Δισκεκτομή με λέιζερ: Η πλέον σύγχρονη επέμβαση και τα οφέλη της

Δισκεκτομή με λέιζερ: Η πλέον σύγχρονη επέμβαση και τα οφέλη της
Man in office uniform having back pain issue / back injury Ekayuth & Sarayuth Punnasuriyaporn

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την δισκεκτομή από τον Νευροχειρουργό, Διευθυντή Νευροχειρουργικής Κλινικής Metropolitan General, Αντώνη Ανδρουλή.

Από την ηλικία των 12 ετών περίπου, ξεκινά αργά και προοδευτικά η εκφύλιση των δίσκων του μεσοσπονδύλου. Οι δίσκοι όσο περνούν τα χρόνια και εξαιτίας του ότι δεν έχουν δική τους αγγείωση έχουν την τάση να αφυδατώνονται, να συρρικνώνονται και τελικά να γίνονται λιγότερο εύκαμπτοι. Έτσι, γύρω στην ηλικία των 30 ετών αρκετοί ασθενείς θα παραπονεθούν για έντονο πόνο στη μέση που θα τους οδηγήσει στην αναζήτηση ιατρικής βοήθειας.

Η λειτουργία του μεσοσπονδύλιου δίσκου

Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος εκ πρώτης όψεως αποτελεί μια απλή κατασκευή η οποία επιτελεί όμως μια πολύ σημαντική λειτουργία γιατί επιτρέπει την κίνηση μεταξύ των σπονδύλων ώστε η σπονδυλική στήλη να μπορεί να κάμπτεται και να περιστρέφεται. Παράλληλα, απορροφά τους κραδασμούς της σπονδυλικής στήλης.

Σύμφωνα με τον Νευροχειρουργό Αντώνη Ανδρουλή, Διευθυντή Νευροχειρουργικής Κλινικής Metropolitan General η δημιουργία κήλης προξενεί πιέσεις στην παρακείμενη ρίζα, προκαλώντας έτσι έντονο πόνο στους ασθενείς. Η οξεία βλάβη του δίσκου λέγεται δισκοκήλη ενώ οι χρόνιες βλάβες λέγονται εκφυλιστικές δισκοπάθειες ή δισκαρθροπάθειες και οδηγούν σταδιακά σε σπονδυλαρθρίτιδα, όταν δηλαδή οι σπόνδυλοι αρχίζουν να τρίβονται μεταξύ τους. Αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν αυτού του τύπου τις βλάβες είναι όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό, η γήρανση, η κακή στάση του σώματος, η παχυσαρκία, τυχόν τραυματισμοί και η συχνή άρση βάρους.

Πότε ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε δισκεκτομή;

Όταν τα συμπτώματα όπως ο πόνος, η δυσφορία στη βάδιση ή ο πόνος κατά τη διάρκεια του ύπνου και γενικότερα όταν πολλά καθημερινά πράγματα γίνονται πλέον με δυσκολία, τότε ο ασθενής θα πρέπει να αναζητήσει οριστική λύση στο πρόβλημα. Επίσης, στη λύση της δισκεκτομής θα πρέπει να οδηγηθούν όσοι ασθενείς δεν είδαν βελτίωση στον πόνο μετά από συμβατικές θεραπείες ή φυσιοθεραπείες.

Γιατί να επιλέξω διαδερμική δισκεκτομή με Laser (PLDD);

Πρόκειται για μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδο αντιμετώπισης της έντονης οσφυοισχιαλγΐας που προκαλείται από την κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου (δισκοκήλη). Ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα είναι ότι η δισκεκτομή με λέιζερ γίνεται με χρήση τοπικής αναισθησίας. Η διαδερμική δισκεκτομή με λέιζερ (PLDD) μπορεί να πραγματοποιηθεί σε εξωτερικούς ασθενείς και συνιστάται γρήγορη αποκατάσταση και επιστροφή στην καθημερινή ρουτίνα. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, εισάγεται ένα ηλεκτρόδιο, με ακτινογραφική καθοδήγηση στο πάσχοντα δίσκο και εξαχνώνεται με θερμική ενέργεια λέιζερ. Αυτό προκαλεί μια έμμεση αποσυμπίεση της δισκοκήλης. Όπως μας εξηγεί ο Νευροχειρουργός Αντώνης Ανδρουλής, Διευθυντής Νευροχειρουργικής Κλινικής Metropolitan General, ο ασθενής φεύγει την ίδια μέρα από την κλινική. Δεν υπάρχει διαμονή στο νοσοκομείο, καθώς και καμία μακρά περίοδος αποκατάστασης.

Στα πλεονεκτήματα της μεθόδου θα πρέπει να προστεθούν ότι:

  • Είναι αναίμακτη και δεν απαιτεί ολική αναισθησία παρά μόνο τοπική.
  • Διαρκεί από 20-35 λεπτά και ολιγόωρη νοσηλεία.
  • Οσφυαλγία και ισχιαλγία υποχωρούν αμέσως.
  • Τα αντανακλαστικά επανέρχονται μετά το τέλος της επέμβασης.
  • Τα αισθητικά ελλείμματα επανέρχονται μετά από περίπου μια εβδομάδα.
  • Τα νευρολογικά συμπτώματα εξαφανίζονται σε δύο εβδομάδες.
  • Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σε 3-4 ήμερες στις κανονικές του δραστηριότητες.
  • Έχει υψηλό ποσοστό επιτυχίας.

Βασικές πληροφορίες για τη δισκεκτομή με λέιζερ

Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, με τοπική αναισθησία, μια λεπτή βελόνα εισάγεται στο δίσκο είτε με την καθοδήγηση ειδικού ακτινοσκοπικού μηχανήματος C arm είτε με το O arm (που χρησιμοποιείται στη ρομποτική χειρουργική). Αφού τοποθετηθεί η βελόνα στο πάσχοντα δίσκο, εξαχνώνεται με λέιζερ ο πυρήνας του και εξαφανίζεται η κήλη.

Δημιουργείται έτσι λόγω της εξάχνωσης του δίσκου μείωση της πίεσης στη ρίζα του νεύρου που πιέζεται. Η μείωση του πόνου είναι άμεση και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από μία ώρα. Οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν στην εργασία τους άμεσα.

Αντώνης Αλεξ. Ανδρουλής, Νευροχειρουργός με εξειδίκευση στην Ενδοσκοπική, Στερεοτακτική και Μικροσκοπική Νευροχειρουργική των Παθήσεων της Σπονδυλικής Στήλης, του Εγκεφάλου και των Περιφερικών Νεύρων.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://androulis.gr.

Βρείτε τον Νευροχειρουργό Αντώνη Ανδρουλή

  • στην Πλ. Μαβίλη Αν.Τσόχα 18-20
  • στην Αγία Παρασκευή Λεωφ. Μεσογείων 264
  • στη Νέα Ιωνία Αλέκου Παναγούλη 81-83

Τηλέφωνα Επικοινωνίας

  • 211 40 14 145 (Πλ. Μαβιλη )
  • 211 41 00 896 – 693 65 24 411 (γραμματεία)
  • 694 60 08 499 (επείγοντα)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα