ΜΗΠΩΣ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΟΝ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΣΟΒΑΡΑ;
Πως και γιατί η Αθήνα πρέπει να γίνει η Μέκκα που κάθε μαραθωνοδρόμος στον πλανήτη πρέπει να έρθει να τρέξει
Ο Μαραθώνιος είναι ένα από τα ελάχιστα γεγονότα που έχουν αθλητικό και πολιτιστικό χαρακτήρα. Έχει να κάνει με την ίδια μας την ιστορία, αναδεικνύει αυτό που η Ελλάδα εκπροσωπεί για τον δυτικό κόσμο και προβάλει την ολυμπιακή της ιστορία. Και όμως έχοντας πραγματικά ένα τέτοιο μοναδικό δώρο στα χέρια της, την αυθεντική διαδρομή του Μαραθωνίου η Ελλάδα δεν είχε καταφέρει μέχρι σήμερα να την αξιοποιήσει. Αντί να επικεντρώσει τις δυνάμεις της σε αυτό το μοναδικό γεγονός, που ούτε εγκαταστάσεις χρειάζεται και αποτελεί μια μηχανή χρήματος, “τρίβεται” στο πως να βρει κεφάλαια για να κάνει πίστες για φόρμουλες.
Το WE με αφορμή την διεξαγωγή του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας, στον οποίο χορηγός επικοινωνίας είναι το Sport24 , συνομίλησε με τον Μάκη Ασημακόπουλο, Γενικό Συντονιστή της διοργάνωσης κυρίως για την οικονομική της διάσταση.
Σύμφωνα με τον κ. Ασημακόπουλο, και κόντρα στην πτώση της τουριστικής κίνησης στην πρωτεύουσα ο Μαραθώνιος επιτύγχανε κάθε χρόνο να αυξάνει τις συμμετοχές των δρομέων. “ Ο φετινός μαραθώνιος θα έχει 5.500 ξένους συμμετέχοντες, οι οποίοι έρχονται, σύμφωνα με τις έρευνες μας με μέσο όρο 1,2 συνοδούς, δηλαδή περίπου 11.000 άτομα, τα οποία κατά μέσο όρο μένουν 5 ημέρες στην Ελλάδα και ο καθένας από αυτούς ξοδεύει (για διαμονή, διατροφή, αγορά δώρων, επισκέψεις σε μουσεία, συμμετοχή στον Μαραθώνιο και μικροέξοδα) τουλάχιστον 1000 ευρώ. Κοινώς μέσα σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα προστίθενται στην αγορά της Αττικής τουλάχιστον 11 εκατ. ευρω”. Στο παραπάνω ποσό θα προστεθεί και ένα ποσό περίπου 500.000 ευρώ που αφορά το κοινωνικό πρόσωπο του Μαραθωνίου μέσα από τις εκδηλώσεις που “τρέχει” ο ΣΕΓΑΣ και οι χορηγοί της διοργάνωσης.
Σήμερα στον πλανήτη υπάρχουν πάνω από 10.000.000 μαραθωνοδρόμοι ενώ το “κίνημα” αυξάνει συνεχώς την δυναμική του. Ο παραπάνω αριθμός ξένων δρομέων δείχνει ότι η Αθήνα και ο Αυθεντικος Μαραθώνιος δεν έχουν ακουστεί ή εκτιμηθεί όσο θα έπρεπε. “Στόχος του ΣΕΓΑΣ είναι αυτό που κάποτε ήταν παραμελημένο, και αποτελεί την Μέκκα των μαραθωνοδρόμων, να στείλει το μήνυμα σε αυτά τα πλήθη. Γνωρίζουμε ότι λιγότεροι από τους μισούς που ασχολούνται με το άθλημα ξέρουν ότι ο Μαραθώνιος συνδέεται με την Ελλάδα και ακόμη λιγότεροι γνωρίζουν ότι στην Αθήνα υπάρχει μία διαδρομή που γίνεται ένας αγώνας πολύ υψηλών προδιαγραφών. Όταν φθάσει αυτό το μήνυμα στο σύνολο των μαραθωνοδρόμων είμαι σίγουρος ότι οι συμμετοχές θα κλείνουν σε ελάχιστο χρόνο και με πολύ υψηλό επίπεδο αθλητών. Σήμερα μπορεί να φέρνει ποσά της τάξης των 10 – 15 εκατ. ευρώ ανά διοργάνωση, όμως μπορεί να φθάσει σε ποσά πολλαπλάσια με βάση την δυναμική που έχει. Η Αθήνα δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από διοργανώσεις όπως αυτές στο Λονδίνο, το Βερολίνο ή την Νέα Υόρκη. Είμαστε μία μεγάλη πόλη ανάμεσα σε τρεις ηπείρους και μπορούμε να προσελκύσουμε δρομείς αντίστοιχους με τις παραπάνω διοργανώσεις που συνεισφέρουν έως και μισό δισ. ανά μαραθώνιο”. Σε αυτή την λογική πρόσφατα άλλαξε και η επωνυμία από Κλασικός σε Αυθεντικός. “Στην Αθήνα έχουμε το προνόμιο πέρα από την κλασική διαδρομή των 42.195 μέτρων να έχουμε την αυθεντική διαδρομή από τον Μαραθώνα στην Αθήνα”.
Ενδιαφέροντα οικονομικά στοιχεία για τον Μαραθώνιο της Αθήνας
Σύμφωνα με έρευνες του ΣΕΓΑΣ το 90% των διεθνών συμμετεχόντων του Μαραθωνίου Αθήνας (δρομείς από 100 διαφορετικές χώρες) επισκέπτονται την Ελλάδα για πρώτη φορά με αφορμή τον Μαραθώνιο Αθήνας και μόλις το 1/3 αυτών έχει επισκεφτεί τη χώρα ξανά στο παρελθόν.
Το ετήσιο εισόδημα της πλειοψηφίας των διεθνών συμμετεχόντων ξεπερνάει τις 50.000 ευρώ, ενώ το 80% εξ’ αυτών ταξιδεύει τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο εκτός της χώρας διαμονής του για να συμμετάσχει σε αντίστοιχους αγώνες.
Το 75% των ξένων δρομέων μένουν από αρκετά ως πολύ ικανοποιημένοι από τη συνολική εμπειρία τους στη διοργάνωση και θεωρούν την Ελλάδα ελκυστικό τουριστικό προορισμό, δηλώνοντας σε ποσοστό 35% ότι είναι αρκετά πιθανό να επισκεφτούν τη χώρα για διακοπές τα επόμενα δύο χρόνια.
Υπολογίζεται ότι για κάθε ένα ευρώ που δαπανείται/επενδύεται από την Ελληνική Πολιτεία για τη διοργάνωση του Μαραθωνίου Αθήνας, ο θεσμός “επιστρέφει” πίσω στην οικονομία του Νομού Αττικής από 30 έως 50 περίπου ευρώ, χωρίς να προσμετρείται η έμμεση (indirect) οικονομική επίδραση της διοργάνωσης (ανακύκλωση δαπανών ανά κλάδο και τελική οικονομική συνεισφορά στον εισόδημα στους αντίστοιχους εργαζόμενους ανά κλάδο / induced impact). Να σημειωθεί ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις ερευνών από κρατικούς φορείς της Αγγλίας για τις οικονομικές επιδράσεις διεθνών διοργανώσεων η συγκεκριμένη αναλογία κατά μέσο όρο δεν ξεπερνά το 1 προς 7.
Ένα από τα άγνωστα στοιχεία είναι ότι ο Μαραθώνιος της Αθήνας είναι αυτοχρηματοδοτούμενος, συνδρομές δρομέων και χορηγίες ενώ ο αγώνας καταφέρνει να χρηματοδοτήσει σε ένα βαθμό και το τμήμα στίβου του ΣΕΓΑΣ.