Ετοιμαστείτε για το Μουντιάλ: Συμμορίτες πανηγυρίζουν γκολ με καταιγισμό πυροβολισμών

Δείτε πώς πανηγύρισαν γκολ σε τουρνουά ποδοσφαίρου στις φαβέλες του Ρίο στη Βραζιλία (Vid)
- 15 Μαΐου 2014 18:24
Aliança Futebol Clube. Η ομάδα της Βραζιλίας με τους ίσως, πιο σκληροπυρηνικούς οπαδούς στον πλανήτη.
Λίγο πριν την έναρξη του Μουντιάλ στη φαβέλα Vila Alliance στην περιοχή Senador Camara του Ρίο έλαβε χώρα ένα τοπικό τουρνουά ποδοσφαίρου στο οποίο συμμετείχε και η μικρή Aliança.
Η αστυνομία του Ρίο ψάχνει να εντοπίσει και να συλλάβει τα μέλη της συμμορίας Terceiro Comando Puro (TCP) που υποστηρίζουν την εν λόγω ομάδα και καταγράφονται να πανηγυρίζουν γκολ της με ένα πολύ… ιδιαίτερο τρόπο. Πώς; Πυροβολώντας στον αέρα με AK 47.
Ο ιδιοκτήτης της ομάδας είναι και ο “Νονός” της συμμορίας και κύριος σωματέμπορος εκδιδομένων γυναικών της περιοχής.
Στο συγκεκριμένο παιχνίδι είχε στοιχηματίσει με έναν άλλο αντίπαλο συμμορίτη και ιδιοκτήτη ομάδας της περιοχής, εξ ου και οι πανηγυρισμοί μετά το γκολ της ομάδας που είναι στην ιδιοκτησία του.
Τις τελευταίες εβδομάδες η αστυνομία και ο στρατός της Βραζιλίας έχουν εξαπολύσει ευρείες ένοπλες επιχειρήσεις για να “καθαρίσουν” τις φαβέλες λόγω του παγκοσμίου κυπέλλου ποδοσφαίρου. Παρόλα αυτά, πολλές περιοχές δεν έχουν περάσει ακόμα στον έλεγχο τους.
Πιο πρόσφατα, οι δολοφονίες των Edilson dos Santos και Douglas Rafael Pereira στη φαβελα Riο Pavao – Pavaozinho, και οι απειλές εναντίον της μητέρας του Douglas ‘Maria de Fatima, δείχνουν ότι η κατάσταση έχει αν μη τι άλλο χειροτερέψει, καθώς το Παγκόσμιο Κύπελλο πλησιάζει .
Όπως καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία, στις 22 Απριλίου, ο 27χρονος Edilson dos Santos Silva πυροβολήθηκε στο κεφάλι και πέθανε κατά τη διάρκεια μιας διαμαρτυρίας στην κοινότητα Pavão – Pavãozinho στη Κοπακαμπάνα. Δεν έχει διαπιστωθεί ποιος πυροβόλησε. Ο Edilson και άλλοι κατοίκων της κοινότητας ήταν άοπλοι στη διαμαρτυρία. Οι στρατιωτικοί αστυνομικοί που αστυνόμευαν την διαμαρτυρία είχαν μαζί τους πυροβόλα όπλα.
Η διαμαρτυρία ήταν μια αυθόρμητη αντίδραση από τους κατοίκους μετά το θάνατο του Douglas Rafael Pereira da Silva, ηλικίας 26 ετών, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στην αυλή του κέντρου ημερήσιας φροντίδας για παιδιά νωρίτερα εκείνη τη μέρα. Οι αρχικές έρευνες δείχνουν ότι πέθανε γύρω στη 1 τα ξημερώματα στις 22 Απριλίου κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης στην κοινότητα. Οι κάτοικοι της περιοχής ισχυρίστηκαν ότι δολοφονήθηκε από την αστυνομία.
Αργότερα μέσα στην ημέρα, στις 22 Απριλίου, η στρατιωτική αστυνομία από την τοπική Ειρηνευτική Αστυνομική Μονάδα (Unidade de Polícia Pacificadora, UPP) περικύκλωσε το κέντρο ημερήσιας φροντίδας, όπου το σώμα του Douglas Rafael Pereira da Silva βρέθηκε, και υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η σκηνή του εγκλήματος πιθανότατα υπέστη αλλαγές. Η ιατροδικαστική εκτίμηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Douglas πέθανε αφού πυροβολήθηκε από όπλο, που είχε ως αποτέλεσμα τη διάτρηση του πνεύμονα.
Διαβάστε για το εναλλακτικό μουντιάλ που διεξάγεται στις φαβέλες
Οι κάτοικοι στις φαβέλες πάντως, αποφάσισαν να διοργανώσουν το δικό τους εναλλακτικό Μουντιάλ το οποίο θα αρχίσει με φιλικό παιχνίδι στη φαβέλα της Σάντα Μάρτα στο Μποταφόγκο.
Για την ώρα, οι διοργανωτές δεν έχουν ανακοινώσει ποιες ακριβώς ομάδες θα συμμετάσχουν, το σίγουρο είναι όμως ότι θα πάρουν μέρος μόνο ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές ενώ δεν θα υπάρχει κανένας μα κανένας χορηγός.
Ο τελικός της διοργάνωσης θα γίνει στις αρχές του Ιουνίου στην πιο παλιά φαβέλα της Βραζιλίας στην Μorro de Providencia από την οποία αναγκάστηκαν να φύγουν πολλοί άνθρωποι τους τελευταίους μήνες λόγω της κατασκευής ενός τελεφερίκ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016.
Οι άνθρωποι της Λαϊκής επιτροπής τέλος ετοιμάζουν διαδήλωση διαμαρτυρίας για τις 12 Ιουνίου, ημέρα έναρξης του Μουντιάλ, “για να δείξουμε στον κόσμο την αντίθεση των κατοίκων στη διοργάνωση αυτού του γεγονότος”.
(Με πληροφορίες από: Liveleak, Apoio Policial)