Αντιδιαβητικά φάρμακα μειώνουν του θανάτους από καρδιαγγειακή νόσο

Αντιδιαβητικά φάρμακα μειώνουν του θανάτους από καρδιαγγειακή νόσο
Αιμοφόρα αγγεία 123rf.com

Οι τελευταίες μελέτες αποδεικνύουν ότι φάρμακα για το διαβήτη μειώνουν σημαντικά τους θανάτους.

Η επιβολή «αναγκαστικών» μελετών για την ασφάλεια των αντιδιαβητικών φαρμάκων από τον οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων της Αμερικής (FDA) αποκάλυψε μια σημαντική πτυχή των σκευασμάτων αυτών. Όχι μόνο τα φάρμακα αυτά θεωρούνται ότι έχουν ασφαλές προφίλ για τους ασθενείς αλλά διαπιστώθηκε ότι έχουν και θετική επίδραση στην μείωση των θανάτων από καρδιαγγειακή νόσο.

Όπως εξηγεί ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή (Ι.Μ.Ε.Θ.Α) κος Δημήτρης Ρίχτερ, με βάση τις πρόσφατες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας για διαβήτη και καρδιά , για πρώτη φορά συστήθηκε να χορηγούνται κατά προτεραιότητα σε ασθενείς υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου φάρμακα που μειώνουν τους θανάτους αλλά και να αλλάξει η σειρά χορήγησης των αντιδιαβητικών φαρμάκων.

Η ιστορία με τις καρδιαγγειακές μελέτες των αντιδιαβητικών φαρμάκων ξεκίνησε το 2008 όπου υπήρξε προσωρινή ανάκληση ενός αντιδιαβητικού φαρμάκου, της πιογλιταζόνης, για αύξηση των καρδιαγγειακών συμβάντων. Τότε ο FDA ζήτησε από όλα τα νεώτερα αντιδιαβητικά φάρμακα να διεξάγουν μία μελέτη καρδιαγγειακής ασφάλειας στα πλαίσια της άδειας κυκλοφορίας τους στο ευρύ κοινό. Αυτό κρίθηκε αναγκαίο για να μπορούμε να χρησιμοποιούμε τα φάρμακα αυτά με ασφάλεια χωρίς να φοβόμαστε δυνητικές παρενέργειες τους.

«Όταν οι πρώτες γενιές αντιδιαβητικών φαρμάκων εμφάνιζαν απόλυτη καρδιαγγειακή ασφάλεια αισθανόμασταν πολύ ικανοποιημένοι από το γεγονός αυτό. Δεν είχαμε ακόμα εικόνα για το τι θα επακολουθούσε τα επόμενα χρόνια και μπροστά σε πόσες θετικές εκπλήξεις θα βρισκόμασταν», αναφέρει ο κ. Ρίχτερ.

Δύο είναι οι πιο σημαντικές στιγμές στην ιστορία των αντιδιαβητικών αυτών φαρμάκων. Πρώτα στη Στοκχόλμη στο Πανευρωπαϊκό Διαβητολογικό Συνέδριο το 2015 όπου παρουσιάζεται η μελέτη EMPAREG με την εμπαγλιφλοζίνη και θα μείνει στην ιστορία ως η πρώτη φορά που ένα αντιδιαβητικό φάρμακο θα μειώσει 38% τους θανάτους από καρδιαγγειακή νόσο και κατά 32 % τους θανάτους οποιασδήποτε αιτιολογίας.

Δεύτερη σημαντική στιγμή ήταν, στο φετινό Πανευρωπαϊκό Καρδιολογικό συνέδριο στο Παρίσι το 2019. «Για πρώτη φορά μετά από πάνω από 10 χρόνια, παρουσίαση καρδιολογικού συνεδρίου σταματά από τα χειροκροτήματα του κοινού μόλις φαινόταν το αποτέλεσμα της μελέτης. Τι ήταν τόσο σημαντικό; Πως το όφελος της δαπαγλιφλοζίνης, δηλαδή η μείωση κατά 18% των καρδιαγγειακών θανάτων, ήταν ίδια τόσο στους διαβητικούς όσο και στους μη διαβητικούς ασθενείς. Αυτό σήμαινε πως τα φάρμακα αυτά δρουν όχι μόνο στους διαβητικούς ασθενείς αλλά και στους μη διαβητικούς με την ίδια αποτελεσματικότητα.

Ο κ. Ρίχτερ σημειώνει επίσης και τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες για τα επίπεδα της «κακής χοληστερίνης» LDL σε ασθενείς. Όπως αναφέρει, σε ασθενείς πολύ υψηλού κινδύνου, είτε αυτοί έχουν ήδη στεφανιαία νόσο είτε είναι πρωτογενούς πρόληψης , ο στόχος της LDL πέφτει από 70 mg/dl σε 55 mg/dl. Σε ασθενείς δε που έχουν υποστεί δύο οξέα επεισόδια εντός διετίας ( π.χ. δύο εμφράγματα ή ένα έμφραγμα και ένα εγκεφαλικό) ο στόχος πέφτει σε επίπεδα χαμηλότερα των 40 mg/dl. Η επιστημονική πραγματικότητα που εξελίσσεται μέσα από μεγάλες τυχαιοποιημένες μελέτες τεκμηριώνει που τελειώνει το όφελος από τη μείωση ενός παράγοντα κινδύνου, και όσον αφορά την LDL δεν έχει φτάσει ακόμα σε κάποιο χαμηλότερο σημείο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα