Κρύωμα: Πώς να προστατευθείτε

Κρύωμα: Πώς να προστατευθείτε
Οι ιοί μας απειλούν παντού με το κρύο pixabay

Τι συστήνει η ιατρική κοινότητα προκειμένου να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας από την επέλαση των εποχικών λοιμώξεων.

Η επέλαση του χειμερινού ψύχους είναι προ των πυλών σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία γεγονός που σηματοδοτεί πλέον και «επίσημα» την είσοδο στο χειμώνα και την έναρξη των «πάρτι» των εποχικών λοιμώξεων. Το κρύο και εδικά οι εναλλαγές της θερμοκρασίας δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον ενδυνάμωσης ιών και μικροβίων και για το λόγο αυτό απαιτείται προσοχή και η εφαρμογή μιας πιο σχολαστικής προσωπικής υγιεινής.

Όπως αναφέρουν οι παθολόγοι, κάποιες λοιμώξεις ξεγελάνε με τα συμπτώματά τους και αλλεργίες «ξυπνούν», δυσκολεύοντας την ανάρρωση όταν προσβληθούμε από ένα απλό κρυολόγημα. Οι μεταβολές της θερμοκρασίας και ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους, με αφορμή και τα επικείμενα γιορτινά καλέσματα, ευνοούν την ανάπτυξη λοιμώξεων του αναπνευστικού (στόματος, λάρυγγα, πνευμόνων), οι οποίες αρκετές φορές μπορεί να έχουν επιπλοκές. Πιο ευάλωτα είναι τα μικρά παιδιά, τα οποία έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό και οι ηλικιωμένοι, που συχνά πάσχουν από χρόνια προβλήματα υγείας, που εξασθενούν τον οργανισμό τους και επιβαρύνουν την αναπνευστική τους λειτουργία. Και παρόλο που τα μέτρα προφύλαξης είναι λίγο πολύ γνωστά, συχνά δεν επαρκούν για να θωρακίσουν τον οργανισμό.

Όπως επισημαίνεται από τους γιατρούς είναι πολύ πιθανό, λόγω του ότι ο καιρός ήταν μέχρι τώρα ήπιος για την εποχή, κάποιος να έχει μία λαρυγγίτιδα, λόγω της παρατεταμένης κατανάλωσης κρύων ροφημάτων ή λόγω της κατάχρησης αλκοόλ και της αυξημένης έκθεσης στον καπνό, για παράδειγμα. Επομένως, αν εμφανιστούν ύποπτα συμπτώματα, το άτομο πρέπει να αποφύγει να κάνει μόνο του διάγνωση ή να σπεύσει να πάρει αντιβιοτικά χωρίς συνταγή γιατρού. Αυτό που πρέπει να κάνει, ειδικά αν η διάρκεια των συμπτωμάτων είναι πάνω από τρεις ημέρες, είναι να απευθυνθεί στον γιατρό, για να λάβει την κατάλληλη αγωγή.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι κάποια συμπτώματα, που στην αρχή μοιάζουν με αυτά του κρυολογήματος, μπορεί να υποκρύπτουν έξαρση αλλεργικής ρινίτιδας, οπότε χρειάζεται εντελώς διαφορετική θεραπεία. Επιπρόσθετα, ένα κοινό κρυολόγημα μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές από τα ιγμόρεια, τα αυτιά ή και τους βρόγχους και να χρειαστεί πιο ειδική αγωγή. Για να προστατευθείτε από τις ιώσεις της εποχής, συστήνεται:

– Να βάλετε την άσκηση στη ζωή σας, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα.

– Να τρώτε καθημερινά περισσότερα φρούτα και λαχανικά και να περιορίσετε την κατανάλωση κρέατος.

– Να κάνετε τακτικά πλύσεις στην μύτη με ειδικές συσκευές ή με φυσιολογικό ορό, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας, όταν υπάρχει επίμονο μπούκωμα και πολλές εκκρίσεις.

– Να διδάξετε στα παιδιά σας κάποιες βασικές κινήσεις, με τις οποίες μπορούν να προστατευτούν από τις ιώσεις στο σχολείο. Να πλένουν τακτικά τα χέρια τους, να βήχουν και να φτερνίζονται στο εσωτερικό του αγκώνα τους, να μην πίνουν από τα μπουκάλια άλλων παιδιών και να αποφεύγουν να ακουμπούν το πρόσωπό τους.

– Οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (παιδιά, ηλικιωμένοι, άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα/ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς) πρέπει να απευθύνονται στον οικογενειακό τους γιατρό, ώστε αν υπάρχει ένδειξη να εμβολιαστούν.

Μπορούμε να αντιδράσουμε πιο ολιστικά στην αύξηση της νοσηρότητας, με ριζικές αλλαγές στον καθημερινό τρόπο ζωής, που αφορούν στην διατροφή, στην άθληση και στη διαχείριση των γεγονότων.

Παιδιά

Οι πιο συχνές λοιμώξεις, που ταλαιπωρούν τα παιδιά από το φθινόπωρο και μετά, είναι το κοινό κρυολόγημα, η φαρυγγίτιδα, η λαρυγγίτιδα, η ωτίτιδα, η αμυγδαλίτιδα και η ιγμορίτιδα. Οι λοιμώξεις αυτές οφείλονται κυρίως σε ιούς, αλλά και σε μικρόβια. Χρήσιμες καθημερινές πρακτικές

1. Όταν το παιδί γυρίζει από το σχολείο, πρέπει να πλένει αμέσως τα χέρια και τη μύτη του.

2. Αδειάζουμε το δωμάτιό του από περιττά παιχνίδια, που μαζεύουν σκόνη.

3. Αποφεύγουμε τα βαριά χαλιά.

4. Διώχνουμε τα μαλλιαρά κουκλάκια, κυρίως από το παιδικό κρεβάτι.

5. Αφήνουμε το παιδί να συμμετέχει στο μαγείρεμα και στην ετοιμασία του φαγητού.

6. Δεν αγοράζουμε βιομηχανοποιημένα τρόφιμα.

7. Μαθαίνουμε στο παιδί ότι στη διατροφή το ιδανικό αποτέλεσμα προκύπτει από σχετικό κόπο, π.χ. στύβουμε φυσικό χυμό φρούτων ή/και λαχανικών.

8. Αποφεύγουμε εντελώς το κάπνισμα.

9. Όταν το παιδί ροχαλίζει έντονα, κάνει άπνοιες στον ύπνο ή δεν απαντάει άμεσα, όταν του μιλάμε, πρέπει να το δει ωτορινολαρυγγολόγος.

10. Γινόμαστε σωστό πρότυπο για το παιδί μας, δείχνοντάς του ότι η άθληση, η σωστή διατροφή και ο καλός ύπνος είναι πολύ σημαντικά στοιχεία για την καλή υγεία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα