Υπέρταση: Μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε με πολυβιταμίνες;

Διαβάζεται σε 5'
Μέτρηση πίεσης
Μέτρηση πίεσης iStock

Η υπέρταση αποτελεί σημαντικό παγκόσμιο πρόβλημα υγείας. Μια νέα μελέτη εξετάζει τη χρήση πολυβιταμινών ως στρατηγική για τη μείωση του κινδύνου και τη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης.

Το 2024, εκτιμάται ότι 1,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζούσαν με υπέρταση, γνωστή και ως υψηλή αρτηριακή πίεση.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Καρδιολογική Ομοσπονδία, η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για θάνατο παγκοσμίως και ευθύνεται για σχεδόν το ήμισυ των θανάτων που σχετίζονται με καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά επεισόδια σε παγκόσμιο επίπεδο.

Προηγούμενες μελέτες δείχνουν ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών ασθενειών, όπως έμφραγμα, εγκεφαλικό, καρδιακή ανεπάρκεια, χρόνια νεφρική νόσο, άνοια και απώλεια όρασης.

Αν και οι παράγοντες κινδύνου για την υπέρταση, όπως η γενετική και η εθνικότητα, δεν είναι τροποποιήσιμοι, υπάρχουν αρκετοί τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου που μπορεί να βοηθήσουν κάποιον να μειώσει τον κίνδυνο υπέρτασης.

Αυτοί περιλαμβάνουν:

  • υγιεινή καρδιοπροστατευτική διατροφή,
  • αποφυγή του καπνίσματος,
  • τακτική σωματική άσκηση,
  • διατήρηση ενός υγιούς βάρους και
  • διαχείριση του άγχους.

Προηγούμενες έρευνες δείχνουν επίσης ότι όταν κάποιος ακολουθεί μια θρεπτική διατροφή, ορισμένα θρεπτικά συστατικά, όπως το κάλιο, το μαγνήσιο, το ασβέστιο και οι φυτικές ίνες, μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης.

Για να διασφαλίσουν ότι λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, οι ερευνητές εκτιμούν ότι περισσότεροι από το ένα τρίτο των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη παίρνουν καθημερινά ένα πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα.

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Hypertension, αναφέρει ότι η λήψη καθημερινών πολυβιταμινών μακροπρόθεσμα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου υπέρτασης και των επιπέδων αρτηριακής πίεσης συνολικά σε ηλικιωμένους ενήλικες που ακολουθούν μια διατροφή χαμηλής ποιότητας.

Κίνδυνος υπέρτασης: Γιατί να επικεντρωθούμε στις καθημερινές πολυβιταμίνες;

Η μελέτη αυτή αποτέλεσε δευτερεύουσα ανάλυση δεδομένων που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της δοκιμής COcoa and Multivitamin Outcomes Study (COSMOS).

Η μελέτη COSMOS περιέλαβε περίπου 8.900 γυναίκες ηλικίας 65 ετών και άνω και άνδρες ηλικίας 60 ετών και άνω για να δοκιμάσει τις πιθανές επιπτώσεις του εκχυλίσματος κακάο και των πολυβιταμινούχων-πολυμεταλλικών (MVM) συμπληρωμάτων στην υγεία των ηλικιωμένων.

«Παρά την πρόοδο, η υπέρταση παραμένει εξαιρετικά συχνή για πολλούς ηλικιωμένους, με κακή συμμόρφωση στη θεραπεία», δήλωσε ο Rikuta Hamaya, MD, PhD, MS, διδάσκων στην Κλινική Προληπτικής Ιατρικής του Τμήματος Ιατρικής του Mass General Brigham και αντίστοιχος συγγραφέας της μελέτης.

«Επειδή οι βιταμίνες και τα μέταλλα παίζουν έναν γνωστό βιολογικό ρόλο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, η αναγνώριση μιας απλής, προσβάσιμης στρατηγικής όπως η συμπλήρωση διατροφής μπορεί να προσφέρει ένα σημαντικό εργαλείο για την πρόληψη», σημείωσε ο Hamaya.

«Προηγούμενες δοκιμές που επικεντρώθηκαν σε μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη D ή Ε, έχουν παράγει ασταθή αποτελέσματα σχετικά με τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης», συνέχισε.

«Επιλέξαμε να μελετήσουμε ένα πολυβιταμινούχο σύμπλεγμα επειδή περιέχει ένα ευρύ φάσμα μικροθρεπτικών συστατικών που μπορεί να λειτουργούν συνεργιστικά, και είναι πολύ συχνά χρησιμοποιούμενο στις ΗΠΑ».

Πολυβιταμίνες βοηθούν στη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης στους ηλικιωμένους με διατροφή χαμηλής ποιότητας

Στο τέλος της μελέτης, οι ερευνητές ανέφεραν ότι δεν βρήκαν σημαντικά αποτελέσματα που να συνδέονται με τη χρήση πολυβιταμινών και τον συνολικό κίνδυνο υπέρτασης ή τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης.

Ωστόσο, οι επιστήμονες ανακάλυψαν μικρές αλλά σημαντικές βελτιώσεις στους συμμετέχοντες της μελέτης που στην αρχή της μελέτης είχαν χαμηλότερη ποιότητα διατροφής – όπως μετρήθηκε από τους δείκτες Alternative Healthy Eating Index (AHEI) και Alternate Mediterranean Diet (aMED) – και φυσιολογική αρτηριακή πίεση.

Ο Hamaya εξηγεί ότι «άτομα με χαμηλότερη ποιότητα διατροφής έχουν ανεπαρκή επίπεδα βασικών μικροθρεπτικών συστατικών, όπως αντιοξειδωτικά, κάλιο και μαγνήσιο, τα οποία είναι απαραίτητα για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και τη λειτουργία των αγγείων. Για αυτούς τους ανθρώπους, η πολυβιταμίνη πιθανώς αποκαθιστά αυτά τα επίπεδα, ενώ αυτοί με διατροφή υψηλής ποιότητας ήδη έχουν επαρκή πρόσληψη και επομένως δεν προκύπτει πρόσθετο όφελος».

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι πολυβιταμίνες μπορεί να προσφέρουν συγκεκριμένα οφέλη για την αρτηριακή πίεση σε άτομα που πιθανώς έχουν έλλειψη θρεπτικών συστατικών λόγω μιας διατροφής χαμηλότερης ποιότητας», συνέχισε.

«Επιπλέον, οι βελτιώσεις που παρατηρήθηκαν σε συμμετέχοντες με φυσιολογική αρτηριακή πίεση υποδεικνύουν ότι η συμπλήρωση μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική ως πρώιμο προληπτικό μέτρο, πριν προκληθεί σημαντική αγγειακή βλάβη ή χρόνια υπέρταση».

«Σκοπεύουμε να αναπαράγουμε την αλληλεπίδραση μεταξύ ποιότητας διατροφής και πολυβιταμινών στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και της υπέρτασης σε άλλες μεγάλες δοκιμές», πρόσθεσε ο Hamaya.

«Είναι σημαντικό, επειδή ο πληθυσμός της μελέτης μας ήταν ηλικιωμένος και κατά κύριο λόγο λευκός, το επόμενο κρίσιμο βήμα είναι να διερευνήσουμε αυτές τις επιπτώσεις σε νεότερους και μέσης ηλικίας ενήλικες, καθώς και σε πιο ποικιλόμορφους πληθυσμούς, για να διασφαλίσουμε ότι τα ευρήματα είναι γενικεύσιμα», κατέληξε ο συγγραφέας της μελέτης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα