Πετώντας πάνω από το στρατόπεδο των Περσών και ‘στέκι’ του Ανδρέα Παπανδρέου

Πετώντας πάνω από το στρατόπεδο των Περσών και ‘στέκι’ του Ανδρέα Παπανδρέου

Πετώντας πάνω από το σπάνιο οικοσύστημα του Εθνικού Πάρκου Σχινιά, Μαραθώνα. Στην περιοχή που κατέπεσε την περασμένη εβδομάδα το ψεκαστικό ελικόπτερο. Όσο δεν ξέρεις για τον υγροβιότοπο της Αττικής (Drone Video)

Δεν είναι πίνακας ζωγραφικής. Είναι ο Σχινιάς από ψηλά.

Σαράντα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, ο Σχινιάς του Μαραθώνα αποτελεί το σημαντικότερο παράκτιο οικοσύστημα της Αττικής, έναν από τους τελευταίους και αναγκαίους πνεύμονες της πόλης και του νομού.

Η έκταση του οικοσυστήματος είναι 13,84 τετρ.χλμ (συμπεριλαμβάνεται ο θαλάσσιος χώρος) και αποτελείται από το δάσος της Κουκουναριάς, το Μέγα Έλος, τη Χερσόνησο Κυνοσούρα, την ακτή και τη θαλάσσια ζώνη.

Δείτε το drone video του haanity:

Στο παρελθόν ο υγροβιότοπος αποτελούσε τμήμα του παράκτιου σταθμού επικοινωνιών Κάτω Σουλίου των ΗΠΑ (στην περιοχή και μέχρι τις αρχές του ΄90 λειτουργούσαν η Αμερικάνικη Βάση Ν. Μάκρης & Κάτω Σουλίου).

Σήμερα, αποτελεί σημαντικό φυσικό και οικονομικό πόρο, καθώς κάθε χρόνο, και ιδίως την περίοδο του καλοκαιριού, προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες με σκοπό την αναψυχή (κολύμπι και θαλάσσια σπορ), την παρατήρηση πτηνών και την απόλαυση του τοπίου.

Το 2000 με το 22-6/3-7-2007 Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 395 Δ 2000) χαρακτηρίστηκαν οι θαλάσσιες και χερσαίες περιοχές του Σχινιά, ως Εθνικό Πάρκο και καθορίστηκαν οι ζώνες και οι επιτρεπόμενες δραστηριότητες ανά ζώνη:

ΖΩΝΗ Α1. Υγροτοπική Περιοχή Προστασίας της Φύσης

ΖΩΝΗ Α2. Λοφώδης Περιοχή στη Χερσόνησο Κυνοσούρας – Λόφος Δρακονέρας. Περιοχή Προστασίας της Φύσης.

ΖΩΝΗ Α3. Περιοχή Δάσους Χαλεπίου Πεύκης και κουκουναριάς. Περιοχή Προστασίας της Φύσης.

ΖΩΝΗ Α4. Περιοχή Μακαρίας Πηγής. Περιοχή Προστασίας της Φύσης.

ΖΩΝΗ Α5. Θαλάσσια Περιοχή Όρμου Μαραθώνα.

ΖΩΝΗ Β1. Περιοχή Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

ΖΩΝΗ Β2. Περιοχή Αναψυχής, Τουρισμού & Κατοικίας.

ΖΩΝΗ Β3. Περιοχή παραλίας όρμου Μαραθώνα.

ΖΩΝΗ Γ. Περιοχή ελεγχόμενης γεωργικής χρήσης.

Η περιοχή ανήκει στο δίκτυο Natura 2000 με κωδικό αριθμό GR 3000003 με συνολικά 19 τύπους ενδιαιτημάτων, 115 είδη πτηνών με δυνητική ποικιλότητα 215 ειδών ενώ υπάρχουν απειλούμενα είδη ψαριών γλυκού νερού, αμφιβίων και ερπετών. Καλό είναι λοιπόν να σκεφτόμαστε πως όταν κάνουμε μπάνιο στην περιοχή, πρέπει να προστατεύουμε και το ευρύτερο περιβάλλον λόγω της βιοποικιλότητας του. Πράγμα που φυσικά, καλούμαστε να κάνουμε σε όλες τις ακτές της χώρας τη θερινή περίοδο.

Στην περιοχή του Σχινιά δημιουργήθηκε το κωπηλατοδρόμιο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, χωρητικότητας 14.000 θέσεων. Το κωπηλατοδρόμιο είναι ένα από τα μόλις τρία εγκεκριμένα από τη Διεθνή Ομοσπονδία Κωπηλασίας ως προπονητικά κέντρα, με τα άλλα δύο να βρίσκονται σε Μόναχο και Σεβίλλη.Φιλοξενεί πανελλήνια πρωταθλήματα κωπηλασίας και κανό, και επίσης φιλοξένησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κωπηλασίας του 2008. Μετά το τέλος της Ολυμπιάδας, η εγκατάσταση ανακατασκευάστηκε πλήρως από τη Γερμανική εταιρεία Hochtief.

Από το Μάρτιο του 2011 ξεκίνησε τη λειτουργία της η Μαραθώνια Ακαδημία Κωπηλασίας Καγιάκ, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να μυηθούν στα μυστικά του αθλήματος, ενώ στο χώρο διοργανώνονται διάφορα events ποδηλασίας, τριάθλου και κολύμβησης.

Ιστορικά ο χώρος ταυτίζεται με το πεδίο της Μάχης του Μαραθώνα, και συγκεκριμένα με το πρόσκαιρο “στρατόπεδο” των Περσών. Είναι το σημείο όπου είχαν δέσει τα πλοία των Περσών. Η μάχη έλαβε χώρα στο νότιο κομμάτι της παραλίας του κόλπου του Μαραθώνα.

Κοντά σε αυτή την περιοχή βρίσκεται και ο Τύμβος.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως ο Ανδρέας Παπανδρέου λάτρευε την παραλία του Σχινιά και πολλές φορές ξεκινούσε την μέρα του με ένα κολύμπι εκεί, πολύ νωρίς το πρωί πριν πάει στο γραφείο του.

Πηγή: haanity

Περισσότερα βίντεο: facebook.com/haanity

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα