Γκρίνια από τους ξενοδόχους της Αθήνας για το 4μηνο παρά την αύξηση τιμών στα δωμάτια

Γκρίνια από τους ξενοδόχους της Αθήνας για το 4μηνο παρά την αύξηση τιμών στα δωμάτια
Ξενοδοχείο "Divani Caravel" EUROKINISSI

Στο 63,7% η μέση πληρότητα για τα ξενοδοχεία της Αθήνας στο τετράμηνο του έτους σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων. "Δείχνουν" τη βραχυχρόνια μίσθωση ως αθέμιτο ανταγωνιστή.

Για μια «μια νέα πραγματικότητα σε ότι αφορά στην διαμονή των επισκεπτών» στην Αθήνα κάνουν λόγο οι ξενοδόχοι της πόλης, μετά και την ανακοίνωση των στοιχείων πληρότητας των ξενοδοχείων κατά το πρώτο τετράμηνο του 2023, που παραμένει κάτω από το ’19, αλλά και τον ανταγωνισμό. Οι τιμές όμως αυξήθηκαν σημαντικά όπως και τα έσοδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής (ΕΞΑΑΑ), που εξάγονται με τη συνεργασία της GBR Consulting, ο Απρίλιος για τα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας έκλεισε με μέση πληρότητα 75,7%. Η μέση πληρότητα βελτιώθηκε κατά 5% έναντι του Μαρτίου 2023 που προηγήθηκε, αλλά και κατά 16,6% έναντι του περσυνού Απριλίου. Ωστόσο, σε επίπεδο τετραμήνου, η μέση πληρότητα στα ξενοδοχεία της πόλης δεν ξεπέρασε το 63,7% και απέχει κατά -5,9% από τις επιδόσεις του αντίστοιχου τετράμηνου του 2019.

Σημαντικά αυξημένη ήταν όμως η Μέσης Τιμής δωματίου κατά ξενοδοχείων κατά 17,2% αλλά και το Έσοδο ανά Διαθέσιμο Δωμάτιο κατά 10,3% κατά τους τέσσερις πρώτους μήνες του έτους. Πιο αναλυτικά η μέση τιμή στα ξενοδοχειακά δωμάτια της Αθήνας διαμορφώθηκε για τον Απρίλιο σε περίπου 130 ευρώ, ενώ το έσοδο ανά δωμάτιο στα 100 ευρώ.

Όπως επισημαίνουν οι ξενοδόχοι οι επιδόσεις αυτές, εξακολουθούν να απέχουν αρκετά από τις αντίστοιχες επιδόσεις όλων των ξένων πόλεων – ανταγωνιστών της Αθήνας, οι οποίες τον φετινό Απρίλιο, σχεδόν στο σύνολό τους (με μοναδική εξαίρεση το Μόναχο), σημείωσαν συγκριτικά με την Αθήνα σημαντικές αυξήσεις. Η Κωνσταντινούπολη κατέγραψε αύξηση στη μέση τιμή δωματίου έως και 61,9%, ενώ το Λονδίνο αύξησε το έσοδο ανά δωμάτιο έως και 47,5%.

Οι ξενοδόχοι δείχνουν τη βραχυχρόνια μίσθωση

Σε ανακοίνωση της η ΕΞΑΑΑ τονίζει, ότι «από τα ως άνω αποτελέσματα, όπως αυτά εξάγονται από την απλή, συστηματική σύγκριση ανά μήνα των επιδόσεων των αθηναϊκών ξενοδοχείων και των ανταγωνιστών τους, αλλά και από την ‘δια γυμνού οφθαλμού’ παρατήρηση της πραγματικά αυξημένης τουριστικής κίνησης στους δρόμους και στ’ αξιοθέατα της Αθήνας, προκύπτει ξεκάθαρα το συμπέρασμα πως ειδικά για την πρωτεύουσα, έχει παγιωθεί πλέον μια νέα πραγματικότητα σε ότι αφορά στην διαμονή των επισκεπτών». Οι ξενοδόχοι δείχνουν τη βραχυχρόνια μίσθωση, ως το βασικό λόγο που εμποδίζει την δική τους πρόοδο, θέτοντας μάλιστα το ερώτημα, αν στην Αθήνα «προσανατολιζόμαστε προς ‘ποσοτικό’ Τουρισμό ‘ ή/και ‘ποιοτικό’ Τουρισμό».

Απογείωση για τη βραχυχρόνια μίσθωση

Η τελευταία μηνιαία ανασκόπηση της ευρωπαϊκής αγοράς βραχυπρόθεσμων μισθώσεων τουριστικών καταλυμάτων της εταιρείας AirDNA, δείχνει ότι και ο Απρίλιος ήταν ένας πολύ καλός μήνας. Οι διακοπές του Πάσχα και ο καλός καιρός αύξησαν τη ζήτηση κατά 26% από τον ίδιο μήνα πέρυσι σε όλη την ήπειρο.

Η ζήτηση στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 31,7% σε σχέση με πέρυσι, ενώ η προσφορά αυξήθηκε κατά 13,2%, γεγονός που ώθησε την πληρότητα να αυξηθεί κατά 9,2%. Το ποσοστό πληρότητας τον Απρίλιο του 2023 ήταν 52,3% στην Ελλάδα, με 949.700 διανυκτερεύσεις σε 104.000 διαθέσιμες καταχωρήσεις. Η μέση ημερήσια τιμή ήταν 186,45 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 16,6% σε σχέση με πέρυσι.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα