Μακέτα ή πραγματικότητα; Ο παραμυθένιος οικισμός στη μέση του πουθενά με τη “σκοτεινή” ιστορία

Μακέτα ή πραγματικότητα; Ο παραμυθένιος οικισμός στη μέση του πουθενά με τη “σκοτεινή” ιστορία

Δίπλα στην πιο "βρώμικη" παραλία του Αιγαίου υπάρχει ένας οικισμός που έμεινε "φάντασμα". Η ιστορία του, τα μεγαλόπνοα σχέδια που δεν προχώρησαν ποτέ, και το μέλλον του.

Απολαύστε μια πτήση πάνω από ένα μέρος που όσο παραμυθένιο κι αν φαίνεται από ψηλά, κρύβει μια “σκοτεινή” ιστορία.

Πετάμε πάνω από τον οικισμό “Διόνυσος”, πρώην ΣΟΕ, στην περιοχή Ανάλουκας, κοντά στη Σητεία της Κρήτης. Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 ο κ. Τροχανάς παρουσίασε το φιλόδοξο σχέδιο της δημιουργίας αυτού του οικισμού.

Ο οικισμός ολοκληρώθηκε το 1997, ωστόσο έμεινε ακατοίκητος. Το επιχειρηματικό σχέδιο δεν προχώρησε τότε μετά από δικαστικές διαμάχες μεταξύ των μετόχων. Υπολειτούργησαν μονάχα κάποιες λίγες υποδομές, μία  πισίνα, καφέ και κάποιες βίλες, στις οποίες πήγαν για παραθερισμό οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες ή λίγοι τουρίστες στους οποίους ενοικιάστηκαν.

Απολαύστε την πτήση του haanity:

Η ιστορία και τα νέα σχέδια

Ο τουριστικός οικισμός όπως είπαμε, δε θυμίζει σήμερα σε τίποτε το φιλόδοξο σχέδιο που είχε παρουσιαστεί στα τέλη της δεκαετίας του ’90.

Ο πληθυσμός του τουριστικού – παραθεριστικού συγκροτήματος μπορεί να ανέλθει σε 3.700 άτομα. Αναλυτικά, το Αιγαιοπελαγίτικο Χωριό έχει δυνατότητα φιλοξενίας 940 ατόμων. Επίσης, οι μόνιμοι κάτοικοι και παραθεριστές υπολογίζονται σε 1.450 άτομα, οι τουρίστες σε 940 άτομα και οι μονίμως εργαζόμενοι στον οικισμό σε 370 άτομα.

Με την αριθ. πρωτ. 35419/14-08-2017 απόφαση του υπ. Περιβάλλοντος εγκρίθηκαν οι Περιβαλλοντικοί Όροι (ΑΕΠΟ) για το έργο “Ανάπτυξη παραθεριστικής κατοικίας “Ανάλουκα Ι”, συνολικής έκτασης 367 στρεμμάτων, στη θέση Ανάλουκα του Δήμου Σητείας της Π.Ε. Λασιθίου, Περιφέρειας Κρήτης”.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων, ο σχεδιασμός του έργου συνάδει με τις κατευθύνσεις του εθνικού και περιφερειακού σχεδιασμού. Βάσει του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Κρήτης, θα πρέπει να λαμβάνονται και να εφαρμόζονται σχέδια ρύθμισης του οικισμένου και παράκτιου χώρου ώστε να αντιμετωπιστεί η νόμιμη εκτός σχεδίου δόμηση στον δημοφιλή προορισμό.

Είχε προηγηθεί, πριν από ένα περίπου χρόνο, το πρώτο “πράσινο φως” από την Περιφέρεια Κρήτης. Για την ώρα το έργο πάντως δεν έχει ενεργοποιηθεί-προχωρήσει παρά τα πρώτα θετικά βήματα για επέκτασή του, το καλοκαίρι του 2017.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα