Η Ελλάδα γίνεται προορισμός και για τους γιατρούς της

Η Ελλάδα γίνεται προορισμός και για τους γιατρούς της
(AP Photo/Nick Ut) AP

Ο ετήσιος τζίρος του ιατρικού τουρισμού εκτιμάται πως θα φτάσει στα 100 δισεκατομμύρια ευρώ, έως το 2020, με την Ελλάδα να κινείται κατά τρόπο που θα της δώσει ένα αξιοπρεπές μερίδιο της "πίτας". Διαβάστε πώς θα γίνει αυτό.

Ο ιατρικός τουρισμός είναι “επιχείρηση” που εκτιμάται πως έως το 2020 θα ‘χει 100 δισεκατομμύρια ευρώ έσοδα -το χρνο- και η Ελλάδα κινείται κατά τρόπο ώστε να γίνει εκ των δημοφιλέστερων προορισμών. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται το International Health Tourism Center, το οποίο ιδρύθηκε προ ολίγων χρόνων και συγκεκριμένο πλάνο, το οποίο από ό,τι φαίνεται, αποδίδει.

Ένας από τους τομείς του ενδιαφέροντος είναι η πλατφόρμα vitabooking.com, μέσω της οποίας ενημερώνονται οι ασθενείς για θεραπείες που παρέχονται στη χώρα μας, με αναλυτικές πληροφορίες για κάνε γιατρό και νοσοκομειακή μονάδα και συγκριτικές τιμές -σε σχέση με τη χώρα στην οποία ζουν οι ενδιαφερόμενοι.

Το News 24/7 μίλησε με τον Κωνσταντίνο Πάντο, γυναικολόγο, γενικό γραμματέα της ελληνικής εταιρίας αναπαραγωγικής ιατρικής και αντιπρόεδρο του Κέντρου, ο οποίος διευκρίνισε κατ’ αρχάς πως “ο ιατρικός τουρισμός είναι μια -ας μου επιτραπεί- επιχείρηση, με έσοδα 40 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο, με τις εκτιμήσεις να θέλουν το ποσό να φτάνει στα 100 δισεκατομμύρια, έως το 2020. Η Τουρκία έχει ήδη φτάσει στο 5 δισεκατομμύρια, με την Ελλάδα να φιλοδοξεί να κάνει κάτι αντίστοιχο, την προσεχή πενταετία.

Η χώρας έχει γίνει ήδη προορισμός για τον ιατρικό τουρισμό, μέσα από σκληρή δουλειά και καλές υπηρεσίες που προσφέρουμε την τελευταία δεκαετία. Μεγάλη ροή έχει παρατηρηθεί τα 2-3 τελευταία χρόνια, που έρχονται εκατοντάδες, μη σου πω χιλιάδες, ζευγάρια στη χώρα μας για να αποκτήσουν παιδί. Η επιτυχία οφείλεται στο γεγονός ότι το κόστος είναι χαμηλό, για τις άριστες υπηρεσίες που παρέχουμε σε μια όμορφη χώρα που κάθε ξένος θα ήθελε να επισκεφτεί και να γνωρίσει. Πόσω μάλλον οι ομογενείς που ‘χουν και το πλεονέκτημα της γλώσσας“.

Σημειώστε πως σύμφωνα με μελέτες, κάθε χρόνο περί το 1.25 εκατομμύρια Αμερικανοί αναζητούν ιατρικές υπηρεσίες, εκτός των ΗΠΑ, κυρίως για οικονομικούς λόγους. Ο κ. Πάντος εξήγησε πως “οι πρωτοβουλίες που έχει πάρει ο Γιώργος Πατούλης, ως ιδρυτής και πρόεδρος του International Health Tourism Center, πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, του Ιατρικού Συλλόγου, του Συμβουλίου Ελληνικού Ιατρικού Τουρισμού και δήμαρχος Αμαρουσίου, έχουν συμβάλει τα μέγιστα. Πλέον θεσμικά πάει και στο εξωτερικό. Οφείλω βέβαια, να ομολογήσω πως μας έχει βοηθήσει και η Πολιτεία. Ο Υπουργός, Παναγιώτης Κουρουμπλής ήλθε μαζί μας στο Σικάγο, στη Ρουμανία, δηλαδή παρακολουθεί αυτά που κάνουμε.

Ένας από τους στόχους είναι να επιτύχουμε τη συνεργασία μεταξύ κρατικών φορέων. Να “ενώσουμε” τις χώρες των Βαλκανίων, με την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Ιταλία και να δημιουργήσουμε μια παγκόσμια δομή για να προσελκύσουμε περισσότερους ανθρώπους στον ιατρικό τουρισμό.

Το Υπουργείο Τουρισμού εν τω μεταξύ, έχει αναγνωρίσει την ΕΛΙΤΟΥΡ (Συμβούλιο Ελληνικού Ιατρικού Τουρισμού), που προσπαθεί να ενώσει σε μια δομή πολλούς διαφορετικούς σχετικούς, φορείς. Γίνονται συνέργειες ώστε να καθοριστούν και τα νομικά βήματα και οι πιστοποιήσεις σε όσους φορείς θέλουν να συμμετέχουν“.

Πώς όμως, φιλοδοξεί η Ελλάδα να γίνει προορισμός; “Οι κινήσεις που έχουν ως στόχο να αναδείξουν την ελληνική ιατρική Όλα άρχισαν πριν ενάμιση χρόνο, όταν ο κ. Πατούλης άρχισε με μια εκστρατεία ενημέρωσης της ομογένειας, πάνω στις δυνατότητες της ελληνικής ιατρικής και τους λόγους που έχουν για να έρχονται σε εμάς, στη Νέα Υόρκη. Μάζεψε τους καλύτερους γιατρούς από κάθε ειδικότητα και προσπάθησε να διασυνδέσει την ομογένεια”.

Οι δυο παράλληλες κινήσεις

Το International Health Tourism Center έχει κάνει δυο κινήσεις, ταυτόχρονα. “Η πρώτη αφορά την ενημέρωση, με ζωντανές μαρτυρίες. Για παράδειγμα, το event που έγινε στην Αυστραλία, τον Νοέμβριο και συγκεντρώθηκαν στο ίδιο πάρκο εκατοντάδες γυναίκες που έγιναν μητέρες, μετά την επίσκεψη τους σε κέντρα της Ελλάδας με τα παιδιά τους, είχε και το ενδιαφέρον των media. Η διάχυση των Ελλήνων στις ξένες κοινωνίες είναι ό,τι καλύτερο για να διαδοθεί το μήνυμα πως η χώρα μας προσφέρει άριστες υπηρεσίες“.

Τη Δευτέρα 4/6 ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του International Health Tourism Center βρέθηκαν στο Λονδίνο “ως καλεσμένοι της Ethical Finance Society του London School of Economics. Ασχολείται με τις οικονομίες διαφόρων χωρών και φέτος εστίασαν στις συνέπειες του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα”. Στο ίδιο συνέδριο παρέστησαν ως ομιλητές η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης και ο Christian Lindner, του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος στη Γερμανία. Ακολούθησε ταξίδι στο Λος Άντζελες, για την ενημέρωση της ομογένειας.

Το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελλήνων Γιατρών και οι υποτροφίες

H δεύτερη κίνηση της εκστρατείας του κ. Πατούλη αφορά τον συντονισμό των Ελλήνων γιατρών, όπου και αν βρίσκονται. Όπου υπάρχει ομογένεια, υπάρχει και ένας ιατρικός σύλλογος που τους ενώνει, σε κάθε πόλη. Δεν υπάρχει όμως, φορέας να συντονίζει τους γιατρούς από όλες τις πόλεις. Για αυτό και δημιούργησε το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελλήνων γιατρών, στο οποίο επίσης τελεί χρέη προέδρου και εγώ είμαι αντιπρόεδρος. Κάνουμε γνωστή την υπηρεσία κάθε ειδικότητας, στο εξωτερικό, με ημερίδες και δίνουμε τη δυνατότητα α) σε Έλληνες επιστήμονες που θέλουν να κάνουν μεταπτυχιακά, να συνεννοούνται απευθείας με τον Ιατρικό Σύλλογο της χώρας που έχουν επιλέξει και β) σε Ελληνόπουλα που είναι μετανάστες να έλθουν στην πατρίδα τους, για μεταπτυχιακά”.

Το κομμάτι της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής

Αυτές οι πρωτοβουλίες είναι αναγνωρισμένες στο εξωτερικό. Το 2014 έλαβε εντολή επαναλειτουργίας η Εθνική Αρχή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, ένα κομμάτι του ιατρικού τουρισμού που είναι σε άνθηση. Τα χρόνια που προηγήθηκαν δεν υπήρχε κάποιος να ελέγχει τις μονάδες εξωσωματικής γονιμοποίησης, που είχαν ξεπεράσει τις 60. Πλέον είναι 48 και έχουν όλες άδεια.

Όπως μπορείτε να διαβάσετε στο site της Εθνικής Αρχής “είναι ο αρμόδιος κρατικός φορέας που θέτει και ελέγχει τα επιστημονικά, νομικά και ηθικά πλαίσια της λειτουργίας όσων παρέχουν υπηρεσίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Το κοινό πλαίσιο λειτουργίας των Μονάδων Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΜΥΑ), πρωτίστως διασφαλίζει τις γυναίκες και τα υποψήφια ζευγάρια, ότι οι υπηρεσίες που λαμβάνουν είναι ασφαλείς και αξιόπιστες. Με βάση το Προεδρικό Διάταγμα, η Αρχή πραγματοποιεί ελέγχους, κάνει συστάσεις, συγκεντρώνει στοιχεία, καταγράφει ένα προς ένα τα περιστατικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και γενικά χαρτογραφεί και κυρίως διασφαλίζει τη σωστή λειτουργία του πεδίου της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στη χώρα μας. Σκοπός της καταγραφής είναι πρωτίστως η προστασία και η αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών που αναζητούν υπηρεσίες εξωσωματικής γονιμοποίησης, σχετικά με τα ποσοστά επιτυχίας των Μ.Υ”.

Τα μέλη της είναι στη διάθεση σας “για να ερευνήσουμε και να απαντήσουμε σε οποιοδήποτε θέμα, σχετικό με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή”, που σύμφωνα με επίσημα πανευρωπαϊκά στοιχεία έχει κάνει την Ελλάδα τον πρώτο προορισμό στο σχετικό ιατρικό τουρισμό.

To “Value for money” της Ελλάδας

Σκεφτείτε πως υπάρχουν χώρες, στις οποίες η Καθολική Εκκλησία απαγορεύει τις εξωσωματικές, άλλες που απαγορεύουν τη δωρεά ωαρίων και κάποιες που προσφέρουν πανάκριβες υπηρεσίες, χωρίς να υπάρχει value for money“. Ό,τι δηλαδή, υπάρχει στην ημεδαπή όπου “έχουμε πιο ευέλικτο νομικό πλαίσιο”, όπως επισήμανε ο κ. Πάντος, “επιτρέπονται διαδικασίες που σε κάποιες χώρες του εξωτερικού απαγορεύονται. Για παράδειγμα, η Καθολική Εκκλησία δεν επιτρέπει την εξωσωματική, στη Γερμανία απαγορεύεται η δωρεά ωαρίων και η παρένθετη μητρότητα”.

Η Ελλάδα είναι και μια από τις λίγες χώρες του πλανήτη, όπου επιτρέπεται η μεταθανάτια γονιμοποίηση. “Όλα αυτά δίνουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στη χώρα μας. Στις ΗΠΑ ο νόμος είναι ακόμα πιο φιλελεύθερος, αλλά οι ίδιες υπηρεσίες είναι πολύ πιο ακριβές -μολονότι η ποιότητα είναι ίδια, για να μην πω καλύτερη”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα