Το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής και οι ευθύνες της κυβέρνησης

Γιατί η άνοδος της Χρυσής Αυγής για κάποιον που παρατηρεί τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα δεν αποτελεί έκπληξη
- 09 Ιουνίου 2014 16:09
Πολιτικοί αναλυτές, μέσα ενημέρωσης, πολιτικά κόμματα αλλά και ο πρωθυπουργός προσπαθούν να κατανοήσουν τη συγκλονιστική άνοδο της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα.
Επιχειρούν να καταλάβουν ποιος ευθύνεται για την αυξανόμενη υποστήριξη του ακροδεξιού κόμματος, μέλη του οποίου διώκονται με την κατηγορία της δημιουργίας και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση που συνδέεται με μια σειρά αδικημάτων, μεταξύ των οποίων δύο δολοφονίες και βίαιες επιθέσεις εναντίον μεταναστών.
Πολλοί μάλιστα βουλευτές όπως και ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής βρίσκονται στη φυλακή εν αναμονή διεξαγωγής της δίκης.
Σε κάποιον όμως που παρακολουθεί τις διακρίσεις στην Ελλάδα, τα αποτελέσματα δεν έρχονται ως έκπληξη. Η αδιάλλακτη πολιτική ρητορική, οι εχθρικές πολιτικές σε περιθωριοποιημένες ομάδες όπως οι μετανάστες και η αδυναμία να αντιμετωπιστεί το ανησυχητικό φαινόμενο της ρατσιστικής βίας καλλιέργησαν τον πολιτικό χώρο για να “ανθίσει” η Χρυσή Αυγή.
Είναι αλήθεια, σημειώνει η Eva Cossé που παρατηρεί τη χώρα για λογαριασμό της Human Rights Watch, πως η παρουσία εξαθλιωμένων μεταναστών που ζουν στους δρόμους ότι έφερε ανησυχητική αλλαγή σε ελληνικές πόλεις και ιδιαίτερα στην Αθήνα όπου η Χρυσή Αυγή χαίρει υψηλής δημοτικότητας.
Η μακροχρόνια αποτυχία να υιοθετήσουν συνεκτική μεταναστευτική πολιτική, η χρόνια κακοδιαχείριση του συστήματος ασύλου και η βαθιά οικονομική κρίση έχουν επιδεινώσει το πρόβλημα.
Με τη Χρυσή Αυγή να κερδίζει σε δημοτικότητα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, πολύ συχνά η κυβέρνηση ενέκρινε μέτρα για τη μετανάστευση σε μια προσπάθεια να κερδίσει πίσω ψηφοφόρους.
Αντ’ αυτού όμως, τέτοια μέτρα έχουν προσφέρει επίφαση νομιμότητας στη ρητορική της Χρυσής Αυγής που με τη σειρά του βοήθησε στο να ωθήσει την κυβέρνηση να υιοθετήσει περαιτέρω πολιτικής που στοχεύουν τους μετανάστες.
Σε ομιλία του το 2012, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έκανε λόγο για διεκδίκηση ελληνικών πόλεων από τους μετανάστες. “Η Ελλάδα σήμερα έχει γίνει κέντρο για τους παράνομους μετανάστες. Πρέπει να πάρουμε πίσω τις πόλεις μας… Υπάρχουν πολλές ασθένειες και δεν μιλάω μόνο για την Αθήνα”, σημείωνε χαρακτηριστικά.
Μήνες μετά την εκλογή του, η κυβέρνηση Σαμαρά ξεκίνησε την Επιχείρηση Δίας, μια επικής κλίμακας αστυνομική επιχείρηση – σκούπα κατά της παράνομης μετανάστευσης και των εγκλημάτων στην Αθήνα. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που φέρονταν ως παράνομοι μετανάστες υποβλήθηκαν σε έρευνες και πολύωρες κρατήσεις σε αστυνομικά τμήματα.
Από τον Αύγουστο του 2012 έως τον Ιούνιο του 2013, οι αρχές σταμάτησαν και οδήγησαν σε αστυνομικά τμήματα περίπου 124.000 άτομα αλλοδαπής προέλευσης, με το ποσοστό των παράνομων μεταναστών να ανέρχεται σε 6.910 (5,6%).
Ενώ η ξενοφοβική βία έχει γίνει σκληρή πραγματικότητα τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση απέτυχε για μεγάλο χρονικό διάστημα να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στην προστασία των θυμάτων και να τιμωρήσει τους θύτες.
Πρόσφατα μόνο έκανε ορισμένα θετικά βήματα με τη δημιουργία ειδικών αστυνομικών μονάδων για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας σε ολόκληρη τη χώρα και τον διορισμό ειδικού εισαγγελέα για τα εγκλήματα μίσους στην Αθήνα.
Η κυβέρνηση, όπως εκτιμά η Eva Cossé, θα πρέπει να θεσπίσει μεταρρυθμίσεις για την ενθάρρυνση της καταγγελίας των βίαιων εγκλημάτων μίσους, την προστασία των θυμάτων και να εξασφαλίσει την κατάλληλη αστυνομική δράση και τη δικαιοσύνη για την καταπολέμηση της βίας.
Αν η ελληνική κυβέρνηση πραγματικά ψάχνει απαντήσεις για την επιτυχία της Χρυσής Αυγής, οι αξιωματούχοι θα πρέπει να εξετάσουν τις αντιμεταναστευτικές πολιτικές που ευνόησαν το κλίμα για να “ανθίσει” η Χρυσή Αυγή. Η απάντηση στη μισαλλοδοξία, καταλήγει, δεν πρέπει να είναι περισσότερη μισαλλοδοξία.