Μεγάλη Άμμος: Τι παίζει γύρω από την πιο πολυσυζητημένη παραλία του καλοκαιριού;

Μεγάλη Άμμος: Τι παίζει γύρω από την πιο πολυσυζητημένη παραλία του καλοκαιριού;
H παραλία Μεγάλη Άμμος στο Μαρμάρι Ευβοίας Κωστής Χριστοδούλου

Η Νότια Εύβοια μπαίνει δυναμικά στον τουριστικό χάρτη το φετινό καλοκαίρι και ο λόγος δεν είναι μόνο η Μεγάλη Άμμος που οι περισσότεροι ανακαλύψαμε από την καμπάνια του Υπουργείου Τουρισμού.

Αρχές Ιουνίου και το google παίρνει φωτιά καθώς όλοι ψάχνουν να μάθουν περισσότερα για την παραλία της Νότιας Εύβοιας, την Μεγάλη Άμμο, που πρωταγωνιστεί στο φετινό σποτ για τον ελληνικό τουρισμό. Η ιδέα, κυρίως για τους Αθηναίους, ότι η παραλία μπορεί να είναι κάτι λιγότερο από δύο ώρες μακριά , ιντριγκάρει. Πολύ περισσότερο φέτος όπου δεν είναι λίγοι αυτοί που για λόγους ασφάλειας σκέφτονται να επιλέξουν έναν κοντινό προορισμό όπου να είναι προσβάσιμος και με αυτοκίνητο.

Επειδή δεν φτάνει μόνο μία παραλία

Η Μεγάλη Άμμος είναι όντως μία παραλία που θα σε κερδίσει με την πρώτη ματιά όταν την δεις να ξεπροβάλει ψηλά από τον δρόμο και θα την επιλέξεις γιατί και τα δύο στοιχεία του ονόματος της ισχύουν. Μεγάλη που δύσκολα θα νιώσεις ότι σε “πνίγουν” οι υπόλοιποι που είχαν την ίδια ιδέα με εσένα και αρκετά αμμουδερή και βατή. Το εντυπωσιακό είναι ότι η μεγάλη αυτή λωρίδα λευκής άμμου δεν μένει ποτέ η ίδια, αλλάζει κάθε χρόνο μορφολογία ανάλογα με τον καιρό και τα κέφια της θάλασσας.

Όταν σηκωθεί ο αέρας, πράγμα καθόδου απίθανο στην περιοχή, θα δείτε να ξεπροβάλλουν windsurfers και kitesurfers που έρχονται σχεδόν από όλη την Ευρώπη, αλλά κυρίως από Γαλλία και Γερμανία για να εξασκηθούν και να βελτιώσουν τις τεχνικές τους. Το μόνο σίγουρο είναι ότι στην Μεγάλη Άμμο πας και ξαναπάς άνετα. Είναι όμως η χρυσή φάκα – καρποστάλ που θα σε παγιδέψει σε ένα τόπο που δεν έχεις τίποτα άλλο να κάνεις;

Τουναντίον η Νότια Εύβοια, άγνωστη για τους περισσότερους μας μπορεί να αποτελέσει μία ευχάριστη έκπληξη για όλους. Από αυτούς που θέλουν να πηγαίνουν σε μία διαφορετική εντυπωσιακή παραλία κάθε ημέρα, σαν να είσαι στο νησί – που είσαι – έως και αυτούς που θέλουν πεζοπορία, επίσκεψη σε αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους ή τις οικογενειακές διακοπές σε περατζάδες σε μία λουτρόπολη.

Το Μαρμάρι ως ορμητήριο και όχι μόνο

Η αρχή μπορεί να γίνει από το Μαρμάρι, που για τους περισσότερους μπορεί να είναι το πρώτο σημείο που θα πατήσουν το πόδι τους αν επιλέξουν να έρθουν μέσω Ραφήνας που είναι ο συντομότερος τρόπος ακτοπλοϊκώς. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο η σύνδεση γίνεται πιο πυκνή ενώ τις επόμενες εβδομάδες θα έχουν ολοκληρωθεί και τα έργα ανάπλασης στην παραλιακή οδό καθώς ένα από στοιχήματα του δημάρχου Καρύστου Λευτέρη Ραβιόλου στην δεύτερη θητεία του είναι η τουριστική ανάπτυξη της Νότιας Εύβοιας.

Το Μαρμάρι το οποίο χαρακτηρίστηκε από το National Geographic ως ένας από τους 10 κορυφαίους προορισμούς διεθνώς για τους απανταχού στη γη ιστιοπλόους και διαθέτει μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες μπορεί να αποτελέσει κάλλιστα ορμητήριο για ημερήσιες εκδρομές σε κοντινούς προορισμούς και παραλίες.

Από το λιμάνι του Μαρμαρίου μπορεί να πάρεις καραβάκι και να εξερευνήσεις το σύμπλεγμα των νησίδων των Πεταλιών και να ανακαλύψεις παραλίες επιπέδου Καραϊβικής. Από τις δέκα νησίδες οι επτά μπορεί να σε υποδεχθούν καθώς οι άλλες τρεις ανήκουν σε ιδιώτες.

Το Μαρμάρι είναι ορμητήριο και για το φαράγγι του Δημοσάρη το οποίο είναι προσβάσιμο και μπορεί να το συνδυάσεις με μία βουτιά στην φανταστική παραλία του Αγίου Δημητρίου με θέα το Αιγαίο. Στόχος της δημοτικής αρχής της Καρύστου είναι η ανάπτυξη δικτύου μονoπατιών ώστε να γίνει γνωστή στους επισκέπτες η πολύ ενδιαφέρουσα και εντυπωσιακή ενδοχώρα της Νότιας Εύβοιας.

Το μονοπάτι για το Φαράγγι του Δημοσάρη ξεκινάει από την θέση Πετροκάναλο στα 954 μέτρα στα ψηλά της Όχης, κινείται σε μια πορεία προς τα βόρεια και μετά από 10 χλμ κατάβασης καταλήγει στην παραλία του οικισμού των Καλλιανών στον Καφηρέα. Σε όλο το μήκος της διαδρομής, το ρέμα του Δημοσάρη διατηρεί τα πλούσια νερά του, ακόμη και κατά τους θερινούς μήνες.

Από τα Στύρα έως τα Δρακόσπιτα

Η πιο βόρεια ακτοπλοϊκή σύνδεση με Αττική γίνεται από τα Στύρα τα οποία βρίσκονται απέναντια από την Αγια Μαρινα στο Μαραθώνα και 86 χιλιόμετρα νοτιανατολικά της Χαλκίδας. Τα Στύρα διακρίνονται για την ξεχωριστή τους φύση και τις πανέμορφες ακρογιαλιές. Με ένα αμάλγαμα χωριών και γραφικών δαντελωτών ακτών, τα Στύρα αποτελούν κλασσική απόδραση για τους Αθηναίους από τις αρχές της δεκαετίας του ’60.

Σε απόσταση 4 χλμ από το επίνειο τους, τα Στύρα αποτελούν παραδοσιακό οικισμό με πετρόκτιστα σπίτια και γραφικά καλντερίμια, που προσφέρονται για περιπάτους. Στη Μεγάλη Βρύση, 200 μέτρα από την κεντρική πλατεία των Στύρων, απλώνεται ένα πανέμορφο μαγευτικό τοπίο με αιωνόβια πλατάνια, τρεχούμενα νερά , που καταλήγουν σε μια κατάφυτη ρεματιά, με κάθε λογής χλωρίδα και πανίδα. Σύμφωνα με την παράδοση σε αυτόν τον χώρο κατά την αρχαιότητα υπήρχε Ασκληπιείο, τόπος ίασης ασθενών.

Τα Νέα Στύρα, ο Αλμυροπόταμος, τα Μεσοχώρια, ο Πολυπόταμος, όπως και οι οικισμοί Ρεουζίου, Καψάλων, Τσακαίων, Ελαιοχωρίου, Νημπορίου και Πόρτο Λάφια, είναι περιοχές ιδιαίτερα αναπτυγμένες τουριστικά με πλήθος καταλυμάτων, με γραφικές ταβέρνες και νυχτερινή ζωή. Σήμα κατατεθέν της περιοχής το Κάστρο των Αρμένων, αλλά και τα περίφημα Δρακόσπιτα.

Το Δρακόσπιτο της Όχης, το οποίο είναι ένα από τα σπουδαιότερα ομώνυμα κτίσματα – είκοσι πέντε στο σύνολο τους – που είναι διάσπαρτα σε όλη Νότια Εύβοια. Είναι κατασκευασμένο σε υψόμετρο 1.398 μέτρων και έχει φτιαχτεί με μεγάλους ογκόλιθους που έχουν αποκοπεί από τον γύρω χώρο, έχουν πελεκηθεί και έχουν ταιριάξει αρμονικά ο ένας με τον άλλον, χωρίς να έχει χρησιμοποιηθεί συνδετικό υλικό.

Ο μύθος θέλει να έχτισαν τα δρακόσπιτα οι Δρύοπες, που έφτασαν στην περιοχή μετά τον διωγμό τους από την Στερεά Ελλάδα από τον Ηρακλή, ενώ σύμφωνα με μία από τις πολλές επιστημονικές θεωρήσεις αποτελούσαν Ιερά του Δία και της Ήρας. Σε κάθε περίπτωση, η φαντασία του περιπατητή εξάπτεται από τη θέαση των τεράστιων ογκόλιθων που μοιάζουν να τα έφτιαξαν πλάσματα με υπερφυσικές δυνάμεις.

Κάρυστος, η αρχόντισσα του Νότου

Δίπλα από τον Ευβοϊκό και τους πανέμορφους Πεταλιούς, απέναντι από τα ανατολικά παράλια της Αττικής, στο νοτιότερο σημείο της Εύβοιας, η Κάρυστος, ευθυτενής και περήφανη, ατενίζει τις Κυκλάδες και καλεί τον επισκέπτη να ρουφήξει μαζί της κάθε στιγμή ζωής. Χάρη στο συνδυασμό βουνού και θάλασσας, η Κάρυστος έχει καταστεί σήμερα τουριστικό κέντρο με ποιοτικές υποδομές και με ζωηρή κίνηση ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αρμονία, γαλήνη, αλλά και δραστηριότητες σε μια μοναδική φύση επιβραβεύουν τον επισκέπτη, και τον παροτρύνουν να επισκεφθεί τον τόπο ξανά και ξανά.

Καταλύματα για κάθε βαλάντιο και κάθε αισθητική, ουζερί και ταβερνάκια συνθέτουν έναν μοναδικό προορισμό αναψυχής, αλλά και γαστρονομίας, με θαλασσινά που μυρίζουν ακόμη αλάτι, ντόπια τυριά, περίφημα καρυστινά κρασιά, αλλά και κρέας, φημισμένο για την ποιότητά και τη νοστιμάδα του σε όλην την επικράτεια. Περίπατοι στην παραλία, πεζοπορικές διαδρομές, καταδύσεις, αθλήματα στην θάλασσα, ιππασία και ποδηλασία, γεμίζουν ευχάριστα τον χρόνο του ταξιδιώτη, σε μια πόλη που δεν βαριέται ποτέ.

Η κρυμμένη έκπληξη δεν βρίσκεται στην παραλία της αλλά στις βόρειες παρυφές της πόλης και ακούει στο όνομα Κτήμα Μοντοφώλι. Το κτήμα φιλοξενήθηκαν κατά καιρούς επίσημοι επισκέπτες της Καρύστου όπως ο Βασιλιάς Όθων και ο Βασιλιάς Παύλος ο Α.’ Λέγεται μάλιστα ότι κατά τη μεταβίβαση της Καρύστου από τους Καταλανούς στους Ενετούς το 1365, το συμβόλαιο πώλησης υπογράφηκε στον ναό του Αγίου Μάρκου στα ερείπια του οποίου βρίσκεται σήμερα η κάβα του κτήματος.

Το 1986, αφότου είχε περιπέσει σε ερειπειώδη κατάσταση για πάνω από 25 χρόνια, αγοράστηκε από την οικογένεια του Παύλου Καρακώστα – του ιδρυτή των Cellier και όχι μόνο, που έφυγε πρόσφατα από την ζωή – και δημιουργήθηκε η εταιρία «ΜΥΡΤΩΑ Α.Ε.» με σκοπό την αναστήλωση των κτισμάτων και τη γεωργική του εκμετάλλευση.

Γεύσεις της γης και της θάλασσας

Και επειδή οι διακοπές για τους περισσότερους σημαίνουν και καλό φαγητό η Νότια Εύβοια είναι από αυτούς τους ευλογημένους τόπους που η φύση τους έχει προικίσει με αφθονία και αυτάρκεια. Τόσο στα καλά της θάλασσας όσο και της γης. Κρέατα μοναδικά – δεν είναι τυχαίο ότι σε αρκετές βιτρίνες σε κρεοπωλεία της Αθήνας βλέπετε πινακίδες με “κρέατα Καρύστου” – και ειδικά το κατσικάκι, φρέσκα λαχανικά και φυσικά φρέσκα ψάρια που φέρνουν οι τράτες και τα καΐκια κάθε μέρα. Μπαλάθες, λιθρίνια, μουσμούλια, πέρκες, γόπες, μελανούρια, συκιοί, μουρμούρες, σαργοί, τσιπούρες, ροφοί και πολλά άλλα είναι τα ψάρια που μπορείς να βρεις στα ταβερνάκια δίπλα στο κύμα αλλά και να ψαρέψεις ο ίδιος στις κοντινές θάλασσες.

Στα ορεινά χωριά και όχι μόνο αναζητήστε το εκλεκτό ζυμαρικό της περιοχής τα κουρκουμπίνια, μικρά κομμάτια από ζυμάρι που αρχικά στρίβονται με τα δάχτυλα πάνω στον πλάστη, βράζονται και καίγονται σε κατσικίσιο βούτυρο ή λάδι.

Το νησί απέναντι

Μια ανάσα από την Αττική, απέναντι από τα ανατολικά της παράλια, στη Νότια Εύβοια, ένας μοναδικός προορισμός περιμένει να τον ανακαλύψει κάθε επισκέπτης. Από την Κάρυστο έως τα Στύρα και το Μαρμάρι έως τον Καφηρέα, απλώνεται ένας μαγικός τόπος, με όμορφα και κρυμμένα χωριά, ατελείωτες αμμουδιές, οργανωμένες παραλίες, αλλά και ερημικούς κολπίσκους, έτοιμος να προσφέρει εμπειρίες για οικογενειακές, αλλά και μοναχικές αποδράσεις, εξερευνητικές δραστηριότητες σε πλούσια τοπία της φύσης, σε διαδρομές πολιτισμού, αλλά και φιλόξενους βυθούς, με ντόπιες γεύσεις και μια φιλόξενη αγκαλιά που σε καλεί συνεχώς και επίμονα…να περάσεις απέναντι. Και αν το κάνεις είναι σίγουρο ότι θα σε κερδίσει και θα μπει στην καρδιά σου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα