Ελληνικά νησιά: Η τουριστική κίνηση όλου του Νοεμβρίου, ίση με μία μέρα του Ιουνίου στη Ρόδο – “Όνειρο” η επιμήκυνση

Ελληνικά νησιά: Η τουριστική κίνηση όλου του Νοεμβρίου, ίση με μία μέρα του Ιουνίου στη Ρόδο – “Όνειρο” η επιμήκυνση
Εικόνα από την παλιά πόλη της Ρόδου iStockphoto

Μείωση σε σχέση με το 2019 κατέγραψαν οι αφίξεις ξένων τουριστών στους κύριους προορισμούς της χώρας. Άπιαστο το όνειρο της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου.

Δεν ήρθαν τελικά το Νοέμβριο οι τουρίστες που αναμένονταν στην Ελλάδα, παρά τις προσδοκίες που αρχικά υπήρχαν. Η φετινή τουριστική σεζόν ολοκληρώθηκε ουσιαστικά τον Οκτώβριο, ενώ οι ξένοι που ήρθαν στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, ήταν σαφώς λιγότεροι από τον ίδιο μήνα του 2019.

Το σύνολο των ξένων τουριστών που έφτασαν με απευθείας πτήσεις στα νησιά μας το μήνα που μας πέρασε δεν ξεπερνά τις 15.000, αριθμός μη άξιος αναφοράς, που σίγουρα δεν μπορεί να υποστηρίξει την πολυπόθητη επέκταση της τουριστικής περιόδου. Με εξαίρεση την Κέρκυρα και τη Σαντορίνη που δέχτηκαν από περίπου 1.000 ξένους, η Ρόδος και η Κρήτη ήταν οι βασικοί προορισμοί το Νοέμβριο.

Το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης δέχτηκε το Νοέμβριο 102.000 επιβάτες από το εξωτερικό, καταγράφοντας μείωση της συνολικής επιβατικής κίνησης (αφίξεις – αναχωρήσεις) σε σχέση με το ’19 κατά 13,9%. Ο προορισμός δεν κατάφερε να ανακάμψει φέτος, αφού κανένα μήνα δεν έπιασε τα νούμερα προ πανδημίας, τόσο στις αφίξεις από αέρα, όσο και τις οδικές αφίξεις, που η μείωση είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Οι μισοί ξένοι τουρίστες ήρθαν στην Κρήτη

Οι ελάχιστες πτήσεις στα δυο διεθνή αεροδρόμια της Κρήτης κατά το Νοέμβριο που μας πέρασε, έφεραν τους σχεδόν τους μισούς τουρίστες στο νησί σε σχέση με το 2019. Στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου οι αφίξεις ξένων τουριστών ήταν το Νοέμβρη περίπου 8.000, αντί 16.000 τον ίδιο μήνα του 2019, ενώ και στα Χανιά προσγειώθηκαν 1.900 ξένοι, αντί 2.300.

Μείωση 11,6% το εντεκάμηνο για το Ελ. Βενιζέλος

Από τον Ιανουάριο μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου η συνολική κίνηση του αεροδρομίου της Αθήνας ανέρχεται σε 21,1 εκατ. επιβάτες, πάνω από τις αρχικές προβλέψεις και -11,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Ο Νοέμβριος είναι μόλις στο -4% της κίνησης του ’19. Η κίνηση εσωτερικού τον μήνα που μόλις ολοκληρώθηκε είναι πάνω από το 2019 και η μείωση προέρχεται από τις πτήσεις εξωτερικού.

Αύξηση της κίνησης στα περιφερειακά αεροδρόμια

Η Fraport έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία του 11μηνου του 2022 από τα 14 αεροδρόμια που διαχειρίζεται και που δείχνουν άνοδο της συνολικής επιβατικής κίνησης, εσωτερικού και εξωτερικού, που ξεπέρασε τα 30 εκατομμύρια διερχόμενους επιβάτες και ποσοστό +3,6% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του ’19. Τη μεγαλύτερη άνοδο από την αρχή του έτους κατέγραψε το αεροδρόμιο της Σαντορίνης, με τις διεθνή κίνηση να κάνει άλμα κατά 57,1% και 1,68 εκατομμύρια επιβάτες. Ακολούθησε η Μύκονος με αύξηση 20,3% επίσης στη διεθνή κίνηση, ενώ σημαντικά ήταν τα ποσοστά ανόδου και για Ρόδο και Κω με 8,7% και 5,7% αντίστοιχα και πάντα σε σχέση με το ενδεκάμηνο του 2019.

Συνολικά, η διεθνής κίνηση ήταν εκείνη που ώθησε την άνοδο στα περιφερειακά αεροδρόμια, αφού σημείωσε άνοδο κατά 7,4% από την αρχή του έτους μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου, ενώ η κίνηση του εσωτερικού κατέγραψε μείωση σε ποσοστό 9,9%. Τα αεροδρόμια που είχαν τις μεγαλύτερες μειώσεις επιβατών από πτήσεις του εσωτερικού ήταν αυτά της Σαντορίνης και της Ρόδου κατά 13% και της Θεσσαλονίκης κατά 12,2%.

Οι χαμένοι της σεζόν

Καβάλα, Μυτιλήνη, Σάμος ήταν τα οι χαμένοι της σεζόν μαζί με τη Θεσσαλονίκη. Από τον Ιανουάριο μέχρι και το Νοέμβριο η διεθνής κίνηση στην Καβάλα ήταν μειωμένη κατά 19%, στη Μυτιλήνη κατά 18,2% και στη Σάμο κατά 6,7%.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα