Γιατί το γιαούρτι μπορεί να βοηθήσει να μειωθεί ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού

Γιατί το γιαούρτι μπορεί να βοηθήσει να μειωθεί ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού

Επιστημονική ανάλυση του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ περιγράφει τα πιθανά ευεργετικά οφέλη για τις γυναίκες από την κατανάλωση γιαουρτιού.

Αρκετές μελέτες εκθειάζουν τις θετικές επιδράσεις του γιαουρτιού στον οργανισμό και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας. Μια τελευταία ανάλυση διαφόρων ερευνών από ομάδα επιστημόνων συνδέει την κατανάλωση γιαουρτιού με τη μείωση εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Σύμφωνα με τους ερευνητές μία από τις αιτίες εμφάνισης καρκίνου του μαστού μπορεί να είναι κάποια φλεγμονή που προκαλείται από επιβλαβή βακτήρια. Συγκεκριμένα, ανέπτυξαν μία θεωρία, που δεν έχει ακόμη αποδειχθεί αλλά υποστηρίζεται από τα διαθέσιμα στοιχεία, ότι η επαγόμενη από βακτήρια φλεγμονή συνδέεται με τον καρκίνο.

Η εργασία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Medical Hypotheses και υπογράφεται ομάδα του πανεπιστημίου του Λάνκαστερ, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει ένα πολύ συνηθισμένο και απλό προληπτικό μέτρο για καλή υγεία των γυναικών: η καθημερινή κατανάλωση γιαουρτιού.

Το γιαούρτι περιέχει ευεργετικά βακτήρια ζύμωσης της λακτόζης, παρόμοια με τα βακτήρια – ή τη μικροχλωρίδα – που βρίσκονται στο στήθος των μητέρων που έχουν θηλάσει. Η δρ Rigby πους συμμετέχει στη μελέτη αναφέρει ότι: “Γνωρίζουμε ότι το μητρικό γάλα δεν είναι αποστειρωμένο και ότι ο θηλασμός μεταβάλλει τη μικροχλωρίδα του μαστού.Τα βακτήρια ζύμωσης της λακτόζης βρίσκονται συνήθως στο γάλα και είναι πιθανό να καταλάβουν τους αγωγούς του μαστού των γυναικών κατά τη διάρκεια της γαλουχίας και για μια άγνωστη περίοδο μετά τη γαλουχία”.

Κατά την άποψή των ερευνητών, αυτά τα βακτήρια ζύμωσης λακτόζης στο στήθος είναι προστατευτικά επειδή κάθε έτος θηλασμού μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά 4,3%.

Αρκετές άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση γιαουρτιού συνδέεται με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού, κάτι που σύμφωνα με τους ερευνητές μπορεί να οφείλεται στην εκτόπιση επιβλαβών βακτηρίων από ευεργετικά βακτήρια.

Υπάρχουν περίπου 10 δισεκατομμύρια βακτηριακά κύτταρα στο ανθρώπινο σώμα και ενώ τα περισσότερα είναι ακίνδυνα, μερικά βακτήρια δημιουργούν τοξίνες που προκαλούν φλεγμονή στο σώμα. Η χρόνια φλεγμονή καταστρέφει τα επιβλαβή μικρόβια, αλλά βλάπτει και το σώμα. Μία από τις πιο κοινές φλεγμονώδεις καταστάσεις είναι η νόσος των ούλων ή η περιοδοντίτιδα που έχει ήδη συνδεθεί με τον καρκίνο του στόματος, του οισοφάγου, του παχέος εντέρου, του παγκρέατος, του προστάτη και του μαστού.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι: «Τα βλαστοκύτταρα που διαιρούνται για την αναπλήρωση του εσωτερικού των αγωγών του στήθους επηρεάζονται από τη μικροχλωρίδα. Ορισμένα συστατικά της μικροχλωρίδας έχουν εμφανιστεί σε άλλα όργανα, όπως το έντερο και το στομάχι, αυξάνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξη καρκίνου. “Ως εκ τούτου, ένα παρόμοιο σενάριο είναι πιθανό να συμβεί στο στήθος, όπου η επίδραση της μόνιμης μικροχλωρίδας στη διαίρεση των βλαστοκυττάρων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα