Γιατί πρέπει να σταματήσεις τώρα να πηγαίνεις στην τουαλέτα με το κινητό

Διαβάζεται σε 3'
Γιατί πρέπει να σταματήσεις τώρα να πηγαίνεις στην τουαλέτα με το κινητό
"Κατασκευαστικά" δεν είμαστε προγραμματισμένοι να καθόμαστε για ώρα σε λεκάνη. iStock

Παρουσίαση έρευνας που έγινε σε ετήσιο συνέδριο εξήγησε πώς μπορεί να μας στείλει στο γιατρό η συνήθεια να παίρνουμε το κινητό στην τουαλέτα.

Οι καλύτερες ιδέες μάς έρχονται όταν είμαστε στην τουαλέτα, είτε κάθε φορά που κάνουμε ντους ή μπάνιο, είτε χρησιμοποιούμε τη λεκάνη. Γιατί; Eπειδή ζούμε μια σπάνια στιγμή μοναξιάς και χαλάρωσης, απαλλαγμένη από εξωτερικούς περισπασμούς.

Η συνθήκη αυτή ενεργοποιεί το προεπιλεγμένο δίκτυο λειτουργίας του εγκεφάλου (DMN), το οποίο συνδέεται με τη δημιουργικότητα και τη διορατικότητα. Μελέτες δείχνουν ότι το DMN ευδοκιμεί όταν το μυαλό είναι σε ηρεμία, επιτρέποντας στις ιδέες να αναδυθούν.

Όλα αυτά εξαφανίζονται, αν παίρνουμε μαζί μας το κινητό μας τηλέφωνο.

Κάτι άλλο που συμβαίνει στο συνδυασμό τουαλέτας και κινητού είναι πως αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης αιμορροΐδων.

Πού μας οδηγεί η περιττή παραμονή στην τουαλέτα

Έρευνα που παρουσιάστηκε στην πρόσφατη Εβδομάδα Πεπτικών Νοσημάτων 2025 των ΗΠΑ, που διεξάγεται με τη συμμετοχή επαγγελματιών γαστρεντερολόγων και ηπατολόγων, έφερε «το βρώμικο μυστικό μας» στο προσκήνιο της ιατρικής.

Επιστήμονες μελέτησαν τις συνήθειες χρήσης της τουαλέτας 125 ασθενών που είχαν ραντεβού για κολονοσκόπηση. Όπως ήταν αναμενόμενο, το 93% παραδέχτηκε ότι χρησιμοποιούσε το τηλέφωνό του στην τουαλέτα τακτικά.

Συμπτωματικά, οι χρήστες τηλεφώνων στο μπάνιο είχαν 46% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αιμορροΐδες, από εκείνους που δεν το χρησιμοποιούσαν. Φάνηκε επίσης, πως αυτό είναι ανεξάρτητο από τη διατροφή, την ηλικία και τη φυσική κατάσταση.

Το κοινό στοιχείο είναι το πόση ώρα έμεναν καθισμένοι στην τουαλέτα, με το κινητό τους τηλέφωνο μπροστά τους.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι όταν καθόμαστε για ώρα στη λεκάνη -ειδικά σε καμπύλη θέση- ασκείται πίεση στις φλέβες γύρω από το ορθό και τον πρωκτό, έτσι οι φλέβες πρήζονται, στρίβουν και μερικές φορές ακόμη και αιμορραγούν.

Έτσι, καλωσορίζουμε τις αιμορροΐδες.

Διευκρινίστηκε ότι το ανθρώπινο σώμα δεν είναι σχεδιασμένο να χαλαρώνει στην τουαλέτα. Είναι σχεδιασμένο να μπαίνει, να βγαίνει και να συνεχίζει τη ζωή του, με την “παγίδευση” της προσοχής μας στο scrolling να οδηγεί σε προβλήματα στο παχύ έντερο.

Οι ειδικοί συνέστησαν να αφήνουμε το τηλέφωνο εκτός μπάνιου, να ανυψώνουμε τα πόδια μας όταν καθόμαστε στη λεκάνη -με τη βοήθεια ενός μικρού σκαμπό-, να μην πιεζόμαστε και να αγαπάμε τις φυτικές ίνες, το νερό και το περπάτημα.

Προτάθηκε και η αρχαία μέθοδος του squatting, δηλαδή να κάνουμε ένα βαθύ κάθισμα που χαλαρώνει φυσικά την πύελο και μειώνει την καταπόνηση αντί να καθόμαστε αναπαυτικά, για να… κάνουμε τη δουλειά μας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα