Ήπια άσκηση 30 λεπτών τη μέρα αρκεί για να μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου

Ήπια άσκηση 30 λεπτών τη μέρα αρκεί για να μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου
Γυναίκα με γάντια μποξέρ και καρφίτσα με την κορδέλα κατά του καρκίνου του μαστού 123rf.com

Σύμφωνα με τους ογκολόγους η άσκηση μειώνει κατά 30% και τους θανάτους εκείνων που έχουν νοσήσει.

Θεωρείται δεδομένο για το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας ότι σήμερα τα 50% των καρκίνων μπορεί να θεραπευτεί. Βασική θεραπεία για αυτές τις μορφές της νόσου αποτελεί η πρόληψη. Με ένα σωστό τρόπο ζωής η εμφάνιση του καρκίνου εκμηδενίζεται και αυτός ο τρόπος ζωής πρέπει να περιέχει την άσκηση. Κι όταν αναφερόμαστε στην άσκηση δεν εννοούμε μια έντονη δραστηριότητα με ώρες γυμναστικής. Αρκούν και μόλις 30 λεπτά τη μέρα ή συνολικά 150 λεπτά την εβδομάδα.

Μπορεί η εμφάνιση της ασθένειας να αποδίδεται σε περισσότερους από έναν παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα ή το περιβάλλον αλλά και στις περιπτώσεις αυτές η πρόληψη μπορεί να περιορίσει σημαντικά τις επιπτώσεις.

Όπως επισημαίνει η Δρ. Ελένη Γαλάνη, Ογκολόγος Παθολόγος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των Γυναικών στην Ογκολογία – W4O Hellas, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και η καθιστική ζωή αποτελούν από μόνα τους παράγοντες δημιουργίας καρκίνου. Η σωματική αδράνεια αποτελεί παράγοντα επιβάρυνσης της υγείας γενικότερα και σ’ αυτή αποδίδεται η αύξηση των ασθενών, του κόστους περίθαλψης και η μείωση του προσδόκιμου ζωής. Έχει υπολογιστεί ότι το 31% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι σωματικά αδρανές και μάλιστα στην έλλειψη άσκησης, μελέτες δείχνουν ότι οφείλονται 3,2 εκατομμύρια θάνατοι.

Πληθώρα νέων επιδημιολογικών μελετών δείχνει ότι η άσκηση αποτελεί ασπίδα προστασίας κατά του καρκίνου. Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι η άσκηση αποτελεί «συστατικό» για τη διατήρηση της καλής υγείας του οργανισμού μας, αλλά δεν την έχουμε συνδέσει άμεσα με την νόσο. Ίσως να έχουμε συνδέσει το κάπνισμα. Σύμφωνα με την κα Γαλάνη, η περιορισμένη φυσική δραστηριότητα μαζί με το κάπνισμα και την παχυσαρκία αποτελούν τις 3 από τις κυριότερες αιτίες εμφάνισής του.

Τι αποδεικνύουν οι μελέτες

Η πρώτη μελέτη για τη διασύνδεση της φυσικής δραστηριότητας με τον καρκίνο έγινε το 1922 και δημοσιεύτηκε στη Journal of Cancer research. Από τότε περισσότερες από 100 επιδημιολογικές μελέτες συμφωνούν ότι η άσκηση μπορεί να μειώσει την εμφάνιση καρκίνου. Μάλιστα μελετώντας διαφορετικά επαγγέλματα σε διαφορετικές ηπείρους, αποδείχτηκε ότι η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας στην εργασία έχει ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα στην πρόληψη του καρκίνου

Επίσης ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει την ανάπτυξη στρατηγικών για την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας παράλληλα με τις αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες. Ίσως να φαίνεται ουτοπικό αλλά όπως αναφέρει η κα Γαλάνη θα ήταν ιδανικό στους χώρους εργασία να υπήρχε ένα χώρος άσκησης όπως ένα γυμναστήριο όπου σε ένα διάλλειμα περίπου 40 λεπτών να μπορούσαν οι εργαζόμενοι να αναπτύξουν μια φυσική δραστηριότητα.

Όμως η άσκηση δεν βοηθά μόνο στην πρόληψη αλλά ενισχύει και εκείνους που έχουν εκτεθεί στη νόσο. Οι βασικές οδηγίες για τους ασθενείς επιτάσσουν τη διατήρηση φυσιολογικού βάρους, σωστή διατροφή και να κάνουν άσκηση. Δεν είναι μόνο η θεραπεία που θα δοθεί. Έχει αποδειχτεί δε ότι σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού, η φυσική δραστηριότητα μειώνει κατά περίπου 30% τις πιθανότητες θανάτου από τη νόσο και κατά 43% από άλλες αιτίες.

Και τι εννοούμε με την έννοια άσκηση. Οι συστάσεις σημειώνουν μία φυσική δραστηριότητα τουλάχιστον για συνεχόμενα 30 λεπτά, μία ή δυο φορές τη μέρα. Όπως για παράδειγμα το γρήγορο περπάτημα για τη δουλειά. Συνολικά 150 λεπτά την εβδομάδα θεωρούνται ένα μίνιμουμ καλής δραστηριότητας. Οι χρόνοι βέβαια μειώνονται αν η άσκηση είναι πιο έντονη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα