NEWS247 WEBTV: Πώς μια οικογένεια προσφύγων βρήκε στέγη στα Εξάρχεια

NEWS247 WEBTV: Πώς μια οικογένεια προσφύγων βρήκε στέγη στα Εξάρχεια

Η πορεία της οικογένειας Αναντάνι από την εμπόλεμη Ιλντίπ προς μια νέα ζωή, χωρίς φόβο. Τι είπαν στο NEWS 247

Μετά το κλείσιμο των συνόρων, περισσότεροι από 50.000 πρόσφυγες έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα, μην μπορώντας να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη. Μέχρι στιγμής, μόλις 615 έχουν καταφέρει να μετεγκατασταθούν σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, καθώς φαίνεται πως οι διαδικασίες του προγράμματος κινούνται εξαιρετικά αργά.

Η πλειοψηφία των προσφύγων παραμένει στα κέντρα φιλοξενίας που έχουν δημιουργηθεί σ’ ολόκληρη της ελληνική επικράτεια και αναμένουν με αγωνία τις αποφάσεις που που θα κρίνουν το μέλλον τους.

Από την άλλη, οι πιο τυχεροί κατάφεραν να βρουν στέγη χάρη στο πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων που χρηματοδοτεί η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και υλοποιούν ΜΚΟ, όπως η Praksis, που έχει αναλάβει το μεγαλύτερο κομμάτι της διεκπεραίωσης του. Η ΜΚΟ φροντίζει για την ανεύρεση δωματίων και διαμερισμάτων και την εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης για ευάλωτες ομάδες προσφύγων.

Ανάμεσά τους, η οικογένεια των Αναντάνι, οι οποίοι ξεκίνησαν το ταξίδι τους από την Ιλντίπ και κατάφεραν να φτάσουν στην Αθήνα. Σήμερα, φιλοξενούνται σ’ ένα καθαρό και άνετο διαμέρισμα στα Εξάρχεια, αναμένοντας την ημέρα για την αναχώρησή τους στην Πορτογαλία.  Η διαδικασία μετεγκατάστασής τους έχει δρομολογηθεί και σε μερικούς μήνες ευελπιστούν ότι θα βρίσκονται στην προορισμό τους.

Οι ίδιοι μας άνοιξαν την πόρτα και μίλησαν στην κάμερα του NEWS247 για τις δραματικές συνθήκες που τους ανάγκασαν να εγκαταλείψουν το σπίτι τους στη Συρία αλλά και τα όνειρά τους για μια νέα ζωή χωρίς φόβο.

O πόλεμος στη Συρία ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια και οι συνέπειες ήταν ολέθριες τόσο για την χώρα όσο και για τους πολίτες. Τουλάχιστον, 4.7 εκατομμύρια Σύροι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, παίρνοντας τον δύσκολο δρόμο για τις χώρες της βόρειας Ευρώπης, που φαντάζουν ο κατάλληλος προορισμός, κυρίως λόγω της οικονομικής τους ανάπτυξης.

Τον περασμένο Σεπτέμβρη, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ καλούσε τις Ευρωπαϊκές χώρες να ανοίξουν τα σύνορά τους και να φιλοξενήσουν τους πρόσφυγες που είχαν εγκλωβιστεί στην Ειδομένη, αλλά και στα αυστρο-ουγγρικά σύνορα. Συγκεκριμένα, στόχος ήταν να φιλοξενηθούν περίπου 120.000 με την παρακάτω κατανομή.

Ακολουθεί πίνακας με την προτεινόμενη κατανομή των προσφύγων ανά χώρα:

Αυστρία

3.640

Βέλγιο

4.564

Βουλγαρία

1.600

Γαλλία

24.031

Γερμανία

31.443

Εσθονία

373


Ισπανία

14.931

Κροατία

1.064

Κύπρος

274

Λετονία

526

Λιθουανία

780


Λουξεμβούργο

440

Μάλτα

133

Ολλανδία

7.214

Πολωνία

9.287

Πορτογαλία

3.074

Ρουμανία

4.646


Σλοβακία

1.502

Σλοβενία

631

Σουηδία

4.469

Τσεχία

2.978

Φινλανδία

2.398


ΣΥΝΟΛΟ 120.000

Η διαδικασία, ωστόσο, μετεγκατάστασης καθυστερεί δραματικά με αποτέλεσμα χιλιάδες πρόσφυγες να παραμένουν εγκλωβισμένοι σε κέντρα φιλοξενίας, με τους πιο τυχερούς, που καλύπτουν τα παρακάτω κριτήρια να φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα της Αθήνας.

Στο πρόγραμμα φιλοξενίας μπορούν να συμμετέχουν οι  αιτούντες άσυλο και οι ευάλωτοι αιτούντες άσυλο, δηλαδή μονογονεϊκές οικογένειες, άνθρωποι με χρόνιες παθήσεις κ.α, που επιθυμούν να συμμετάσχουν και στο πρόγραμμα της μετεγκατάστασης.

Ενώ, δικαίωμα συμμετοχής έχουν και όσοι τους αναγνωρίζεται η προσφυγική  ιδιότητα, όπως άνθρωποι από τη Συρία, το Ιράκ, την Ερυθραία, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, τη Σουαζιλάνδη, το Μπαχρέιν, την Κόστα Ρίκα και τις Μαλδίβες.

Οι αιτήσεις συμμετοχής ελέγχονται και παραπέμπονται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, που κρίνει την ευαλωτότητα και είναι ο χρηματοδότης του προγράμματος με κονδύλια που προέρχονται κυρίως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι πρόσφυγες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα δεν έχουν δικαίωμα επιλογής της χώρας που θα μεταβούν. Από τη στιγμή που θα υπογράψουν την “επίδοση απόφασης”, η αίτησή τους μεταφέρεται στην χώρα της Ε.Ε. που συμφώνησε να τους δεχτεί. Εκεί εξετάζεται το αίτημα ασύλου τους, βάση των διαδικασιών και κριτηρίων της κάθε χώρας.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε από τις 17/11/ 2015, με την Praksis, που διεκπεραιώνει τον μεγαλύτερο όγκο του, να συνεργάζεται με περισσότερα από 15 ξενοδοχεία στην Αθήνα, αριθμός που μεγαλώνει διαρκώς. Οι ωφελούμενοι του προγράμματος που διαμένουν σε ξενοδοχεία ξεπερνούν τους 1600 ανθρώπους και υπάρχουν άλλοι 600 άνθρωποι οι οποίοι φιλοξενούνται σε διαμερίσματα.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που ανταποκρίνεται στην έκτακτη ανάγκη στέγασης των προσφύγων και προσπαθεί να αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις προσφυγικές ροές- στο ξεκίνημά του προβλεπόταν να στεγάσει 500 άτομα, όμως συνεχώς ο αριθμός των ωφελούμενων αυξάνεται. Σημαντικό ρόλο στην αύξηση των αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα έπαιξε και το γεγονός ότι έκλεισαν τα σύνορα, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι απ’ αυτούς να αποδεχτούν τις προϋποθέσεις και τα χρονικά πλαίσια του προγράμματος.

Τυπικά για το πέρας όλης της διαδικασίας μετεγκατάστασης απαιτούνται περίπου δύο μήνες- στην πράξη οι χρόνοι είναι αρκετά μεγαλύτεροι, έως ότου η μετεγκατάσταση ολοκληρωθεί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα