Γιατί “τρέχουν” τα μάτια σου σήμερα

Διαβάζεται σε 3'
Γιατί “τρέχουν” τα μάτια σου σήμερα
Τι υπάρχει σήμερα στην ατμόσφασιρα της Ελλάδας. CAMS

Aν νιώθετε μια δυσφορία σήμερα ή/και τρέχουν ασταμάτητα τα μάτια σας, όπως περπατάτε στο δρόμο, ξέρουμε τον λόγο.

Σε άλλες χώρες, όταν υπάρχει στην ατμόσφαιρα συνθήκη σαν κι αυτή που έχουμε σήμερα στην Ελλάδα, ενημερώνονται οι πολίτες από την κυβέρνηση, με όλα τα μέσα. Από SMS της Πολιτικής Προστασίας έως ειδικές αναφορές σε ενημερωτικές εκπομπές και δελτία.

Στην Ελλάδα, μαθαίνουμε το λόγο που δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε άνετα ή τρέχουν τα μάτια μας, από τους υπολογιστές μας που βγάζουν σχετικές ενημερώσεις.

Είναι η γύρη (σωματίδιο σκόνης που απευλευθερώνουν τα ανθοφόρα φυτά, τα δέντρα και το γρασίδι -κατά το Asthma and Allergy Foundation of America) που κάνει πάρτι κατά την ανθοφορία πολλών φυτών.

Αν αναρωτιέστε ποιος καταγράφει τα στοιχεία που εκμεταλλεύονται -κατά τον καλύτερο τρόπο- τα Android, είναι την Υπηρεσίας Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας Copernicus (CAMS).

Δηλαδή, το κράτος έχει τα μέσα, αλλά δεν έχει δημιουργήσει ακόμα πρόγραμμα ενημέρωσης για τους πολίτες που υποφέρουμε και δεν ξέρουμε το λόγο.

Σκεφτείτε τι περνούν δίχως να υπάρχει λόγος, οι ευπαθείς ομάδες.

Γιατί χρειάζεται σύστημα ενημέρωσης

Το περιφερειακό σύστημα του CAMS παρέχει προβλέψεις για μερικά από τα κύρια είδη αλλεργιογόνων γύρης και συγκεκριμένα, τη σκλήθρα, σημύδα, ελιά, γρασίδι, αμβροσία και αμβροσία.

Σύμφωνα με το European Environment Agency «κάθε άνθρωπος εισπνέει 14 κιλά αέρα κάθε μέρα, ενώ πίνει μόνο 2 κιλά νερό και τρώει 1,5 κιλό τροφή. Ο αέρας είναι επομένως, ένα απαραίτητο συστατικό για τη ζωή και οι περισσότεροι πολίτες ασχολούνται έντονα με την ποιότητά του. Με κάθε αναπνοή, εισπνέουμε το απαραίτητο οξυγόνο, αλλά και μικρές ποσότητες δυνητικά επιβλαβών αερίων και μικρών σωματιδίων.

Αυτά τα συστατικά επηρεάζουν άμεσα την υγεία μας, ακόμα κι αν δεν το συνειδητοποιούμε. Έρευνες δείχνουν ότι οι δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία δεν προκύπτουν μόνο από οξέα συμβάντα αλλά και από χρόνια έκθεση, μειώνοντας το προσδόκιμο ζωής του ανθρώπου κατά μέσο όρο κατά περισσότερο από οκτώ μήνες και κατά περισσότερο από δύο χρόνια στις πιο μολυσμένες πόλεις και περιοχές παγκοσμίως».

CAMS

ΤΙ ΑΝΑΠΝΕΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ

Παρεμπιπτόντως, η Πολιτεία, που διαθέτει όλα τα εργαλεία, είναι υποχρεωμένη και βάσει του νόμου της Ευρωπαϊκής Ένωσης του 2016 για τη στρατηγική προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, να ενημερώνει για συνθήκες που μπορεί να πλήξουν την υγεία των πολιτών -από την αέρια ρύπανση έως τη δραστηριότητα κουνουπιών, που είναι πιο έντονη υπό κάποιες συνθήκες θερμοκρασίας ή/και υγρασίας.

Σήμερα λοιπόν, τα επίπεδα γύρης είναι πολύ υψηλά, σε χώρα που ένα στα 5 άτομα έχει αλλεργία στη γύρη, ουσία που ερεθίζει το αναπνευστικό μας. Σε κάποια άτομα προκαλεί καταρροή, φτάρνισμα, συμφόρηση και φαγούρα, μεταξύ άλλων αντιδράσεων. Συνήθως συνοδεύεται από αλλεργική επιπεφυκίτιδα.

Για αυτό και συνιστάται η χρήση μάσκας υψηλών επιδόσεων και γυαλιών ηλίου, να κλείνουμε τα παράθυρα και τις πόρτες, να κάνουμε το ντους όταν επιστρέφουμε σπίτι και να αποφεύγουμε τις υπαίθριες δραστηριότητες.

Προτείνεται και η χρήση καθαριστή αέρα, εφόσον τον έχουμε σπίτι και αφού κλείσουμε τα παράθυρα, με βασική προϋπόθεση να έχουμε καθαρίσει το φίλτρο. Τα μηχανήματα αυτά μπορούν να απομονώσουν τη γύρη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα