Αυξάνουν τα κρούσματα λεμφώματος λόγω ανάπλασης στήθους

Αυξάνουν τα κρούσματα λεμφώματος λόγω ανάπλασης στήθους
Από αριστερά: Αθανάσιος Δημόπουλος, Μαρία Παγώνη, Ευάγγελος Τέρπος

Προειδοποίηση από την Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία για πιθανότητα καρκινογένεσης από εμφυτεύματα σιλικόνης.

Ο κίνδυνος εμφάνισης μιας μορφής καρκίνου σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε επέμβαση αυξητικής στήθους με εμφυτεύματα σιλικόνης, επανέρχεται εκ νέου στη δημοσιότητα και μάλιστα θα αποτελέσει και σημαντικό θέμα στο επικείμενο συνέδριο της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας. Σύμφωνα με τον καθηγητή Αιματολογίας του ΕΚΠΑ, Ευάγγελο Τέρπο, παρατηρείται αύξηση στον αριθμό των γυναικών που έχουν διαγνωστεί με αναπλαστικό μεγαλοκυτταρικό λέμφωμα, το οποίο επιστημονικές έρευνες έχουν συνδέσει με εμφυτεύματα που χρησιμοποιούνται στις επεμβάσεις αυξητικής στήθους΄

Όπως ανέφερε, στην Ελλάδα έχουν διαγνωστεί τρεις γυναίκες με αυτή τη νεοπλασία και μάλιστα μία ασθενής θα ανοίξει τη διεπιστημονική συνεδρία στο 30ο Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο (7-10 Νοεμβρίου) με τη συμμετοχή παθολογοανατόμων, αιματολόγων και πλαστικών χειρουργών όπου θα συζητηθούν τα επιδημιολογικά στοιχεία η διάγνωση και θεραπεία αυτής της νεοπλασίας. “Είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί και οι γυναίκες θα πρέπει να είναι ενήμερες του κινδύνου αναπλαστικού μεγαλοκυτταρικού λεμφώματος όταν αποφασίσουν να αυξήσουν το μέγεθος του στήθους τους”, ανέφερε ο κ. Τέρπος, τονίζοντας ότι ακόμη και αν υπάρχει χαμηλός κίνδυνος να παρουσιάσουν λέμφωμα θα πρέπει να το γνωρίζουν.

Πρόσθεσε, δε, πως ο μέσος χρόνος εμφάνισης λεμφώματος μετά την επέμβαση είναι 10 με 15 χρόνια, σημειώνοντας ότι για τα νεότερα υλικά που χρησιμοποιούνται δεν γνωρίζουμε ακόμη τα αποτελέσματά τους. Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα παρουσιαστούν επίσης και οι επιστήμονες τις εξελίξεις των τελευταίων ετών στην αιματολογία, τόσο σε κλινικό όσο και ερευνητικό επίπεδο. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις νεότερες θεραπευτικές εξελίξεις στις αιματολογικές κακοήθειες, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στην ανοσοθεραπεία με CAR-T λεμφοκύτταρα, αλλά και στα υπόλοιπα νοσήματα του αίματος, όπως η αιμορροφιλία και οι αιμοσφαιρινοπάθειες.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης αναφέρθηκε ότι η διαδικασία της συνταγογράφησης ογκολογικών φαρμάκων εμφανίζεται σχετικά ανεξέλεγκτη και όπως ανέφερε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, Αθανάσιος Δημόπουλος, θα πρέπει να υπάρχουν κάποια πιο έντονα κριτήρια όταν συνταγογραφείται κάτι εκτός ενδείξεων. Αναφέρθηκε ακόμη ότι στην Ελλάδα υπάρχει επίσης σημαντική προσβασιμότητα των ασθενών σε φάρμακα ακόμη και σε ακριβές θεραπείες.

Σημειώθηκε ακόμη ότι για για συγκεκριμένες δύσκολες αιματολογικές παθήσεις αποζημιώνοντας φάρμακα που ακόμη ακι στη Σουηδία βρίσκονται εκτός συστήματος αποζημίωσης. Έλεγχο στη συνταγογράφησης ζήτησε και η γραμματέας της ΕΑΕ, Μαρία Παγώνη, τονίζοντας ότι θα πρέπει να είμαστε λογικοί στη συνταγογράφηση και να προσφέρεται η θεραπεία σε αυτόν που τη χρειάζεται. Παράλληλα τόνισε και τη δυσκολία στη διαδικασία λόγω έλλειψης στοιχείων και μητρώων ασθενών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα