ΚΕΜΕΛ:ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΜΑΝΑΤΖΕΡ ΑΜΕΣΟΥ ΔΡΑΣΕΩΣ
Κάποια στελέχη όταν βγουν στην σύνταξη ή απολυθούν δεν το ρίχνουν στην κηπουρική, παραμένουν ενεργά μεταλαμπαδεύοντας τις γνώσεις τους σε όσους τους έχουν ανάγκη
Από την Πένυ Κούτρα
Αν υπήρχε «μετρητής» επιχειρηματικών ιδεών στην σημερινή Ελλάδα θα έσπαγε κοντέρ. Λίγες από αυτές ωστόσο μετουσιώνονται σε πράξη και παίρνουν τη μορφή μιας δραστηριότητας, που ξεφεύγει από το τρίπτυχο «καφετέρια – σουβλατζίδικο – ψιλικατζίδικο».
κ.Γιάννη Βασιλαρά «στο επιχειρείν δεν υπάρχουν ειδικοί. Αρκεί να έχεις τη φλόγα». Κι αν υποθέσουμε ότι αυτή υπάρχει, τότε έρχονται και οι ειδικοί να βοηθήσουν. Δεν πρόκειται για τους «’Αγγελους του Τσάρλι» αλλά για την ομάδα του ΚΕΜΕΛ, όπου ο κ.Βασιλαράς αποτελεί ιδρυτικό μέλος. Το
Κέντρο Εθελοντών Μάνατζερ (ΚΕΜΕΛ) αποτελείται από μια ομάδα συνταξιούχων πολύπειρων επαγγελματιών που κατείχαν επί δεκαετίες επιτελικές θέσεις στις επιχειρήσεις. Μετά την αποχώρηση από την ενεργό δράση, δεν στράφηκαν στην απόλαυση του ελεύθερου χρόνου τους, αλλά θέλησαν να μεταβιβάσουν την εμπειρία τους. Παρέχουν εθελοντική βοήθεια σε νέους ηλικιακά ή επαγγελματικά ανθρώπους, οι οποίοι αναζητούν διέξοδο στο χώρο των επιχειρήσεων. «Στο ΚΕΜΕΛ συμμετέχουν όλοι όσοι έχουν διάθεση και τη δέσμευση να διαθέσουν χρόνο για την υποστήριξη των νέων. Σήμερα συμμετέχουν 48 μάνατζερς –εθελοντές και η ανταμοιβή μας είναι απολύτως ηθική. Προέρχεται από το να βλέπεις νέους ανθρώπους να προσπαθούν και σε κάποια φάση να επιτυγχάνουν το όνειρο τους».
Η ιδέα ξεκίνησε το 2003 αλλά το ΚΕΜΕΛ συγκροτήθηκε ουσιαστικά το 2004, σε μια εποχή οικονομικής ευμάρειας, όπου το ενδιαφέρον της κοινωνίας για μια «δική μας» δουλειά, ήταν μάλλον χαμηλό. Βασική αρχή των ιδρυτικών μελών ήταν να παρέχουν γνώσεις, συμβουλές και βοήθεια εντελώς δωρεάν. ‘Άλλη δέσμευση τους να παραμείνουν ανεξάρτητοι από κυβερνητικές αρχές, κόμματα κι επιχειρηματικά συμφέροντα. Η τρίτη βασική αρχή ήταν η διαφοροποίηση από τους επαγγελματίες συμβούλους επιχειρήσεων. Όπως εξηγεί ο κ.Βασιλαράς «δεν ανταγωνιζόμαστε τους ενεργούς επαγγελματίες συμβούλους. Δεν αναλαμβάνουμε να φέρουμε εις πέρας μια ιδέα. Εμείς απλά δίνουμε τις κατευθύνσεις. Εξηγούμε στους νέους εκκολαπτόμενους επιχειρηματίες τι να προσέξουν κι επιπλέον μπορούμε, αν θέλουν, να λειτουργήσουμε ως μέντορες».
Τι είναι αυτό που αναζητά ωστόσο ο νεοσσός επιχειρηματίας, που κατά κανόνα δεν έχει γνώσεις, εμπειρία αλλά και χρήματα; Σύμφωνα με τους μέντορες του ΚΕΜΕΛ, έχει κατ’αρχάς απορίες. «Τον συμβουλεύουμε για το τι πρέπει να κάνει, την οργανωτική δομή της επιχείρησης που θα δημιουργήσει, νομικά και οικονομικά θέματα που θα αντιμετωπίσει, τα στοιχεία που πρέπει να συλλέξει για την αγορά που θα απευθυνθεί καθώς και τα εργαλεία που πρέπει να αξιοποιήσει, όπως το business model canvas ή το επιχειρηματικό σχέδιο».
Αν και στην αρχή της δράση του το ΚΕΜΕΛ δεν έβρισκε μεγάλη ανατόκριση, εν τούτοις η κρίση που ξέσπασε άλλαξε τη δυναμική στην ελληνική κοινωνία και μετακίνησε ανθρώπους από την υπαλληλική λογική ή την προσδοκία μιας θέσης στο δημόσιο τομέα. Ακόμη και στις επιχειρηματικές προσπάθειες διαπιστώνεται αλλαγή, καθώς οι εκκολαπτόμενοι επιχειρηματίες ψάχνονται πλέον σε νέους χώρους όπως η πληροφορική, οι τηλεπικοινωνίες, οι υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας ακόμη και ο πρωτογενής τομέας.
κ.Xλουβεράκης αλλά και τα υπόλοιπα μέλη που το συγκροτούν πιστεύουν στη συνεργασία για αυτό βρίσκονται σε επαφή με διάφορες ενεργές πρωτοβουλίες στήριξης της επιχειρηματικότητας των νέων αλλά και τα ελληνικά πανεπιστήμια. Αυτή τη στιγμή, στιγμή μέλη του ΚΕΜΕΛ υποστηρίζουν σαν μέντορες 38 ομάδες νέων επιχειρηματιών, οι οποίες εντάσσονται κυρίως σε θερμοκοιτίδες. Αναλυτικότερα, και σύμφωνα με τον κ.Xλουβεράκη, υποστηρίζονται από μέλη του ΚΕΜΕΛ 13 ομάδες στο VENTUREGARDEN (θερμοκοιτίδα που υποστηρίζει η Ελληνική Πρωτοβουλία μαζί με το ALBA), δύο ομάδες στο EGG (του ομίλου Eurobank), τρεις ομάδες στο AEPHORIA. NET, πέντε ομάδες στο ORANGE GROVE (της Ολλανδικής Πρεσβείας) και από μία ομάδα στις θερμοκοιτίδες, PRAXIS, ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΗ, ΙΝΝΟVATHENS και Athens Center for Entrepreneuship & Innovation (ΟΠΑ). Παράλληλα, υποστηρίζονται και 10 ομάδες εκτός θερμοκοιτίδων από νέους που ζήτησαν απευθείας βοήθεια από το ΚΕΜΕΛ. Είναι δε χαρακτηριστικό των σημερινών αναγκών και του ενδιαφέροντος, πως μέσα στο πρώτο μισό του Ιανουαρίου, το Κέντρο κατέγραψε 172 νέα αιτήματα για βοήθεια και ήδη μέλη του ΚΕΜΕΛ βοηθούν 46 άτομα, που ανοίγονται στο επιχειρείν.