Ένα βήμα πριν το θαύμα

Ένα βήμα πριν το θαύμα
An employee of the French CARMAT company checks an artificial heart connected to an machine simulating the human circulatory system on September 24, 2009 in Velizy, Paris suburb. Created in June 2008 by Truffle Capital, EADS and the Professor Carpentier with additional funding from the French state innovation agency OSEO, CARMAT has developed a totally implantable artificial heart which features the left and right ventricles. AFP PHOTO / FRANCK FIFE AFP

Στο τελικό στάδιο δοκιμών βρίσκεται η τεχνητή καρδιά. Επόμενος στόχος η μεταμόσχευση σε άνθρωπο. Οι τεχνικές δυσκολίες και το κόστος μιας τέτοιας επέμβασης (Vid)

Γάλλοι επιστήμονες βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο για να ολοκληρώσουν την πρώτη μεταμόσχευση τεχνητής καρδιάς! Η  θυγατρική της EADS, Truffle  Capital  στη Γαλλία  ισχυρίζεται ότι το 2013 θα έχει ολοκληρώσει αυτό το τεράστιο τεχνολογικό κατόρθωμα.

Εάν το πρόγραµµά τους δεν τους διαψεύσει, έως το τέλος του χρόνου  η τεχνητή καρδιά carmat  θα χτυπήσει για πρώτη φορά δοκιμαστικά, στον ανθρώπινο οργανισµό.

Επικεφαλής της ομάδας ο καθηγητής  Alain Carpentier και ο  Jean-Luc Lagardère οι οποίοι εντελώς αθόρυβα στο εργαστήριο τους στο Παρίσι δημιούργησαν μια τεχνητή καρδιά που μιμείται την φυσική καρδιά.

Οι εργασίες βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο των προκλινικών δοκιµών. Ο τεχνητές καρδιές επαναλαµβάνουν ακούραστα τις ίδιες κινήσεις εδώ και µήνες, δίνοντας 60-90 παλµούς το λεπτό.

“Εδώ όλα είναι αποστειρωµένα. Και πρέπει να παραµείνουν, αλλιώς η τεχνητή καρδιά δεν µπορεί να εµφυτευτεί”, τονίζει ο διευθύνων σύµβουλος του εργαστηρίου Marcelo   Konviti στην Φιγκαρο.

 

Αυτή ζυγίζει 900 γραμμάρια, έχει  διπλάσιο βάρος από την πραγματική. Αποτελείται από τέσσερις βαλβίδες, δύο κόλπους κι ένα σύστημα ρύθμισης.

∆ύο μικρές αντλίες, µια για κάθε κοιλία, βοηθούν στην κυκλοφορία του αίματος.  Αισθητήρες αναλύουν τη στάση του ανθρώπου – όρθιος ή ξαπλωµένος – προκειµένου να ρυθµιστεί η ροή του αίµατος ανάλογα µε τις ανάγκες του οργανισµού

“Μια καρδιά κλειδωμένη σε ένα στήθος, είναι σαν έναν πύραυλο κατά τη διάρκεια της πτήσης  Πρέπει να μειώσουμε το βάρος, τον όγκο, την κατανάλωση ενέργειας”, δήλωσε ο  Patrick  Coulombier, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Carmat.

 

Θα κοστίζει περίπου 260,000 Ευρώ. Η δυνητική αγορά είναι τεράστια και περίπου100.000 ασθενείς το χρόνο θα επιχειρήσουν να την αποκτήσουν.

Η τεχνητή καρδιά  θα έχει επαναφορτιζόμενη  μπαταρία  έξι ωρών και μια κασετίνα διάγνωσης, θα μπορούσε να παρέχει μια άνετη ζωή  αρκετών ετών. “Στην περίπτωση αυτή, θα στοχεύει σε μια αγορά των 3 δισ. ευρώ, δήλωσε ο Philippe Pouletty της  Truffle Capital.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα