Χώρα Σκύρου: Η μεγάλη πεζοπορική έκπληξη
Διαβάζεται σε 6'
Η Χώρα της Σκύρου συνδυάζει παράδοση, ιστορία και αυθεντική νησιώτικη ατμόσφαιρα, προσφέροντας μια ξεχωριστή εμπειρία εξερεύνησης για κάθε επισκέπτη που την επιλέγει.
- 03 Απριλίου 2026 06:28
Χτισμένη σε λόφο κάτω από το βυζαντινό κάστρο, η Σκύρος είναι μια μικρή αλλά γεμάτη ζωντάνια Χώρα, που μοιάζει να ακολουθεί τους δικούς της νησιώτικους, παραδοσιακούς ρυθμούς.
Σύμφωνα με την παράδοση, η μητέρα του Αχιλλέα, φοβούμενη την προφητεία που ήθελε τον γιο της να βρίσκει τον θάνατο στην Τροία, τον έντυσε κορίτσι και τον έστειλε να ζήσει στη Σκύρο, μαζί με τις κόρες του βασιλιά Λυκομήδη. Θεωρούσε, φαίνεται, πως σε αυτό το μικρό νησί απέναντι από την Εύβοια δεν θα τον αναζητούσε κανείς.
Η Σκύρος παραμένει ένα νησί που μοιάζει χαμένο στον χώρο και τον χρόνο – στοιχείο που συνιστά και τη βασική του γοητεία. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο κομπλιμέντο για τους Σκυριανούς από το να ειπωθεί πως εδώ και δεκαετίες η Χώρα τους διατηρείται αναλλοίωτη.
Για να φτάσετε στη Σκύρο, απαιτείται αρχικά μετάβαση στην Κύμη, στην ανατολική Εύβοια. Από εκεί, η θαλάσσια διαδρομή διαρκεί περίπου 1 ώρα και 40 λεπτά. Εναλλακτικά, υπάρχει η δυνατότητα αεροπορικής μετάβασης από την Αθήνα, με διάρκεια πτήσης περίπου 40 λεπτά.
Η γραφική Χώρα της Σκύρου, με τα λευκά σπίτια που απλώνονται αμφιθεατρικά στις πλαγιές του λόφου, θυμίζει λευκοντυμένη βασίλισσα με στέμμα ένα ενετικό κάστρο. Παράλληλα, διατηρεί έναν χαρακτήρα ήρεμο και γήινο. Η ξεχωριστή της ενέργεια γίνεται αισθητή σε κάθε επίσκεψη, στα εστιατόρια και τις ταβέρνες, στα μπαρ και στους εμπορικούς δρόμους της.
Στην καθημερινότητα του νησιού παραμένουν ζωντανές παραδοσιακές τέχνες, όπως η ξυλογλυπτική και η κεραμική. Το μέλι και τα τυριά (φέτα, γραβιέρα, ξυνοτύρι) είναι τοπικής παραγωγής, ενώ το κατσικίσιο και αρνίσιο κρέας που σερβίρεται στις ταβέρνες προέρχεται από Σκυριανούς κτηνοτρόφους.
Για όσους επιθυμείτε να δοκιμάσετε θαλασσινή σπεσιαλιτέ, προτείνεται η αστακομακαρονάδα. Οι θερμίδες, άλλωστε, εξισορροπούνται εύκολα με μια ανηφορική διαδρομή προς το κάστρο.
Τα σοκάκια
Τα δαιδαλώδη σοκάκια της Σκύρου θυμίζουν αρτηρίες που οδηγούν στα σημαντικότερα σημεία της Χώρας. Ξεκινώντας από την κεντρική πλατεία – όπου απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων, μπορείτε να ανηφορίσετε περνώντας μπροστά από καταστήματα και εκκλησάκια.
Καθώς η ανηφόρα γίνεται πιο έντονη, είναι πιθανό να χαθεί ο προσανατολισμός σας· στην πράξη, όμως, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο κάστρο και στη συνέχεια πίσω στην πόλη. Για μια πιο ευχάριστη διαδρομή, μπορείτε να απολαύσετε ένα παγωτό κατά την ανάβαση και να προμηθευτείτε ένα βάζο τοπικό θυμαρίσιο μέλι κατά την επιστροφή.
Μια ματιά σε Σκυριανό σπίτι
Τα χειροποίητα κεραμικά και οι ξύλινες, περίτεχνες καρέκλες αποτελούν χαρακτηριστικά στοιχεία της τοπικής παράδοσης. Ωστόσο, η πληρέστερη κατανόηση της σημασίας τους προκύπτει μέσα από την παρατήρηση του εσωτερικού ενός σπιτιού στην Άνω Πόλη. Οι ντόπιοι συχνά δείχνουν πρόθυμοι να παρουσιάσουν στους επισκέπτες τα σπίτια τους, με τα μικροσκοπικά, σκαλιστά έπιπλα, τα τζάκια και τα κεραμικά που περνούν από γενιά σε γενιά. Αξίζει επίσης να αναζητήσετε τα χειροποίητα υφαντά, μέρος της προίκας των κοριτσιών, καθώς και τα χαρακτηριστικά υπερυψωμένα κρεβάτια («σφα»), χτισμένα σε εξώστη πάνω από το σαλόνι.
Κάστρο και Μοναστήρι
Το Βυζαντινό Κάστρο και το ακόμη παλαιότερο μοναστήρι αποτελούν τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Χώρας. Στην κορυφή του λόφου βρίσκεται η είσοδος της Μονής Αγίου Γεωργίου, που χρονολογείται περίπου στον 10ο αιώνα και αποτελεί μετόχι της Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους.
Η μεγαλύτερη εκκλησία ανεγέρθηκε στις αρχές του 17ου αιώνα, όπως αναγράφεται σε επιγραφή στο καμπαναριό. Πριν συνεχίσετε προς το κάστρο, αξίζει να επισκεφθείτε τον χώρο και να θαυμάσετε τις τοιχογραφίες και το εικονοστάσι.
Λίγο ψηλότερα, επεξηγηματικές πινακίδες συνοδεύουν τα ερείπια του κάστρου, καθιστώντας περιττή την ξενάγηση. Η πανοραμική θέα από το σημείο αποτελεί την κορυφαία ανταμοιβή.
Πλατεία Μπρουκ
Γνωστή στους ντόπιους ως Μπρουκ ή Πλατεία της Αιώνιας Ποίησης, βρίσκεται ακριβώς κάτω από το κάστρο, στη βόρεια πλευρά της Χώρας.
Ξεχωρίζει για τη θέα προς την παραλία και για το μπρούντζινο άγαλμα γυμνού άνδρα, αφιερωμένο στον Βρετανό ποιητή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου Rupert Brooke, ο οποίος πέθανε στη Σκύρο το 1915. Από το σημείο αυτό ξεκινά πλίνθινο μονοπάτι που οδηγεί στην παραλία.
Μουσεία
Πριν από την επίσκεψη στις παραλίες, προτείνεται μια στάση στα δύο μουσεία της Σκύρου. Το Λαογραφικό Μουσείο Φαλτάιτς, στεγασμένο στην κατοικία του Μανώλη Φαλτάιτς του 19ου αιώνα, διαθέτει πλούσια συλλογή αντικειμένων της καθημερινής ζωής, όπως παραδοσιακές φορεσιές, χάρτες, χειρόγραφα και φωτογραφίες.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο, μικρό αλλά ιδιαίτερα ενδιαφέρον, φιλοξενεί ευρήματα από το νησί, μεταξύ των οποίων κεραμικά αγγεία από τον προϊστορικό οικισμό του Παλαμαρίου (2800–1900 π.Χ.).
Μαγαζιά
Μετά την περιήγηση στο κάστρο και τα μουσεία, η κατάβαση προς τη θάλασσα οδηγεί στην περιοχή Μαγαζιά. Πρόκειται για εκτεταμένη παραλία με ταβέρνες, beach bars και οργανωμένες υποδομές.
Εκεί μπορείτε να απολαύσετε το γεύμα σας ή, εναλλακτικά, να επιστρέψετε στη Χώρα είτε μέσω των σκαλοπατιών είτε με λεωφορείο.