένα στούντιο΄’ μας είπε ο Δημήτρης Παπαϊωάννου και συνέχισε “δε γίνεται η δουλειά μας με άλλο τρόπο. Δεν είναι δυνατόν να μπαίνουμε και να βγαίνουμε σε χώρους προβών. Αν τα σώματα δε συνυπάρξουν με τα υλικά, αν και τα ίδια τα υλικά των σκηνικών δεν ανακυκλωθούν. Τίποτα δεν πετιέται… Πριν πέντε χρόνια πήρα αυτό το στούντιο, το έφτιαξα με δικά μου έξοδα και δουλεύω εδώ. Εδώ γεννήθηκε ο “Μεγάλος Δαμαστής”, ο “Εγκάρσιος Προσανατολισμός”, το “Since She”, ο “Σίσυφος/Trans/Form”, και άλλα έργα μου. Στα έγκατα του Μεγάρου γεννήθηκε και το ΙΝΚ που τώρα θα ανέβει από τα υπόγεια στα υπέργεια. Ο χώρος αυτός είναι για εμάς τόσο σημαντικός, όσο ένα εργαστήριο για τον ζωγράφο”.

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου και ο Šuka Horn Julian Mommert

Τι είναι όμως το ΙΝΚ;

Χωρίς δεύτερη σκέψη, ο Δ. Παπαϊωάννου απαντά το «ανθρώπινο σώμα. Είναι ένα έργο που δεν αφηγείται μια ιστορία. Ένα σκοτεινό έργο που φτιάχτηκε σε μια πολύ φωτεινή περίοδο όπου ήμουν πλημμυρισμένος από αγάπη. Είναι ένα όνειρο μέσα στο όνειρο”. Και συνεχίζει: “Ένα έργο που μιλά για την επιθυμία, για του πόθου το αγρίμι, τη μανία σύνδεσης με τη νεότητα και την ομορφιά. Είναι Ευαγγελισμός που μόνο με τη Σταύρωση μπορεί να τελειώσει”.

Το INK είναι ένα έργο για δύο. Για τον ίδιο και τον συμπρωταγωνιστή του Šuka Horn -τον νεότερο χορευτή του στον «Εγκάρσιο προσανατολισμό».

Στο Μέγαρο θα δούμε την πιο ολοκληρωμένη εκδοχή του έργου, εκδοχή που οδήγησε σε νέες καλλιτεχνικές συνεργασίες, όπως αυτή με τον Χάρη Φραγκούλη. Η γνωριμία του Δ. Παπαϊωάννου με τον Χ. Φραγκούλη μετρά πολλά χρόνια. Γνωρίζονται από την εποχή του Λευτέρη Βογιατζή. “Επιστράτευσα την καλλιτεχνική μου φιλία με τον Χάρη Φραγκούλη. Ήθελα τη βοήθειά του προκειμένου να ολοκληρώσω τον δικό μου ρόλο. Μάλιστα δε μείναμε σε αυτό. Αφού μπήκαμε στο στούντιο θελήσαμε να φτιάξουμε και ένα έργο για τον Χάρη. Αυτό ωστόσο θέλει καιρο και εμείς είμαστε ανυπόμονοι. Γι΄αυτό και στις νέες παραστάσεις θα μοιραστούμε τον ρόλο και μαζί θα κάνουμε και την Παγκόσμια περιοδεία” είπε χαρακτηριστικά.

Και επειδή τρεις δεν είναι αρκετοί, στην ομάδα του Δημήτρη Παπαϊωάννου, του Šuka Horn και του Χάρη Φραγκούλη προστίθεται ο πρωτοεμφανιζόμενος Ελληνογερμανός Antonio Papazis που προετοιμάζεται για τον ρόλο του Šuka Horn. Μάλιστα ο Δημήτρης Παπαϊωάννου σχεδιάζει να τον εμφανίσει σαν έκπληξη σε κάποιες από τις παραστάσεις του στην Αθήνα.

O Šuka Horn Julian Mommert

Η μουσική, ο Κορνήλιος Σελαμσής και ο Θεόδωρος Κουρεντζής

Η επόμενη έκπληξη της συνάντησή μας αυτής είχε να κάνει με τη μουσική. “Ηξερα πως πρέπει να αλλάξω μουσική” εξομολογήθηκε ο Δ, Παπαϊωάννου. “Είχα δοκιμάσει Μάλερ και Βιβάλντι, αλλά κάτι έλειπε. Ο Χάρης μου πρότεινε τον Κορνήλιο Σελαμσή και τον άκουσα. Τη δεύτερη εβδομάδα προβών εδώ έλαβα τηλέφωνο από τον Θεόδωρο Κουρενμτζή και μαζί ένα δώρο. Ήθελε να διευθύνει το έργο μου από το Βερολίνο. Ο Κορνήλιος έκανε το έργο του συμφωνικό και πήγε εκεί και ηχογράφησε με την καλύτερη ορχήστρα, τη musicAeterna”.

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου Julian Mommert


Επιθυμία για τη… Σαπφώ

Ιδιαίτερη αίσθηση προξένησε η δήλωση του Δ. Παπαϊωάννου πως γι αυτόν θα ήταν ευχής έργον αν βρισκόταν σε ένα περιβάλλον που θα αναβίωναν τα έργα του.Θα ήθελε πολύ να ξαναδεί παλιές δημιουργίες του και να τις επεξεργαστεί με βάση το σήμερα. Στην ερώτηση ποια από τις πιο παλιές τους δημιουργίες θα ήθελε να επισκεφθεί εκ νέου απάντησε αυτόματα τη “Σαπφώ”, μία παράσταση που είχε ανεβάσει το 1992, ένα 70λεπτο κουιντέτο σε τέσσερις πράξεις σε μουσική του Γιώργου Κουμεντάκη με τον Άρη Χριστοφέλλη σαν τενόρο. “Είναι ιδανική η σύγχρονη συγκυρία που η κοινωνία είναι πιο ανοιχτή στα queer issues. Αλλά και τότε ήταν ένα έργο πολύ πιο τολμηρό απ’ ότι νόμιζα».

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου και ο Šuka Horn Julian Mommert

ΜΕΣΑ | Βίντεο-εγκατάσταση σε δωρεάν θέαση

Για να γιορτάσει την ανανέωση του residency με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου, το Μέγαρο προσφέρει ΔΩΡΕΑΝ στο κοινό τη μεγάλη βίντεο-εγκατάσταση «ΜΕΣΑ», που παρουσιάζεται καθημερινά από τις 17 έως τις 30 Ιανουαρίου (18:00-00:00) στην Αίθουσα Banquet. Το «ΜΕΣΑ» είναι ένα εξάωρο έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου που σε προσκαλεί να περάσεις όσο χρόνο θέλεις μαζί του καθισμένος αναπαυτικά ή ξαπλωμένος με το ποτό σου ή χωρίς. H είσοδος στο «ΜΕΣΑ» είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν το έργο όση ώρα επιθυμούν, να αποχωρήσουν από την αίθουσα και να επιστρέψουν σε αυτή όσες φορές θέλουν.
Σύλληψη σκηνοθεσία | Δημήτρης Παπαϊωάννου/Μουσική | Κωνσταντίνος Βήτα/Φωτισμοί | Αλέκος Γιάνναρος

Νέοι και αναγνωρισμένοι συνεργάτες:

Δουλεύοντας την τελική παρουσίαση του έργου του ο Δ. Παπαϊωάννου συμπεριέλαβε νέους και αναγνωρισμένους συνεργάτες, όπως τον Καναδό sound designer David Blouin που σχεδιάζει τα ηχητικά τοπία της παράστασης, ενισχύοντας και παραμορφώνοντας τους ήχους που παράγουν ζωντανά τα σώματα και το νερό στη σκηνή και τον 22χρονο Γάλλος Lucien Laborderie που ενώνει τις δυνάμεις του με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου και τον Στέφανο Δρουσιώτη στον επανασχεδιασμό του φωτισμού της παράστασης.

Στις πρόσθετες αθηναϊκές παραστάσεις θα δούμε:
29 Ιανουαρίου τον Δημήτρη Παπαϊωάννου
18, 22, 25 και 28 Ιανουαρίου τον Χάρη Φραγκούλη
23 Ιανουαρίου τον Δημήτρη Παπαϊωάννου στις 17:30 και τον Χάρη Φραγκούλη στις 20:00.

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα