Καρκίνος Παγκρέατος: Ελπίδες για επιβίωση των ασθενών δίνει Έλληνας χειρουργός

Καρκίνος Παγκρέατος: Ελπίδες για επιβίωση των ασθενών δίνει Έλληνας χειρουργός

Ο κ. Γρηγόρης Τσιώτος, Χειρουργός, Διευθυντής Α΄ Χειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ-ΥΓΕΙΑ μας μίλησε για το θέμα.

Διαθέτοντας μια χειρουργική ομάδα που έχει αποδεδειγμένα μεγάλη εμπειρία στις εγχειρήσεις παγκρέατος, ο κ. Γρηγόρης Τσιώτος, Χειρουργός, Διευθυντής Α΄ Χειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ-ΥΓΕΙΑ εξηγεί στο news247.gr την τεχνική που εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια μετατρέποντας τους μέχρι σήμερα ανεγχείρητους καρκίνους του παγκρέατος σε εγχειρήσιμους.

Τα αποτελέσματα μάλιστα αυτής της τεχνικής που εφαρμόζει, δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Pancreatic Cancer» και η δημοσίευση αυτή είναι η πρώτη που κατατέθηκε από Έλληνα χειρουργό. Επίσης, στέλνει το δικό του μήνυμα προς τους ασθενείς τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «η χειρουργική του παγκρέατος έχει σήμερα προχωρήσει πολύ. Σε ό,τι όμως αφορά την ειδική και δυστυχώς μεγάλη κατηγορία των ασθενών που έχουν αυτό που ονομάζεται γενικώς “ανεγχείρητος” καρκίνος, θα πρότεινα να αναζητήσουν και δεύτερη γνώμη διότι κάποιοι από αυτούς τους καρκίνους μπορούν να χειρουργηθούν με ασφάλεια και να δοθεί η ευκαιρία σημαντικής επιμήκυνσης της ζωής και βελτίωση της ποιότητάς της».

Τα τελευταία χρόνια ο καρκίνος του παγκρέατος περιγράφεται από την επιστημονική κοινότητα ως «ο φονικότερος όλων». Γιατί συμβαίνει αυτό;

Είναι δύο οι λόγοι. Ο πρώτος είναι ότι δίνει συμπτώματα αργά, αφού συνήθως έχει προχωρήσει πάρα πολύ. Χαρακτηριστικά, τη στιγμή της διάγνωσης οι μισοί ασθενείς έχουν ήδη μεταστάσεις και μόνο 15% έχουν αφαιρέσιμο όγκο. Το υπόλοιπο 30% έχουν όγκο που θεωρείται ανεγχείρητος λόγω εμπλοκής των πολύ κρίσιμων για τη ζωή αρτηριών και φλεβών γύρω και μέσα στο πάγκρεας. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ο καρκίνος του παγκρέατος είναι κυτταρικά από τη φύση του πολύ επιθετικότερος από τον καρκίνο του μαστού ή του παχέος εντέρου για παράδειγμα. Γι’ αυτό και οι χημειοθεραπείες που έχουμε είναι λιγότερο αποτελεσματικές σε αυτόν από ό,τι σε άλλους καρκίνους.

Πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Pancreatic Cancer», για πρώτη φορά από Έλληνα χειρουργό, δημοσιεύτηκε η δική σας θεραπευτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος. Σε τι αφορά;

Το ειδικό για τον καρκίνο του παγκρέατος αμερικανικό αυτό περιοδικό δημοσίευσε την εμπειρία μας από την ανάλυση των πρώτων 24 ασθενών μας με μετατροπή του ανεγχείρητου σε εγχειρήσιμο όγκο. Ήταν η πρώτη από την Ελλάδα δημοσίευση διεθνώς στο θέμα αυτό. Είναι ιδιαίτερη χαρά να αποδεικνύεται ότι και η χώρα μας συνεισφέρει στην παγκόσμια βιβλιογραφία επί του συγκεκριμένου, πολύ προχωρημένου και απαιτητικού αυτού τομέα της παγκρεατικής χειρουργικής. Η δημοσίευση αυτή ήταν σημαντική επίσης διότι κάθε εργασία υποβάλλεται σε πολύ ενδελεχή και αυστηρό επιστημονικό έλεγχο και κριτική για τις μεθόδους, τα αποτελέσματα, τη στατιστική ανάλυση και τα συμπεράσματα που καταλήγει από πασίγνωστους διεθνώς χειρουργούς παγκρέατος, κυρίως από τις ΗΠΑ. Πράγμα που σημαίνει ότι η τελική δημοσίευση σε τέτοιου βεληνεκούς επιστημονικό περιοδικό αποτελεί και αναγνώριση του συνολικού επιπέδου και έργου της επιστημονικής ομάδας. Στη δημοσίευση αναλύεται η χειρουργική και ογκολογική εμπειρία μας από τη μετατροπή όγκων, που γενικώς θεωρούντο ανεγχείρητοι, σε εγχειρήσιμους. Πρέπει να τονίσω βέβαια ότι αυτή η τεχνική δεν είναι προσωπικά “δική μου”. Είναι η προσέγγιση που είχε αρχίσει να εφαρμόζεται στη Mayo Clinic και στα 4-5 μεγάλα κέντρα παγκρέατος της Αμερικής από τις αρχές του 2000.

Πόσα περιστατικά συμπεριλάβατε στη μελέτη σας και ποια ήταν τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά τους (στάδιο καρκίνου, χημειοθεραπείες, γενική κατάσταση κτλ);

Στη δημοσιευμένη μελέτη αναλύσαμε τα δεδομένα, τα χαρακτηριστικά και τα αποτελέσματα των πρώτων 24 ασθενών (2012-2017) που θεωρήθηκαν ανεγχείρητοι αλλά εμείς τους αφαιρέσαμε, αφαιρώντας μαζί και το εμπλεκόμενο μέρος των μεγάλων φλεβών. Όλοι οι ασθενείς είχαν τοπικά προχωρημένο καρκίνο που διηθούσε αρτηρίες και φλέβες μέσα και γύρω από το πάγκρεας, αλλά δεν είχαν μεταστάσεις. Κάποιοι ήταν σε πολύ καλή γενική κατάσταση, αυτό που ιατρικά περιγράφουμε ως “υγιείς κατά τα άλλα”, κάποιοι ήταν λίγο ή και περισσότερο καταβεβλημένοι από τη νόσο τους. Περίπου το ένα τρίτο είχαν υποβληθεί σε χημειοθεραπεία πριν την εγχείρηση και προσπαθούμε τώρα να αυξήσουμε όσο γίνεται περισσότερο το ποσοστό αυτό.

Κατά πόσο παρατάθηκε η ζωή των ασθενών που χειρουργήσατε;

Ο μέσος όρος ζωής ασθενών με ανεγχείρητο καρκίνο του παγκρέατος αναφέρεται συνήθως σε 8-10 μήνες. Στη δική μας ανάλυση οι ασθενείς εκείνοι που ήταν σε καλή γενική κατάσταση, δηλαδή όπως λέμε “υγιείς κατά τα άλλα”, έζησαν κατά μέσον όρο 33 μήνες (σχεδόν τετραπλάσιο διάστημα δηλαδή), ενώ όλοι οι ασθενείς σαν σύνολο και ανεξάρτητα της γενικής τους κατάστασης, είχαν μέσο όρο επιβίωσης 24 μήνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουμε ήδη 4 ασθενείς που έχουν υπερβεί τα 4 χρόνια από την εγχείρησή τους.

Δείτε τι λένε οι ασθενείς του κου Τσιώτου μετά την επέμβαση τους.

Ποια είναι η τεχνική σας;

Η τεχνική έγκειται στην ασφαλή αφαίρεση των εμπλεκομένων στον όγκο αρτηριών και φλεβών μέσα και γύρω από το πάγκρεας και η άμεση αντικατάσταση των τμημάτων που αφαιρέθηκαν με μόσχευμα αρτηρίας ή φλέβας για την ταχύτατη αποκατάσταση της κυκλοφορίας του αίματος στα κοιλιακά όργανα. Οι λόγοι βέβαια που η μέθοδος δεν εφαρμοζόταν νωρίτερα διεθνώς αλλά και από εμάς, είναι ότι εάν δεν υπάρχει άρτια χειρουργική τεχνική και μεγάλη εμπειρία και συντονισμός της χειρουργικής ομάδας, θα μπορούσε να προκληθεί επικίνδυνη για τη ζωή αιμορραγία ή και καταστροφή κάποιων οργάνων, όπως το ήπαρ και το έντερο. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που τέτοιες εγχειρήσεις διεθνώς σήμερα γίνονται μόνον από χειρουργικές ομάδες που έχουν αποδεδειγμένη μεγάλη εμπειρία στις εγχειρήσεις παγκρέατος γενικώς. Αυτή είναι και η ουσία της έννοιας «Κέντρο Παγκρεατικής Χειρουργικής» που υπάρχει στην Αμερική. Στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσουμε ότι αυτή η τεχνική δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους τους ασθενείς με ανεγχείρητο όγκο. Εφαρμόζεται όμως σε αρκετούς, ενώ παλαιότερα όλοι ανεξαιρέτως οι όγκοι αυτοί ήταν ανεγχείρητοι.

Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε τόσο στην επιστημονική κοινότητα όσο και στους ίδιους τους ασθενείς;

Η χειρουργική του παγκρέατος έχει σήμερα προχωρήσει πολύ. Οι περισσότεροι ασθενείς μας μετά από αφαίρεση παγκρέατος δεν χρειάζεται να νοσηλευθούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, παίρνουν εξιτήριο από το νοσοκομείο σε 8-10 μέρες, ενώ σήμερα κάνουμε παγκρεατεκτομές λαπαροσκοπικά και ρομποτικά. Σε ό,τι όμως αφορά την ειδική και δυστυχώς μεγάλη κατηγορία των ασθενών που έχουν αυτό που ονομάζεται γενικώς “ανεγχείρητος” καρκίνος, θα πρότεινα να αναζητήσουν και δεύτερη γνώμη διότι κάποιοι από αυτούς τους καρκίνους μπορούν να χειρουργηθούν με ασφάλεια και να δοθεί η ευκαιρία σημαντικής επιμήκυνσης της ζωής και βελτίωση της ποιότητάς της. Αυτό φυσικά δεν επιτυγχάνεται μόνο με την άρτια και προχωρημένη χειρουργική τεχνική, αλλά και με τις κατάλληλες χημειοθεραπείες κυρίως πριν την εγχείρηση.

Δείτε την τηλεοπτική συνέντευξη του κου Τσιώτου για τα νεότερα δεδομένα του καρκίνου του παγκρέατος.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.digestive-surgery.gr ή καλέστε στο τηλέφωνο 210 6867688.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα