Ανώφελη η κατανάλωση για 7 στα 10 αντιβιοτικά που λαμβάνουμε

Ανώφελη η κατανάλωση για 7 στα 10 αντιβιοτικά που λαμβάνουμε
Φαρμακοποιός δίνει φάρμακα σε πελάτη 123rf.com

Οι γιατροί προειδοποιούν ότι η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών κάνει ανθεκτικά τα μικρόβια με αποτέλεσμα τα υπάρχοντα φάρμακα να μην μπορούν να τα αντιμετωπίσουν καθιστώντας ακόμη πιο επικίνδυνα στη μετάδοσή τους.

Μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει στη χώρα μας η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών με την Ελλάδα να φιγουράρει στην πρώτη θέση από πλευράς κατανάλωσης. Μάλιστα έχει καταμετρηθεί ότι το 69% των Ελλήνων κάνει χρήση τουλάχιστον μια φορά το χρόνο κάποιου αντιβιοτικού, παρά το γεγονός ότι στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό δε χρειάζεται. Συγκεκριμένα έχει εκτιμηθεί ότι τα 7 στα 10 αντιβιοτικά τα οποία έχουν καταναλωθεί δεν πρόσφεραν ουσιαστικά τίποτα στον οργανισμό, ενώ αντίθετα κάνουν πιο ανθεκτικά τα μικρόβια.

Σε συνέντευξη τύπου η οποία πραγματοποιήθηκε ενόψει της Παγκόσμιας Εβδομάδας Ενημέρωσης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών (18-24/11/2019), έγινε ειδική αναφορά στη σχετική Εκστρατεία Ευαισθητοποίησης που υλοποιεί το Ελληνικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων για 6η συνεχόμενη χρονιά, με θέμα την Ορθή Χρήση των Αντιβιοτικών και των Εμβολίων. Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ & του ΙΣΑ, κ. Γιώργος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής τόνισε τη σημασία των αντιβιοτικών για την υγεία μας και ότι η άσκοπη κατανάλωσή τους, όπως για παράδειγμα σε περιπτώσεις κοινών κρυολογημάτων, τα καθιστά λιγότερο αποτελεσματικά καθώς μειώνεται η δραστικότητά τους.

Η κα Κυριακή Κανελλακοπούλου,Καθηγήτρια Παθολογίας – Λοιμώξεων ΕΚΠΑ και Γενική Γραμματέα της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας σημείωσε ότι επί της ουσίας οι 7 στις 10 αντιβιώσεις που χορηγούνται στα παιδιά γίνεται άσκοπα, καθώς δυστυχώς προκαλείται ανησυχία από ένα πονόλαιμο ή δέκατα πυρετού και αυτό που χρειάζεται είναι ξεκούραση και ούτε καν επίσκεψη σε γιατρό. Στους δε ενήλικες το ποσοστό μπορεί αν είναι ακόμη υψηλότερο δηλαδή 8-9 στις 10 αντιβιώσεις. Η υπερκατανάλωση μάλιστα έχει κάνει σε υψηλά ποσοστά “ανίκανα” τα αντιβιοτικά και όταν αυτά όντως χρειάζονται δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ασθένειες σε ποσοστά από 15% έως 40% ανάλογα με την νόσο.

Η κα. Ελένη Γιαμαρέλλου, Καθηγήτρια Παθολογίας ΕΚΠΑ, Λοιμωξιολόγος και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Σε επανειλημμένες επίσημες μετρήσεις η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών στην Ευρώπη που καταναλώνουν τα περισσότερα αντιβιοτικά στην κοινότητα όπως πχ κεφαλοσπορίνες, πενικιλίνες, μακρολίδες και κινολόνες σε πολλαπλάσιες ποσότητες συγκριτικά με εκείνες των βόρειων ευρωπαϊκών χωρών. Δυστυχώς όλοι γνωρίζουμε ότι ο Έλληνας ασθενής προμηθεύεται αντιβιοτικά από το φαρμακείο χωρίς ιατρική συνταγή και το σημαντικότερο για λοιμώξεις που δεν απαιτούν τη χορήγηση αντιβιοτικών όπως είναι η απλές καθημερινές χειμωνιάτικες ιώσεις που εκδηλώνονται με βήχα πονόλαιμο και συνάχι”. Ανέφερε ακόμη ότι χρειάζεται ένα διάστημα “αποχής” από τις αντιβιώσεις της τάξης των 6 μηνών προκειμένου και πάλι τα μικρόβια να γίνουν ευάλωτα στα αντιβιοτικά τα οποία αποτελούν παλιά φάρμακα καθώς νέα αντιβιοτικά δεν αναπτύσσονται πλέον.

Ο Καθηγητής κ. Αθανάσιος Σκουτέλης, Συντονιστής Διευθυντής Ε΄ Παθολογικής Κλινικής, νοσοκομείου Ευαγγελισμού και Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων δήλωσε: « Οι εμβολιασμοί παιδιών και ενηλίκων αποτελούν τον πιο αποτελεσματικό και ασφαλή τρόπο πρόληψης μεταδοτικών νοσημάτων. Δυστυχώς, το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης των ενηλίκων στη χώρα μας είναι ανησυχητικά χαμηλό. Στους ενήλικες άνω των 60 ετών οι συνιστώμενοι εμβολιασμοί είναι έναντι της γρίπης, του πνευμονόκοκκου και του έρπητα ζωστήρα”.

Ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, αυστηρές ποινές σε όσους χορηγούν αντιβιοτικά χωρίς ιατρική συνταγή και υποχρεωτικό strep test, ώστε ο γιατρός να χορηγήσει την κατάλληλη θεραπεία, είναι τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών, τόνισαν επίσης οι συμμετέχοντες στη συνέντευξη τύπου. «Σήμερα, δεν υπάρχει καμία ποινή για όσους χορηγούν αντιβιοτικά χωρίς ιατρική συνταγή», ανέφερε ο κ. Πατούλης, και ζήτησε την επιβολή αυστηρών κυρώσεων σε όσους το κάνουν, τονίζοντας ότι η Πολιτεία πρέπει να βάλει κανόνες και να ελέγχει την εφαρμογή τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα