Photograph: Barry J Holmes

DRONES: ΓΙΑ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΚΟ

Τα drones φιλοδοξούν να γίνουν η τεχνολογία που θα αλλάξει το μέλλον μας προς το καλύτερο. Η περίπτωση του αγώνα Σερβίας - Αλβανίας έδειξε και το άλλο τους πρόσωπο

Drones όπως έχει κυριαρχήσει να ονομάζονται παγκοσμίως, οκτακόπτερα ελληνιστί, ελικοπτεράκια λαϊκά, εναέρια οχήματα μικρής κλίμακας επιστημονικά. Αυτά είναι μερικά από τα ονόματα που περιγράφουν το νέο μέσο που όσοι γνωρίζουν τις δυνατότητες του πιστεύουν ότι θα αλλάξει την ζωή μας ραγδαία και καταλυτικά τα επόμενα χρόνια. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και ένας Έλληνας. Ο Ανδρέας Ραπτόπουλος ο οποίος μετακόμισε πριν από λίγα χρόνια από την Αθήνα στην Silicon Valey και μπορεί να υπερηφανεύεται ότι είναι ένας από τους σκαπανείς αυτής της τεχνολογίας. Μέσω της εταιρείας του, της Matternet κατάφερε να δείξει πως τα drones (σ.σ. στον ίδιο δεν αρέσει ο συγκεκριμένος όρο και στην συνομιλία που είχαμε πριν μερικούς μήνες προτιμά να τα αναφέρουμε έως εναέρια οχήματα μικρής κλίμακας) μπορούν να βοηθήσουν σε περιστάσεις που οι συνθήκες για τα άλλα μέσα είναι ιδιαίτερα δύσκολες.

© AP

 

Πως δουλεύουν τα drones

Για να καταλάβουμε όμως καλύτερα τι είναι τα drones – που είναι πολύ περισσότερο από ένα ελικοπτεράκι με την σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας» στον αγώνα Σερβίας – Αλβανίας – θα πρέπει να σκεφτούμε ένα δίκτυο όπως αυτό του ίντερνετ ή της κινητής τηλεφωνίας στον φυσικό χώρο. Τα drones, που έχουν μέγεθος όσο περίπου ένα κουτί παπουτσιών, ξεκινούν από τη βάση, π.χ. ένα νοσοκομείο, μεταφέροντας φάρμακα, τα οποία πρέπει να φτάσουν το συντομότερο δυνατό, σε ένα απομακρυσμένο και αποκομμένο κέντρο υγείας, σε μια ορεινή περιοχή, που απέχει 30 χλμ. Εξοπλισμένα με GPS, θα πετάξουν προς το σημείο επόμενου εφοδιασμού στα 10 χλμ., θα αλλάξουν αυτόματα μπαταρία και θα συνεχίσουν προς τον τελικό προορισμό. Έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν φορτία της τάξης των δύο κιλών, ενώ η αυτονομία μεταξύ ανεφοδιασμών βελτιώνεται συνεχώς και πλέον ξεπερνά και τα 20 χλμ. Αξιοσημείωτο είναι ότι πρόκειται για την πλέον οικονομική και οικολογική πρόταση διακίνησης αγαθών, καθώς το κόστος για τη μεταφορά ενός πακέτου σε απόσταση 10 χλμ. δεν ξεπερνά τα 0,20 ευρώ, με σχεδόν μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Ο Ανδρέας Ραπτόπουλος, μέσω της Matternet έχει χρησιμοποιήσει την τεχνολογία τους σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες όπως μετά τον σεισμό στην Αϊτή καθώς και στο Λεσότο και στην Νότια Αφρική.

Αφού είναι τόσο καλό γιατί δεν μπαίνει γρήγορα στη ζωή μας;

Μία καλή απορία που έχει δεκάδες καλύτερες απαντήσεις και ακόμη περισσότερες ερωτήσεις. Όπως για παράδειγμα: ποιοι θα μπορούν να τα έχουν, που και πως να τα χρησιμοποιούν; προς το παρόν που δεν υπάρχει νομοθεσία, οποιοσδήποτε και κατά βούληση. Μία είδηση που πέρασε στα ψιλά καθώς βοηθούσε και η ραστώνη του 15Αύγουστου είναι ότι κάποιοι προσπάθησαν να περάσουν κινητά με ένα drone στις φυλακές της Λάρισας. Σε άλλες φυλακές ανά τον κόσμο έχουν αποτολμήσει αντίστοιχα να περάσουν ναρκωτικά ή ακόμη “καλύτερα” όπλα. Σε ποιο ήρεμη εκδοχή τα drones είναι το νέο όπλο των παπαράτσι στο να παραβιάζουν την ιδιωτική ζωή διασημοτήτων. Πλέον οι ίδιοι δεν χρειάζεται να σκαρφαλώσουν μαντρότοιχους για μία αποκλειστική φωτογραφία. Ένα drone εφοδιασμένο με κάμερα μπορεί να κάνει την δουλεία πολύ καλύτερα και από πολύ περισσότερες γωνίες.

Κάποιος θα μπορούσε να ισχυρισθεί ότι είναι μία περίπτωση σαν την οπλοκατοχή, όπου σε κάποιες χώρες επιτρέπεται σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει αυτό και σε κάποιες άλλες χώρες είναι ελεγχόμενη και επιτρέπεται μόνο σε αυτούς που πρόκειται να την χρησιμοποιήσουν για “καλό σκοπό”.

Το κουτί της Πανδώρας

Η τεχνολογία των drones είναι πλέον υπαρκτή και μπορεί να βοηθήσει την ανθρωπότητα όπως το είχε οραματιστεί ο Ανδρέας ή μπορεί να την καταστρέψει στα χέρια ενός τρελού που πιθανόν θα θέλει να μεταφέρει κάποιον ιό (σ.σ. ζούμε και σε μία χώρα που οι αεροψεκασμοί είναι το φόρτε μας). Αυτό όμως που δεν έχει απασχολήσει ακόμη τις πλατιές μάζες είναι ότι η επανάσταση που φέρνει η συγκεκριμένη τεχνολογία, εάν βρει επιχειρηματική εφαρμογή, μπορεί να σημάνει και την απώλεια δεκάδων εκατομμυρίων θέσεων εργασίας σε όλο τον πλανήτη. Εάν πριν από είκοσι περίπου χρόνια, με την έλευση της κινητής τηλεφωνίας έχασαν την δουλειά τους χιλιάδες γραμματείς που πλήρωναν γιατροί, δικηγόροι ακόμη και υδραυλικοί και ηλεκτρολόγοι για να είναι δίπλα σε ένα τηλέφωνο ώστε να μην χάνετε ραντεβού, τα drones θα λειτουργήσουν σαν οδοστρωτήρας στον εργασιακό χώρο. Μπορούν να κάνουν (όπως φαίνεται και στα video) πιο γρήγορα, πιο οικονομικά, πιο αποτελεσματικά και χωρίς απεργία την δουλειά που κάνουν οι μεταφορείς και τα pizza boy. Φυσικά οι εφαρμογές θα αυξάνονται συνεχώς. Ψεκασμοί σε χωράφια, καθαρισμοί τζαμιών σε ουρανοξύστες, βιντεοσκόπηση γεγονότων και εκδηλώσεων είναι μόνο μερικοί από τους τομείς που θα δοκιμασθούν. Και αν αυτά σας φαίνονται μακρινά απλά να αναφέρουμε ότι η Matternet συζητούσε με την κυβέρνηση του Dubai την μεταφορά των κυβερνητικών εγγράφων μεταξύ των υπηρεσιών της χώρας με drones.

Δεν είναι όμως οι κυβερνήσεις αυτές που κόπτονται τόσο για την έλευση τους. Είναι κυρίως οι τεχνολογικοί κολοσσοί οι οποίοι βλέπουν μπροστά τους το τέλειο εργαλείο που θα συμπιέσει το κόστος και θα αυτοματοποιήσει περαιτέρω τις υπηρεσίες. Για παράδειγμα, εάν κάποιος στην Λαμία αγοράσει ένα βιβλίο μέσω της Amazon από την Αμερική το μισό κόστος των μεταφορικών αφορά στην μεταφορά του βιβλίου από το αεροδρόμιο στα Σπάτα έως την Λαμία. Αυτό το κόστος σχεδόν εκμηδενίζεται με την χρήση της νέας τεχνολογίας.

Το τελευταίο δείχνει ότι είναι θέμα χρόνου να μπούμε μαζικά σε μία νέα εποχή που αντίστοιχη της είχε γνωρίσει στο παρελθόν ο πλανήτης με την έλευση της μηχανής εσωτερικής καύσεως και της αεροπορίας. Αυτό για όσους θέλουν να κοιτούν το δάχτυλο – που στην προκειμένη περίπτωση είναι η σημαία της Μεγάλης Αλβανίας να ίπταται στο Βελιγράδι – και να μην βλέπουν το φεγγάρι που είναι το μέσο που μετέφερε την σημαία

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα