H κάτοχος του Νόμπελ Ιατρικής καταδικάζει την επαναφορά της υγειονομικής διάταξης 39Α στην Ελλάδα

H κάτοχος του Νόμπελ Ιατρικής καταδικάζει την επαναφορά της υγειονομικής διάταξης 39Α στην Ελλάδα

Αντιδράσεις για την απόφαση του Υπ. Υγείας να επαναφέρει την 39Α Υγειονομική διάταξη. Καταγγελία Προέδρου της Διεθνούς Επιστημονικής Κοινότητας των ερευνητών και ιατρών του HIV/AIDS. Τι δήλωσε στο NEWS 247 ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, Χ. Πουλόπουλος

Διεθνής κατακραυγή για την απόφαση του Υπουργείου Υγείας περί επαναφοράς της Υγειονομικής Διάταξης 39Α.

H νομπελίστρια Françoise Barré-Sinoussi καταδίκασε από το συνέδριο IAS 2013 την απόφαση του Υπουργού Υγείας να επαναφέρει την Υγειονομική Διάταξη 39Α, λέγοντας χαρακτηριστικά:

“Όπως επαναλαμβάνουμε εδώ και χρόνια δεν γίνεται να υπάρξει τέλος στην επιδημία του HIV/AIDS αν παράλληλα δεν κάνουμε βήματα στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Νομίζω ότι αυτό έγινε σαφέστατα ξεκάθαρο κατά τη διάρκεια των ομιλιών εδώ αυτή την εβδομάδα.

Με μεγάλη απογοήτευση λοιπόν, μάθαμε χτες ότι το Υπουργείο Υγείας της Ελλάδας εισήγαγε ξανά την υποχρεωτική εξέταση για HIV μετά από προσαγωγές σε εκδιδόμενες γυναίκες. Ως Πρόεδρος της Διεθνούς Επιστημονικής Κοινότητας HIV/AIDS καταδικάζω αυτή την κίνηση και καλώ την Ελληνική κυβέρνηση να επανεξετάσει την στάση της. Οι διαγνώσεις του HIV έχουν αυξηθεί στην Ελλάδα εξαιτίας της κρίσης και οι υποχρεωτικές εξετάσεις για HIV και καταναγκαστικές προσαγωγές το μόνο που θα προκαλέσουν είναι την αύξηση της επιδημίας στη χώρα”.

Πρόκειται για την Διάταξη που έχει να κάνει με την υποχρεωτική εξέταση AIDS, μετά από προσαγωγή εκδιδομένων γυναικών.

Η τοποθέτηση της Προέδρου της Διεθνούς Επιστημονικής Κοινότητας των ερευνητών και ιατρών του HIV/AIDS έγινε στη διάρκεια επίσημης ομιλίας της, στο τέλος του παγκόσμιου ιατρικού συνεδρίου για το HIV/AIDS στην Κουάλα Λουμπούρ.

Το NEWS 247 μίλησε με τον Χαράλαμπο Πουλόπουλο, διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών και διευθυντή του Κέντρου Θεραπείας  Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει το συμβάν.

“Δεν μπορείς να επιβάλεις να υποβάλλεται κανείς σε εξετάσεις μετά από σύλληψη και παρά τη θέληση του. Μια τέτοια στάση απομακρύνει από τις υπηρεσίες υγείας και την ουσιαστική φροντίδα όσων έχουν πρόβλημα. Όταν κάποιος αισθάνεται ότι θα συλληφθεί, δεν θα καταφύγει σε νοσοκομεία και στους αρμόδιους φορείς για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του”, μας είπε ο ίδιος.

“Αντίθετα με αυτή την πολιτική, χρειάζεται εφαρμογή προγραμμάτων υγείας ακόμα και στον δρόμο για όσους δυσκολεύονται να προσεγγίσουν την ουσιαστική φροντίδα. Μιλάμε για δράσεις “street work” και άμεσης πρόσβασης. Υπάρχει άμεση ανάγκη για φροντίδα και όχι καταστολή της υγείας”, συμπλήρωσε.

“Είναι αδιανόητο η αστυνομία να υποκαθιστά, ή να προσπαθεί να υποκαταστήσει τις υπηρεσίες υγείας και να παραβιάζεται το ιατρικό απόρρητο. Θέλουμε ενίσχυση των οργανισμών και όχι καταστολή”, ανέφερε.

“Στην Ελλάδα του 2013, έχουμε περικοπές στον κλάδο της υγείας της τάξης του 40%. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό. Τα νοσοκομεία δεν μπορούν να κάνουν τις δέουσες εξετάσεις. Στο όνομα της προστασίας δεν πρέπει να στοχοποιούνται αδύναμες κοινωνικές ομάδες και να τα ρίχνουμε όλα πάνω τους.

Η αναζήτηση εξιλαστήριων θυμάτων δεν έχει στόχο να περιορίσει τις μολύνσεις αλλά να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και να απομακρύνει από τα πραγματικά αίτια της κατάστασης και τις λύσεις.”, κατέληξε ο κ. Πουλόπουλος.

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος “Θετική Φωνή”, σε ανακοίνωσή του αντιτίθεται σθεναρά στην απόφαση αυτή του Υπουργού Υγείας και προτρέπει σε πολυεπίπεδη και συντονισμένη αντίδραση. Τη στάση αυτή συνυπογράφουν οι φορείς:

ΚΕΝΤΡΟ ΖΩΗΣ,PRAKSIS,ATHENSPRIDE,HOMOPHONIA- THESSALONIKIPRIDE, ΣΥΝΘΕΣΗ, ΟΛΚΕ,COLOURYOUTH,GOODASYOU(TH),PROUDPRESS, Λ.Ο.Α., ΛΕΣΒΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ,QUEERTRANS, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ, ΚΟΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΚΑΙ ΒΙΑ, Λ.Ο.Θ., Σ.Υ.Δ., THESSALONIKI PRIDE

Ενθαρρυντικά στοιχεία στην έρευνα για τη θεραπεία του ιού HIV παρουσίασαν εν τω μεταξύ οι επιστήμονες στο συνέδριο της Διεθνούς Εταιρίας για το AIDS στην Κουάλα Λουμπούρ.

Οι αντιρετροϊκές αγωγές που εμφανίστηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1990 βελτιώθηκαν σταδιακά αλλά εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο πρέπει επί του παρόντος να τις λαμβάνουν σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Καθώς ο ιός διατηρείται στις “ιικές δεξαμενές”, μπορεί να επανεμφανιστεί πολύ γρήγορα, μόλις η αγωγή διακοπεί.

Γάλλοι επιστήμονες παρουσίασαν δύο μελέτες στην Κουάλα Λουμπούρ, την ANRS Optiprim και τη Visconti, υπογραμμίζοντας τη σημασία της πρόωρης έναρξης θεραπείας για τον έλεγχο της λοίμωξης από τον ιό HIV.

Οι δύο αυτές μελέτες επιβεβαιώνουν το βάσιμο των νέων οδηγιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που προτείνει στο εξής την έναρξη της αντιρετροϊκής αγωγής σε κάθε άτομο που ζει με τον ιό HIV όταν ο αριθμός του των λεμφοκυττάρων CD4 είναι χαμηλότερος ή ίσος με 500/mm3 αίματος, έναντι 350/mm3 που ίσχυε παλαιότερα.

Ολόκληρη η ομιλία της Françoise Barré-Sinoussi

Με πληροφορίες από: hivaids.gr, antivirus

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα