Αύξηση εισιτηρίου νοσηλείας από 5 στα 25 ευρώ

Αύξηση εισιτηρίου νοσηλείας από 5 στα 25 ευρώ
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΑΔΩΝΙ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ---EUROKINISSI//ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ Eurokinissi

Ποια είναι η συμφωνία μετά τη συνάντηση του Άδωνι Γεωργιάδη με την τρόικα - Τι αποφάσισαν για φάρμακα και για το εισιτήριο των 25 ευρώ στα νοσοκομεία

Την αύξηση της χρήσης των γενόσημων φαρμάκων στο 60% και να κλείσει η φαρμακευτική δαπάνη το 2014 στα 2 δισ. ευρώ συμφώνησαν, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης με την τρόικα.

Αύξηση του εισιτηρίου νοσηλείας των νοσοκομείων από 5 στα 25 ευρώ

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με κλιμάκιο της τρόικας ο υπουργός Υγείας προανήγγειλε την αύξηση του εισιτηρίου νοσηλείας των νοσοκομείων στα 25 ευρώ από 5, αρχής γενομένης από το 2014, όπως προβλέπεται από το νέο πακέτο μέτρων για το καινούργιο μνημόνιο. Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος πρόσφατα είχε διαψεύσει αυτή την πιθανότητα.

Αναφερόμενος στη συζήτηση που είχε με την τρόικα, ο υπουργός Υγείας άφησε να εννοηθεί ότι πιθανότατα θα ισχύσει τελικά το εισιτήριο νοσηλείας των 25 ευρώ στα νοσοκομεία παρότι ο στόχος της νοσηλευτικής δαπάνης έχει επιτευχθεί, σημειώνοντας ότι θα υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια για το εισιτήριο αυτό, καθώς δεν θα το καταβάλουν οι ανασφάλιστοι και οι άποροι.

Μάλιστα, προσέθεσε ότι τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από το εισιτήριο θα δοθούν κατά προτεραιότητα σε δράσεις υπέρ των ομάδων που αδυνατούν να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Οι δύο πλευρές αποφάσισαν την αύξηση της χρήσης των γενοσήμων φαρμάκων στο 60% και να κλείσει η φαρμακευτική δαπάνη το 2014 στα 2 δισ. ευρώ.

“Τα έσοδα θα διατεθούν για την κάλυψη της περίθαλψης ανασφάλιστων πολιτών”, ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ειδικότερα οι δύο πλευρές συμφώνησαν να μπει ηλεκτρονικός “κόφτης” στη συνταγογράφηση, γεγονός που σημαίνει ότι όποιος γιατρός δε γράφει γενόσημα σε ποσοστό έως και 60%, τότε το σύστημα θα τον μπλοκάρει και δε θα μπορεί να εκδίδει άλλες συνταγές.

Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει και σύστημα ανταμοιβής σε όσους συνταγογραφούν γενόσημα φάρμακα. Δεν έχει όμως ακόμη αποσαφηνιστεί τι είδους οικονομικά κίνητρα θα είναι αυτά, (κάτι που αναμένεται να αποφασισθεί τις επόμενες ημέρες).

Οι τιμές των γενοσήμων μειώνονται στο 65% της τιμής που θα λαμβάνουν τα off patent φάρμακα (όσα έχουν χάσει την πατέντα τους) από 80% που είναι σήμερα.

Αυτό ωστόσο σημαίνει ότι θα υπάρξει σημαντική πτώση στις τιμές τους καθώς την κατιούσα παίρνουν και τα off patent.

Με βάση τη συμφωνία οι τιμές των φαρμάκων που έχασαν την πατέντα τους θα ορίζεται είτε στο 50% από την αρχική, είτε με το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων της Ευρώπης αναλόγως ποια είναι η χαμηλότερη.

Επίσης οι δύο πλευρές συζήτησαν τα 20 μέτρα για τον περιορισμό της δαπάνης σε ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικές εξετάσεις που περιλαμβάνουν ψαλίδι και όριο σε παρεχόμενες υπηρεσίες.

Έγραφαν συνταγές για νεκρούς

Οι έλεγχοι του υπουργείου Υγείας είναι άκρως αποκαλυπτικοί, καθώς δείχνουν ότι ελέγχονται ήδη 87 γιατροί για ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση. Πρόκειται κυρίως για καρδιολόγους, ορθοπαιδικούς και παθολόγους του ΕΟΠΥΥ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι έχει εντοπιστεί γιατρός ο οποίος συνταγογράφησε μέσα σε έναν μήνα φάρμακα αξίας 400.000 ευρώ.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από το ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης, στα δίκτυα του οποίου έπεσαν άλλοι 60 γιατροί, έχουν γραφεί συνταγές φαρμάκων ακόμη και για νεκρούς, ενώ είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα γιατρού που έχει γράψει παραπεμπτικό για αξονική τομογραφία σε νεκρό.

Ερωτηθείς ο υπουργός Υγείας εάν συζητήθηκε το θέμα του ΕΟΠΥΥ, είπε ότι υπάρχει η ιδέα της δημιουργίας ενός ενιαίου φορέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και τόνισε ότι πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει φορέας που να λειτουργεί ως πάροχος και αγοραστής υπηρεσιών υγείας παράλληλα. Όπως φάνηκε, πάντως, από τα λεγόμενα του κ. Γεωργιάδη, ο ΕΟΠΥΥ πιθανότατα θα εξελιχθεί σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας. 

Έντονες αντιδράσεις προκλήθηκαν πάντως, με τον Ιατρικό Σύλλογο να κάνει λόγο για “ντροπή και αίσχος” και να κατηγορεί για αντιμετώπιση των ασφαλισμένων ως “οικονομικά υποζύγια”.

“Οι ασθενείς θα τιμωρούνται, βάζοντας το χέρι στην τσέπη, κάθε φορά που θα παίρνουν ένα φάρμακο ή θα νοσηλεύονται σε Δημόσιο Νοσοκομείο”, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

“Οδηγούμαστε σε ασθενείς δύο ταχυτήτων σε αυτούς που θα μπορούν να πληρώσουν για να πάρουν τα φάρμακά τους ή να μπουν στο νοσοκομείο και στους υπόλοιπους που θα είναι πλέον καταδικασμένο”, δηλώνει ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης.

Σοβαρότερο πρόβλημα, επισημαίνει, θα αντιμετωπίζουν οι χρονίως πάσχοντες και οι συνταξιούχοι “… οι οποίοι αναγκάζονται να παίρνουν πολλά φάρμακα για να διατηρήσουν την υγεία τους”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα