Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Dimitris Kapantais / SOOC

ΤΑ 10+1 ΣΗΜΑΔΙΑ ΠΟΥ “ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΕΚΛΟΓΕΣ”

Οιωνούς πρόωρης κάλπης μπορεί να διακρίνει κανείς τελευταία. Τόσο στην κυβέρνηση όσο και σε όλα τα μήκη και πλάτη του πολιτικού φάσματος

Στο μυαλό του Κυριάκου Μητσοτάκη (που θα αποφασίσει πότε θα γίνουν οι επόμενες εκλογές) δεν είμαστε. Όμως το σενάριο της πρόωρης κάλπης έχει την εξής περίεργη ιδιότητα: Όσο περισσότερο διαψεύδεται, τόσο περισσότερο «φουντώνει».

Έτσι λιγότερο από 1,5 χρόνο πριν την εκπνοή της θητείας της παρούσας κυβέρνησης και με τα οικονομικά προβλήματα να οξύνονται εύλογα η εικασία προκήρυξης εκλογών παραμένει στην επικαιρότητα. Δυστυχώς για όσους επιδιώκουν να την εξοβελίσουν από αυτήν, υφίστανται οι οιωνοί εκείνοι που μπορούν να την στηρίξουν ως πιθανό ενδεχόμενο.

Ας δούμε κάποιους από αυτούς:

Σημάδι Νο 1: Η συνάντηση Μητσοτάκη – Χρυσοχοϊδη

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη στις 3 Μαρτίου και η συνομιλία τους, με βάση όσα ανακοινώθηκαν είχε μόνον ένα ουσιαστικά αντικείμενο: Το που θα είναι υποψήφιος ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να δώσει στον πρώην υπουργό μια (περιζήτητη) θέση στον Δυτικό Τομέα της Β’ Περιφέρειας Αθηνών, προφανώς στενοχωρώντας αρκετά μεγαλο-στελέχη της παράταξης που θα πολιτευθούν στην ίδια περιφέρεια. Ταυτόχρονα αποκατέστησε την προοπτική της σχέσης του με ένα πρόσωπο που προέρχεται από τον χώρο του κέντρου, Διατηρεί έτσι «ζεστό» το αφήγημα της διείσδυσης της Ν.Δ στον κρίσιμο αυτό χώρο. Προφανώς πρόκειται για τον ορισμό της κίνησης «προεκλογικής προετοιμασίας».

Μια αναπαυτική θέση στα ψηφοδέλτια της Α'Πειραιά θρυλείται πώς έχει βρεθεί για τον Γιώργο Γεραπετρίτη, στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Eurokinissi

Σημάδι Νο 2: Ταραχή στα ύδατα του Πειραιά με «μητσοτακικούς» στις λίστες

Σαφές προεκλογικό άρωμα αποπνέει η φημολογία περί τοποθέτησης εκλεκτών του Μεγάρου Μαξίμου στις δύο εκλογικές περιφέρειες του Πειραιά. Ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Γιώργος Γεραπετρίτης καταγράφθηκε από ΜΜΕ που γνωρίζουν πολύ καλά (αν δεν συνδιαμορφώνουν) την πολιτική γεωγραφία της περιοχής ως υποψήφιος για την Α’Περιφέρεια του Πειραιά. Για την Β’Περιφέρεια «έπαιξε» το όνομα της υφυπουργού Εργασίας, Δόμνας Μιχαηλίδου. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Πειραιάς έχει σημαντικές ιδιαιτερότητες οι οποίες δεν επιτρέπουν ο προεκλογικός σχεδιασμός να γίνει την τελευταία στιγμή. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται οι «παραδοσιακοί» υποψήφιοι της Ν.Δ που λογίζονται ως «ακούνητοι», αλλά και το γεγονός πως αποτελεί την έδρα πολύ σημαντικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Κυρίως ναυτιλιακού και μεταπρατικού χαρακτήρα.

Σημάδι Νο 3: Αλλαγές στους γενικούς γραμματείς των υπουργείων

Διακριτικά αλλά και αποφασιστικά η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει στην εκπνοή του προηγούμενου χρόνου, συγκεκριμένα στις 27 Δεκεμβρίου, ευρύτατες αλλαγές στους γενικούς γραμματείς των υπουργείων. Θέσεις που κατά πάγια πρακτική καταλαμβάνονται από επίδοξους ή αποτυχόντες πολιτευτές του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος. Ενίοτε πολλοί από αυτούς επιλέγουν να (ξανά)δοκιμαστούν στον πολιτικό στίβο, αναζητώντας μια κοινοβουλευτική έδρα. Όπως φημολογείται ανάμεσα σε αυτούς που αντικαταστάθηκαν κάποιοι σκοπεύουν να πολιτευθούν. Ανάμεσά τους η γ.γ αντι-εγκληματικής πολιτικής Σοφία Νικολάου, πρόσωπο που έχει συγκεντρώσει τα πυρά της αντιπολίτευσης για σωρεία απευθείας αναθέσεων. Επίσης η γ.γ φορολογικής πολιτικής Αθηνά Καλύβα και η γ.γ τουριστικής πολιτικής Βίκυ Λοϊζου.

Σέ όλες τις τελευταίες συνεντέυξεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης φροντίζει να αναφέρει την 2η αύξηση του κατώτερου μισθού που έχει προαναγγείλει για το 2022 Eurokinissi

Σημάδι Νο 4: Η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού την 1η Μάη

Αν και ο προφανής επικοινωνιακός στόχος της 2ης μέσα στο 2022 αύξησης του κατώτερου μισθού που έχει προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετίζεται με την Εργατική Πρωτομαγιά, διεγείρει ταυτόχρονα την φαντασία όσων θεωρούν τον Μάϊο ως πιθανό μήνα εκλογών. Μια τέτοια κίνηση ενισχύει το κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης και συνιστά αδιαμεσολάβητη παροχή. Για τον λόγο αυτό άλλωστε μνημονεύεται σε όλες τις τηλεοπτικές συνεντεύξεις του πρωθυπουργού. Πάντως το ύψος της αύξησης αναμένεται μικρότερο από όσο αρχικά ευελπιστούσε η κυβέρνηση ότι θα μπορέσει να ανακοινώσει. Οι προσεκτικοί παρατηρητές διαπιστώνουν πως έχουν αποσυρθεί από τον δημόσιο λόγο της Ν.Δ επίθετα που την συνόδευαν, όπως «μεγάλη» ή «εντυπωσιακή». Θυμίζουμε ότι η πρώτη αύξηση που ενσωματώθηκε τον Ιανουάριο του 2022 ήταν 2% επί του βασικού μισθού ο οποίος από τα 650 ευρώ, έφθασε τα 663 ευρώ.

Πασχαλινό επίδομα ώς αντίδοτο στην ακρίβεια αναζητεί η κυβέρνηση. Δίχως όμως να ...σπάσει αυγά στις δημοσιονομικές ισορροπίες. Eurokinissi

Σημάδι Νο 5: Ο πασχαλιάτικος «μποναμάς»

Ανάλογες επικοινωνιακές στοχεύσεις με αυτή της αύξησης του κατώτατου μισθού φαίνεται πως έχει η φημολογία περί ενός έκτακτου επιδόματος το ερχόμενο Πάσχα. Ανακοινώθηκε και αυτό από τον πρωθυπουργό μέσω της τελευταίας του συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για «ένα έκτακτο βοήθημα για να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια αυτόν τον καιρό». Δίχως όμως να προσδιορίσει το ποσό που θα διατεθεί ούτε και τον αριθμό των δικαιούχων. Οι ανακοινώσεις για το συγκεκριμένο θέμα θα γίνουν περίπου στα τέλη Μαϊου από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που θα επεξεργαστεί τα δεδομένα και τις δημοσιονομικές δυνατότητες του προϋπολογισμού. Πάντως η διαρροές που έχουν γίνει, μιλούν για ποσό που θα φτάσει τα 300 ευρώ.

Σημάδι Νο 6: Κινητικότητα για προσλήψεις

Εκλογές χωρίς προαναγγελία προσλήψεων …δεν γίνονται. Η κυβέρνηση παρότι φορέας φιλελεύθερων απόψεων και οπαδός του «μικρού κράτους» μοιάζει να έχει «κάνει τα κουμάντα της» στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ήδη έχουν δρομολογηθεί διαδικασίς προσλήψεων στο υπουργείο Πολιτισμού, τα στρατιωτικά νοσοκομεία, την Πυρσοβεστική Υπηρεσία, αλλά και στο υπουργείο Μετανάστευσης. Αυτά δίχως να συνυπολογιστεί η πρόσφατη νομοθετικη ρύθμιση για προσλήψεις στελεχών στο ΕΦΚΑ που νομοθέτησε το υπουργείο Εργασίας και αλλαγές που πρόκειται να έρθουν για την ανάδειξη διευθυντικών στελεχών στην δημόσια διοίκηση. Επίσης δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη και μία αναφορά που έκανε προσφάτως στην Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης περί σκέψεων που γίνονται στην κυβέρνηση για την ανασύσταση της Αγροφυλακής. Ενός σώματος που καταργήθηκε οριστικά το 2010 αφού επιχειρήθηκε και πάλι η συγκρότηση του από την αμέσως προηγούμενη κυβέρνησης της Ν.Δ.

Σημάδι Νο 7: Φημολογία περί αλλαγής εκλογικού νόμου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαψεύσει στην τελευταία του συνέντευξη ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Πράγμα λογικό αφού θα συνιστούσε πράξη που θα εξέθετε την κυβέρνηση μια και η ίδια έχει ήδη αλλάξει μία φορά κατά την διάρκεια της θητείας της τον εκλογικό νόμο. Παρόλα αυτά τα σχετικά σενάρια επιμένουν. Σχεδόν βέβαιο όμως είναι πως στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας υπήρξαν σχετικές εισηγήσεις. Συγκεκριμένα έναν νέο νόμο που θα έχει μικρότερες απαιτήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης από το πρώτο κόμμα, «ρίχνοντας» το ποσοστό στο 35% από το 38% που απαιτεί ο τελευταίος εκλογικός νόμος, ο οποίος θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές.

Από περιοδεία σε περιοδεία το τελευταίο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας. Στη φωτο συνομιλεί με πολίτες στην Μεσσηνία Eurokinissi

Σημάδι Νο 8: Οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα

Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ούτως η άλλως ζητήσει από τον περασμένο Δεκέμβρη να υπάρξουν πρόωρες εκλογές. Το έκανε μάλιστα με τον πλέον επίσημο τρόπο αφού το αίτημα περιλήφθηκε στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στον κρατικό προϋπολογισμό. Παρόλα αυτά το τελευταίο διάστημα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευση διατυπώνει δημόσια την εκτίμηση ότι είναι πιθανόν να γίνουν εκλογές τον ερχόμενο Μάϊο. Μάλιστα στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος κάλεσε σε εκλογική ετοιμότητα τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας τους τελευταίους μήνες βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεχών περιοδείων στην επαρχία αλλά και σε γειτονιές της Αθήνας. Μια δραστηριότητα που φυσικά σχετίζετα με την πολιτική δραστηριότητα και το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτοχρόνως όμως αποτελεί – αντικειμενικά- και το καλύτερο είδος προεκλογικής προετοιμασίας.

Το έντσικτο του Δημήτρη Κουτσούμπα λέει εκλογές μέσα στο 2022 Eurokinissi

Σημάδι Νο 9: Η αίσθηση του Δημήτρη Κουτσούμπα

Μπορεί το ΚΚΕ να μην έχει σε μεγάλη υπόληψη τον αστικό κοινοβουλευτισμό, όμως διαχρονικά έχει αποδειχθεί πως διαθέτει την απαραίτητη «μύτη» για να οσφραίνεται τις πολιτικές εξελίξεις και ιδίως τις εκλογικές. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας σε άσχετο πολιτικό χρόνο, από τις 24 Σεπτεμβρίου του 2021, έχει καταθέσει την εκτίμηση ότι η χρονιά που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για εκλογές είναι το 2022. Όπως είχε χαρακτηριστικά πει σε συνέντευξή του «το ενδεχόμενο για εκλογές, κατά την άποψη μου ο κύριος Μητσοτάκης το σκεφτόταν, μέσα στο 2021. Αλλά το 2022 μάλλον θα υπάρχουν, δεν ξέρω αν θα είναι το φθινόπωρο ή αν θα είναι προς το καλοκαίρι. Αυτή είναι η πρώτη εκτίμηση, η αίσθηση που έχω».

Σημάδι Νο 10: Η ανεξαρτητοποίηση της Αγγελικής Αδαμοπούλου

Η βουλευτής Α’ Αθήνας του Μέρα 25 αποχώρησε από το κόμμα της καταγγέλλοντας πολλά. Μεταξύ άλλων οικογενειοκρατία, νεποτισμό ακόμη και σεξισμό. Όμως η ηγεσία του Μέρα 25 φαίνεται να έχει άλλες εκτιμήσεις. Θεωρεί ότι η κίνηση που έκανε η βουλευτής σχετίζεται με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και την βούληση της να αλλάξει πολιτικό σχηματισμό προκειμένου να εξυπηρετήσει τις πολιτικές επιδιώξεις της.

Σημάδι Νο 11: Κινητικότητα στη ακροδεξιά

Αν και δέν έχει καταγραφεί κάποια συγκεκριμένη εξέλιξη «τα δεξιά» της Νέας Δημοκρατίας παραμένουν ένας κρίσιμος πολιτικός χώρος για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, οποτεδήποτε και αν αυτή γίνει. Εδώ η …ησυχία που επικρατεί μοιάζει να κυοφορεί εξελίξεις. Ιδίως από την στιγμή που υπάρχουν πληροφορίες για συνεχείς άτυπες επαφές σε ένα ρευστό τμήμα του εκλογικού σώματος που αφήνει περιθώρια για νέους πολιτικούς φορείς. Στον χώρο αυτό φαίνεται να αναζητεί το πολιτικό του μέλλον ο πρόσφατα διαγραμμένος από την Νέα Δημοκρατία βουλευτής, Κωσταντίνος Μπογδάνος. Έρχεται όμως να συναθροιστεί με τους παλιότερους ηγετίσκους της αρκοδεξιάς, που έχουν ως βασικό χαρακτηριστικό τις έντονες προσωπικές ατζέντες. Τόσο έντονες που σπανίως αφήνουν περιθώριο σε ενωτικά εγχειρήματα να αναπτυχθούν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα