Ενθαρρυντικές οι νέες εξελίξεις για αιματολογικές κακοήθειες

Ενθαρρυντικές οι νέες εξελίξεις για αιματολογικές κακοήθειες
ψηφιακή αναπαράσταση καρκινικών κυττάρων vitanovski/123RF

Οι τελευταίες μελέτες εστιάζουν στην αναζήτηση του καλύτερου συνδυασμού θεραπείας στον κάθε ασθενή με αιματολογικό καρκίνο με γνώμονα την ασφάλειά του.

Σημαντικές ανακοινώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια Δορυφορικού Συμποσίου με τίτλο «Εξελίξεις στη διαχείριση των λεμφοϋπερπλαστικών νοσημάτων» που έλαβε χώρα στο πλαίσιο του 30ου Πανελλήνιου Αιματολογικού Συνεδρίου και αφορούσαν στα νέα δεδομένα των κλινικών μελετών σε σχέση με την επιλογή της βέλτιστης θεραπείας για τη διαχείριση κακοηθειών όπως του Πολλαπλού Μυελώματος και των λεμφοϋπερπλαστικών νοσημάτων.

Στο Δορυφορικό Συμπόσιο, κατέθεσαν τις απόψεις τους επιστήμονες με σημαντικό ερευνητικό έργο στη θεραπεία και των δύο νοσημάτων. Προεδρεύων του Συμποσίου ήταν Δρ. Μελέτιος – Αθανάσιος Δημόπουλος, Καθηγητής στη Θεραπευτική Κλινική Ε.Κ.Π.Α. του Γ.Ν. “Αλεξάνδρα” και Πρόεδρος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, ενώ το πάνελ των ομιλητών συμπλήρωσαν ο Δρ. Ευάγγελος Τέρπος, Καθηγητής Θεραπευτικής – Αιματολογίας στη Μονάδα Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών της Θεραπευτικής Κλινικής Ε.Κ.Π.Α. του Γ.Ν. «Αλεξάνδρα», η Δρ. Ειρήνη Κατωδρύτου, Διευθύντρια της Αιματολογικής Κλινικής του Α./Ν. «Θεαγένειο», ο Δρ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Αιματολογίας Ε.Κ.Π.Α. της Αιματολογικής Κλινικής του Γ.Ν. «Λαϊκό» και η Δρ. Μαρία Αγγελοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αιματολογίας Ε.Κ.Π.Α. επίσης της Αιματολογικής Κλινικής του Γ.Ν. «Λαϊκό».

Ανοίγοντας τη συζήτηση ο Καθηγητής κ. Δημόπουλος αναφέρθηκε στα ενθαρρυντικά αποτελέσματα των μελετών αναφορικά με τη διαχείριση των λεμφοϋπερπλαστικών νοσημάτων.

Στη συνέχεια, ο Καθηγητής κ. Τέρπος τόνισε τον ενεργό ρόλο της ελληνικής ομάδας μελέτης του Πολλαππλού Μυελώματος σε υπό εξέλιξη μελέτες σε ασθενείς με Πολλαπλό Μυέλωμα. σημείωσε επίσης ότι τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών δεν συμβαδίζουν πάντα με την κλινική πραγματικότητα.

Παίρνοντας το λόγο, η κα. Κατωδρύτου τόνισε ότι οι μελέτες εστιάζουν στην αναζήτηση του καλύτερου συνδυασμού θεραπείας στον κάθε ασθενή με γνώμονα την ασφάλειά του. Αναφορικά με τις εξελίξεις στο Λέμφωμα Hodgkin’s, ο Καθηγητής κ. Βασιλακόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εμφάνιση τριών νέων παραγόντων στη θεραπεία του Λεμφώματος Hodgkin’s τα τελευταία πέντε χρόνια, κάτι που αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προόδου στην αντιμετώπιση της νόσου.

Ο Καθηγητής κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε συμπερασματικά ότι ικανό ποσοστό ασθενών επιτυγχάνουν μακρές υφέσεις, ωστόσο μένει να αποδειχθεί το κατά πόσο και σε ποια έκταση αυτό ισοδυναμεί και με ίαση. Τέλος, η κα. Αγγελοπούλου, παρουσίασε τα νεότερα δεδομένα που αφορούν τη θεραπεία ασθενών με Περιφερικά Τ Λεμφώματα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα