Κορινθία: Μια ξεχωριστή πολιτιστική εξόρμηση στο Ηραίο Περαχώρας

Διαβάζεται σε 4'
Κορινθία: Μια ξεχωριστή πολιτιστική εξόρμηση στο Ηραίο Περαχώρας
Caption

Ένα ταξίδι στην Κορινθιακή γη, ανάμεσα σε αρχαία ιερά, κρυστάλλινα νερά και μαγευτικές διαδρομές ιστορίας και φύσης.

Μόλις λίγα χιλιόμετρα έξω από το Λουτράκι, στην άκρη ενός βραχώδους ακρωτηρίου που χαρίζει θέα ανοιχτού ορίζοντα και την αίσθηση ότι έχεις φτάσει στο τέλος του κόσμου, απλώνεται ένας από τους πιο μαγευτικούς – και λιγότερο γνωστούς – αρχαιολογικούς χώρους της Πελοποννήσου. Το Ηραίο της Περαχώρας.

Εδώ, στο λιμανάκι που φωλιάζει κάτω από τον επιβλητικό Φάρο Μελαγκάβι, αποκαλύφθηκαν κάποια από τα σημαντικότερα κατάλοιπα του πρώιμου Κορινθιακού πολιτισμού. Η λατρεία της θεάς Ήρας, αρχικά ως Ήρας Ακραίας (στο άκρο της στεριάς) και αργότερα ως Ήρας Λιμενίας (του λιμανιού), αποτυπώνεται στο ιερό που υπήρξε επίκεντρο της ζωής της περιοχής ήδη από τα γεωμετρικά χρόνια.

Ένα ιερό με θέα στο απέραντο γαλάζιο

Η αρχαιολογική περιήγηση ξεκινά στο χαμηλότερο επίπεδο, δίπλα στο γραφικό φυσικό λιμανάκι, εκεί όπου βρίσκεται ο αρχαϊκός ναός της Ήρας, που αντικατέστησε έναν παλαιότερο, αψιδωτό ναό του 9ου αιώνα π.Χ. Γύρω του σώζονται τα ερείπια του βωμού, κλιμακοστασίων και ενός εντυπωσιακού οικοδομήματος σε σχήμα Γ, πιθανώς διώροφης στοάς του 4ου αιώνα π.Χ. Νοτιοδυτικά εκτείνεται η λεγόμενη Δυτική Αυλή, ένας χώρος που πιθανόν λειτουργούσε ως αγορά, δίνοντας μια εικόνα της κοινωνικής ζωής του ιερού.

Ανεβαίνοντας στο δεύτερο επίπεδο, θα βρείτε την εντυπωσιακή διπλή αψιδωτή δεξαμενή – υπόμνηση της αρχαίας τεχνογνωσίας στη διαχείριση του νερού – καθώς και το “εστιατόριο”, έναν χώρο εστίασης των επισκεπτών του ιερού, αλλά και άλλες υποδομές όπως αγωγούς και μικρότερες δεξαμενές καθίζησης.

Στο ενδιάμεσο επίπεδο, ανάμεσα στον αρχαϊκό ναό και τις δεξαμενές, θα δείτε το ταπεινό εκκλησάκι του Αγίου Γιάννη, που κάποτε βρισκόταν πάνω από τον γεωμετρικό ναό και μεταφέρθηκε στη σημερινή του θέση κατά τη διάρκεια των ανασκαφών. Και στο ανώτερο ανατολικό άκρο, θα φτάσετε στο Κτήριο της Εστίας, του 7ου π.Χ. αιώνα, καθώς και στα κατάλοιπα αναλημματικών τοίχων και μιας μεγάλης τεχνητής κοιλότητας που έχει ονομαστεί “Ιερή Δεξαμενή”.

Η ιστορία των ανασκαφών

Οι πρώτες ανασκαφές στον χώρο έγιναν τη δεκαετία του 1930 από τον Humphry Payne, διευθυντή της Βρετανικής Σχολής Αθηνών. Το έργο συνέχισαν οι Thomas J. Dunbabin και Richard Tomlinson. Χάρη στις έρευνές τους, η συμβολή της Περαχώρας στην κατανόηση της κορινθιακής τέχνης των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων θεωρείται σήμερα ανεκτίμητη.

Ο Φάρος Μελαγκάβι: ο φρουρός του Κορινθιακού

Ακριβώς πάνω από τον αρχαιολογικό χώρο, στην άκρη του ακρωτηρίου, δεσπόζει ο Φάρος Μελαγκάβι, ο οποίος άναψε για πρώτη φορά το 1897. Με την ακαταμάχητη αύρα του και το μαγευτικό του ηλιοβασίλεμα, είναι ιδανικό σημείο για να κλείσει κανείς τη μέρα του, με φόντο το γαλάζιο του Κορινθιακού και το παρελθόν να ψιθυρίζει από κάθε πέτρα.

Ο Φάρος Μελαγκάβι δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου στο Λουτράκι iStock

Εξερευνήσεις στη φύση και στη θάλασσα

Η Περαχώρα, με το παραδοσιακό της χωριό και το όνομά της να διατηρείται από την αρχαιότητα, είναι ιδανική βάση για εξορμήσεις στις γύρω παραλίες. Ξεχωρίζουν η Μικρή και Μεγάλη Μυλοκοπή, με τα πεντακάθαρα νερά και τη μεγάλη ποικιλία του βυθού – σημείο-φετίχ για όσους αγαπούν τις αυτόνομες καταδύσεις ή την υποβρύχια φωτογράφιση. Άλλες προτάσεις για βουτιές μέσα στη φύση είναι οι παραλίες της Στέρνας, της Σκαλωσιάς και των Στραβών, που προσφέρουν πιο ήσυχες και ανεπιτήδευτες στιγμές.

Όσα δεν πρέπει να χάσετε

Η επίσκεψη στην Περαχώρα και το Ηραίο συνδυάζεται ιδανικά με μια πιο ευρύτερη απόδραση στην περιοχή:

  • Λουτράκι: Κοσμοπολίτικο και ιστορικό, με ιαματικά λουτρά γνωστά ήδη από την αρχαιότητα, όταν η πόλη ονομαζόταν Θέρμαι. Εκτός από λουτροθεραπεία, προσφέρει και έντονη νυχτερινή ζωή, αλλά και καζίνο.
  • Διώρυγα του Ισθμού: Μια από τις πιο εντυπωσιακές ανθρώπινες κατασκευές στην Ελλάδα. Κοντά της, αξίζει να δείτε και τον αρχαίο Δίολκο, την πέτρινη οδό πάνω στην οποία σύρονταν πλοία για να περάσουν από τον Κορινθιακό στον Σαρωνικό.
  • Αρχαιολογικός Χώρος Ισθμίων: Εκεί όπου τελούνταν οι αρχαίοι Ισθμικοί Αγώνες, ανταγωνιστές των Ολυμπιακών, και σήμερα στεγάζεται και ένα πολύ ενδιαφέρον αρχαιολογικό μουσείο.
  • Παραλίες του Σαρωνικού: Με απάνεμα νερά και φυσική ομορφιά, ιδανικές για οικογένειες ή χαλαρές αποδράσεις. Ξεχωρίζουν η Κρυφή, η Αφροδίτη, οι Κεχριές και τα Λουτρά της Ωραίας Ελένης.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα