Νέο fuel pass για 3 εκατομμύρια οχήματα – Τι θα ισχύσει
Διαβάζεται σε 4'
Φωτιά οι τιμές στα καύσιμα, με την κυβέρνηση να «ξεκλειδώνει» επιδότηση στην αντλία για ντίζελ και Fuel Pass.
- 23 Μαρτίου 2026 11:07
Νέα μέτρα οικονομικής στήριξης από τις επιπτώσεις του πολέμου στη Μέση Ανατολή ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το πρωί της Δευτέρας (23/3), τη στιγμή που το πετρέλαιο κίνησης παίρνει από τα υπόλοιπα καύσιμα τη… σκυτάλη της τιμής των 2 ευρώ.
Τα χτυπήματα σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και υποδομές φυσικού αερίου τις τελευταίες ημέρες έχουν πυροδοτήσει απανωτές αυξήσεις στα καύσιμα, με την ανησυχία να είναι έκδηλη σε καταναλωτές και επιχειρηματίες.
Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση προχωρά σε πακέτο τεσσάρων μέτρων, μεταξύ των οποίων η επιδότηση στην αντλία για ντίζελ και Fuel Pass. Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός σε δήλωσή του, πρόκειται για μέτρα ύψους 300 εκατ. ευρώ.
- Παρέμβαση στο κόστος του diesel κίνησης. «Η πολιτεία θα το επιδοτεί λοιπόν, στο δίκτυο διανομής, με 16 λεπτά το λίτρο. Κάτι που σημαίνει ότι το όφελος για τον καταναλωτή αλλά και τον επαγγελματία στην τελική τιμή -με τον ΦΠΑ- θα ανέρχεται σε 20 λεπτά το λίτρο», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
- Για την προστασία των νοικοκυριών απέναντι στην αύξηση των τιμών της βενζίνης, χορηγείται ειδική στήριξη με τη μορφή Ψηφιακής Κάρτας Καυσίμων (fuel pass). Θα χρησιμοποιείται σε πρατήρια, ΜΜΜ και ταξί. Μεσοσταθμική στήριξη στα 36 λεπτά/λίτρο – σε μέση μηνιαία κατανάλωση 70 λίτρων, 50 ευρώ το δίμηνο στην ηπειρωτική χώρα και 60 ευρώ στα νησιά.
- Για τις απότομες αυξήσεις στα λιπάσματα των αγροτών, η πολιτεία θα επιχορηγεί το 15% του ύψους των παραστατικών αγοράς τους.
- Θεσπίζεται ειδική αποζημίωση προς τις ακτοπλοϊκές εταιρείες. Αποζημίωση, ωστόσο, η οποία θα συνδέεται με τις υποχρεωτικές εκπτώσεις που θα πρέπει να ακολουθούν στα εισιτήρια.
Fuel pass για 3 από τα 4 εκατ. οχήματα στη χώρα
Πιο συγκεκριμένα, όπως είπε ο πρωθυπουργός:
Πρώτον, προκειμένου να περιοριστεί η αρνητική επίδραση από την παγκόσμια άνοδο της τιμής του πετρελαίου στην εφοδιαστική αλυσίδα, στη διακίνηση αγαθών αλλά και στην αγροτική παραγωγή, παρεμβαίνουμε στο κόστος του diesel κίνησης. Η πολιτεία θα το επιδοτεί λοιπόν, στο δίκτυο διανομής, με 16 λεπτά το λίτρο. Κάτι που σημαίνει ότι το όφελος για τον καταναλωτή αλλά και τον επαγγελματία στην τελική τιμή -με τον ΦΠΑ- θα ανέρχεται σε 20 λεπτά το λίτρο. Επαναλαμβάνω: ο στόχος μας εδώ είναι η αύξηση στο κόστος παραγωγής να μην μετακινηθεί στις τιμές των προϊόντων.
Δεύτερον, με επιδίωξη να ενισχυθούν τα νοικοκυριά απέναντι στην αύξηση των τιμών της βενζίνης, χορηγείται ειδική στήριξη με τη μορφή Ψηφιακής Κάρτας Καυσίμων. Αυτή θα μπορεί να χρησιμοποιείται σε πρατήρια, σε μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και σε ταξί. Στήριξη η οποία μεσοσταθμικά υπολογίζεται στα 36 λεπτά το λίτρο. Δηλαδή, με μία μέση μηνιαία κατανάλωση 70 λίτρων, το μέτρο μεταφράζεται σε 50 ευρώ το δίμηνο για την ηπειρωτική χώρα και σε 60 ευρώ για τα νησιά μας. Τα κριτήρια, μάλιστα, για την έκδοση αυτής της κάρτας θα είναι διευρυμένα, ώστε να καλύπτουν περίπου τα 3 από τα 4 εκατομμύρια ιδιοκτητών οχημάτων.
Τρίτον, προωθούμε παράλληλα και ειδικότερες παρεμβάσεις για να ανακουφιστούν οι αγρότες από τις απότομες αυξήσεις στα λιπάσματα. Έτσι, η πολιτεία θα επιχορηγεί το 15% του ύψους των παραστατικών αγοράς τους.
Και τέταρτον, ως άμυνα στις επιπτώσεις από τις υψηλές τιμές των ναυτιλιακών καυσίμων, θεσπίζεται ειδική αποζημίωση προς τις ακτοπλοϊκές εταιρείες. Αποζημίωση, ωστόσο, η οποία θα συνδέεται με τις υποχρεωτικές εκπτώσεις που θα πρέπει να ακολουθούν στα εισιτήρια. Ο στόχος μας είναι να συγκρατήσουμε τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων κοντά στα περσινά επίπεδα.
Τα μέτρα αναμένεται να εξειδικευτούν στις 13:30 σε συνέντευξη Τύπου από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη και τον Υφυπουργό Θάνο Πετραλιά.