ΦΟΥΡΛΗΣ: ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΗΡΕΣ ΣΤΑ ΙΚΕΑ ΚΑΙ ΤΑ INTERSPORT

Πως ο Βασίλης Φουρλής μετέτρεψε την οικογενειακή επιχείρηση σε έναν όμιλο με διεθνείς συνεργασίες και παρουσία σε πέντε χώρες

Από την Πένυ Κούτρα

Η δεύτερη γενιά καταστρέφει ότι οικοδομεί η πρώτη, λένε στον κόσμο των επιχειρήσεων. Στην περίπτωση της οικογένειας Φουρλή, όμως, ο κανόνας εξαιρείται, αφού η δεύτερη γενιά και ειδικότερα, ο Βασίλης Φουρλής έμελλε να γίνει εκείνος που «μεγάλωσε» την επιχείρηση, την έβγαλε εκτός συνόρων, την απομάκρυνε από την παραγωγή απορροφητήρων και την έκανε συνέταιρο των πιο διάσημων ξένων αλυσίδων όπως η ΙΚΕΑ και η Intersport.

Ο Βασίλης Φουρλής είναι σήμερα 54 χρονών και διοικεί ένα όμιλο με παρουσία 64 ετών. Πρακτικώς, μεγάλωσε μαζί με τη δουλειά του πατέρα και των θείων του, οι οποίοι ξεκινώντας από ένα μικρό χωριό της Γορτυνίας, «ανακατεύτηκαν» με το εμπόριο. Έστησαν την επιχείρηση τους σ’ένα υπόγειο στην οδό Σανταρόζα, όπου στην αρχή εισήγαγαν και εμπορεύονταν ραδιόφωνα. Μετά επεκτάθηκαν σε κάθε είδος ηλεκτρικών και έφτασαν να παράγουν ηλεκτρικές συσκευές με το όνομα τους ως φίρμα, ένα είδος «private label» της εποχής. Η δουλειά πήγαινε καλά, οι αντιπροσωπείες συσσωρεύονταν και οι αδελφοί Φουρλή, έγιναν οι μεγαλύτεροι χονδρέμποροι της χώρας.

Τη δεκαετία του ’90 όμως ο όμιλος Φουρλή, κάνει μια αποφασιστική στροφή μπαίνοντας στο παιχνίδι της λιανικής και εξαγοράζοντας κατ’αρχάς το Ράδιο Αθήναι και αργότερα την Κωτσόβολος, τις μεγαλύτερες αλυσίδες ηλεκτρικών της εποχής. Πολλοί ισχυρίζονται ότι η στροφή αυτή αποδίδεται στον νεαρό τότε Βασίλη Φουρλή, ο οποίος επιστρέφοντας από σπουδές στο Berkeley της Καλιφόρνιας έχει σκοπό να παίξει ενεργό ρόλο στον όμιλο αλλά και να τον οδηγήσει σε επενδύσεις με μεγαλύτερη αξία. Η φήμη επαληθεύεται λίγα χρόνια αργότερα, το 1999, όταν καταφέρνει να φέρει πίσω στην Ελλάδα δύο συμβόλαια με μεγάλες λιανικές αλυσίδες, που παρεπιπτόντως δεν έχουν καμιά σχέση με τα ηλεκτρικά και την εμπορία τους. Η πρώτη, η σουηδική ΙΚΕΑ ήταν η πρώτη φορά που εκχωρούσε το franchise και δεν εισερχόταν μόνη της σε μια νέα αγορά. Η δεύτερη ήταν η ελβετική Intersport που σήμερα θεωρείται η μεγαλύτερη παγκοσμίως στον τομέα των αθλητικών ειδών.

Το 1999 υπήρξε σταθμός για την επιχείρηση όσο και για τον ίδιο το Βασίλη Φουρλή και για έναν ακόμη –δυσάρεστο αυτή τη φορά- λόγο. Ο σεισμός του Σεπτεμβρίου εκείνης της χρονιάς, γκρεμίζει τα κτίρια και το εργοστάσιο της εταιρίας, προκαλώντας το θάνατο 6 εργαζομένων. Εκτός από μια ψυχοφθόρο δικαστική περιπέτεια –που έληξε με απαλλαγή και παραίτηση των οικογενειών των θυμάτων από δικαιώματα αποζημίωσης (τα οποία ικανοποιήθηκαν εξωδικαστικά και άμεσα)- ο όμιλος και οι άνθρωποι του κουβαλάν ακόμη το «τραύμα». Το οικόπεδο πουλήθηκε άρον-άρον και οι άνθρωποι της Φουρλής δεν ξαναγύρισαν ποτέ πίσω.

Τα επόμενα χρόνια, η επιχείρηση συνέχισε να πατά σε «δύο βάρκες». Από τη μια μεγάλωνε την επιρροή της στη χονδρεμπορική αναπτύσσοντας στην Ελλάδα μεγάλες φίρμες όπως η General Electric και η κορεατική Samsumg, την οποία κατέστησε «πρώτη φίρμα» στην Ελλάδα. Από την άλλη, σχεδίαζε το στήσιμο των καταστημάτων της ΙΚΕΑ και της Intersport. Ο όμιλος μάλιστα επένδυσε και σε συμμετοχές που απέφεραν σημαντικά κέρδη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Τράπεζα Πειραιώς, στης οποίας το διοικητικό συμβούλιο, ο Β.Φουρλής κατέχει θέση μη εκτελεστικού μέλους έως σήμερα. Οι δουλειές πήγαιναν καλά, και ο Βασίλης Φουρλής είχε λεφτά και σχέδια.

Στη δεκαετία του 2000, πραγματοποιούνται οι μεγάλες επενδύσεις και ταυτόχρονα ο όμιλος ανοίγεται και σε αγορές εκτός Ελλάδας, ως συνεργάτης της ΙΚΕΑ σε Κύπρο και Βουλγαρία και της Intersport σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Κύπρο και Τουρκία. Στα επίσημα εγκαίνια του πρώτου ΙΚΕΑ στη Θεσσαλονίκη το 2001 χρειάστηκε παρέμβαση της αστυνομίας για να βάλει σε τάξη τον κόσμο που μπούκαρε στο κατάστημα. Όταν άνοιξε το πρώτο αθηναικό ΙΚΕΑ στο αεροδρόμιο, η προσέλευση ήταν τέτοια, που το θέμα «έπαιξε» στα κεντρικά δελτία ειδήσεων. Όταν άνοιξε το δεύτερο αθηναικό στον Κηφισό, δημιουργήθηκε μποτιλιάρισμα στην Εθνική οδό. Η Intersport στην Ελλάδα κέρδισε σταδιακά τη λιανική αθλητικών, υποσκελίζοντας ακόμη και δίκτυα των μεγάλων πολυεθνικών όπως η Nike. Το 2015, μάλιστα η Φουρλής θα λανσάρει σε Ελλάδα και Τουρκία το δίκτυο αθλητικών Athlete’s Foot, το οποίο ανήκει στην ελβετική Interpsort.

Εκτός από «ταλέντο» στις επεκτάσεις και στο χτίσιμο σχέσεων με μεγάλες ξένες πολυθενικές εταιρίες, ωστόσο, ο Βασίλης Φουρλής διαθέτει και ένστικτο στις επιτυχημένες αποχωρήσεις. Κάπως έτσι και διαβλέποντας τα μειωμένα περιθώρια του κλάδου λιανικής ηλεκτρικών, αποφασίζει το 2004 την πώληση της Κωτσόβολος στον πολυεθνικό όμιλο Dixons, με μεγάλο κέρδος. Eπίσης το 2010, παίρνει ένα «βελούδινο» διαζύγιο από την πολυεθνική Samsung, με ευνοικούς όρους. Το 2014, αποχωρεί δε ολοκληρωτικά από την χονδρεμπορία ηλεκτρικών και μετατρέποντας τον όμιλο σε μια αμιγώς λιανεμπορική επιχείρηση.

www.grishagrigorov.com

Παρά τις μεγάλες επιτυχίες του, πάντως «δεν του βγαίνουν όλα». Τα σχέδια για το χτίσιμο ΙΚΕΑ στην οδό Πειραιώς σε ακίνητο που μάλιστα είχε αγοραστεί ακριβά, δεν προχώρησε ποτέ. Σχέδια για επενδύσεις σε πολυκινηματογράφους επίσης έμειναν στα χαρτιά. Η πρόταση να αναλάβει την ανάπτυξη της σουηδικής αλυσίδας ρούχων H&M στην Ελλάδα, μάλλον υποτιμήθηκε και δεν προχώρησε. Αντ’αυτού συμφώνησε να αναλάβει την ανάπτυξη της βρετανικής φίρμας ρούχων New Look σε Ρουμανία και Βουλγαρία, δουλειά που επίσης δεν απέδωσε παρά ζημιές, και αναμένεται να τερματιστεί έως τον Ιούνιο του 2015. Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης γίνεται επίσης στόχος των συνδικαλιστικών οργανώσεων για τις μειώσεις μισθών που επιβάλλει στους εργαζομένους της ΙΚΕΑ, οι οποίες ωστόσο ήταν μάλλον περιορισμένες σε σχέση με το μέσο όρο των μειώσεων που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια από ελληνικές επιχειρήσεις. Και του έμελλε να αντιμετωπίσει και ένα από τα τελευταία διατροφικά σκάνδαλα με τα «ίχνη αλόγου» στα κεφτεδάκια του εστιατορίου της ΙΚΕΑ…

Οι φίλοι του και οι ανταγωνιστές του πάντως τον χαρακτηρίζουν «ήρεμη δύναμη» και του πιστώνουν στα θετικά -πέρα από τις επιχειρηματικές επιτυχίες- σύνεση και μεγάλη διάθεση για συνεργασία. Είναι χαρακτηριστικό πως συχνά τον ακούς να επαινεί άλλους επιχειρηματίες αλλά και να «μελετά» με σοβαρότητα τους ανταγωνιστές του. Κατέχει θέση στο διοικητικό συμβούλιο και της Frigoglass και του ομίλου Τιτάνα, πέραν εκείνης στην Τράπεζα Πειραιώς, που υπογραμμίζουν το κύρος του. Αποφεύγει τις δημόσιες τοποθετήσεις για θέματα οικονομίας και αν και τον χιλιοπαρακάλεσαν δεν ανέλαβε ποτέ θεσμικό ρόλο εκπροσώπησης του επιχειρηματικού κλάδου του. Πάντως, με τους φίλους του, Ευτύχη Βασιλάκη της Aegean, Γιάννη Ολύμπιο της V&O αλλά και άλλους επιχειρηματίες χρηματοδότησαν την καμπάνια υποστήριξης της χώρας το 2010, με τη γνωστή παράκληση «Give Greece a chance». Έχει γνήσιο ενδιαφέρον για το χωριό του, το Ελληνικό, στην ορεινή Γορτυνία, κάνοντας δωρεές αλλά ξοδεύει το χρόνο του μεταξύ διαφόρων διεθνών προορισμών για να συναντήσει συνεργάτες, να εξετάσει επενδύσεις και να παρακολουθήσει τη δουλειά του.

Πρόσφατος σταθμός του η Βουλγαρία, όπου μαζί με τον επιχειρηματία Γιάννη Κούστα, εγκαινίασαν την από κοινού επένδυση τους, το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της χώρας το Sofia Ring Mall. Τα εγκαίνια έμοιαζαν σαν «ελληνική απόβαση», καθώς το παρόν έδωσαν πολλοί ‘Ελληνες επιχειρηματίες, που εμπιστεύθηκαν τον Βασίλη Φουρλή, για να δημιουργήσουν καταστήματα και να εισέλθουν για πρώτη φορά στη βουλγαρική αγορά.

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα