Κολπική Μαρμαρυγή: Τρόποι θεραπείας και ablation

Κολπική Μαρμαρυγή: Τρόποι θεραπείας και ablation
pixabay.com

Γνωρίζεις τι είναι η κολπική μαρμαρυγή, πόσο συχνή είναι και από ποια ηλικία και μετά αυξάνεται ο κίνδυνος;

Ο Αθανασίου Μηνάς, Καρδιολόγος και συνεργάτης του doctoranytime, μας εξηγεί τι είναι η κολπική μαρμαρυγή, πώς θα αναγνωρίσεις τα συμπτώματα και τι αποτελεσματικότητα έχει η θεραπεία με κατάλυση (ablation).

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η συχνότερη μορφή αρρυθμίας που αυξάνεται σε συχνότητα όσο αυξάνεται η ηλικία του ασθενή. Μετά την ηλικία των 55 ετών έχει υπολογιστεί ότι 1 στους 4 ανεξαρτήτως φύλου θα παρουσιάσει την νόσο, σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στατιστικά στοιχεία.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μία αρρυθμία που χαρακτηρίζεται από μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής ανεπάρκειας. Κατά την διάρκεια ενός επεισοδίου κολπικής μαρμαρυγής η καρδιά χτυπά ακανόνιστα και χαοτικά. Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα που περιγράφει ο ασθενής είναι ότι φτερουγίζει η καρδιά του και η αίσθηση ότι χτυπά πολύ δυνατά, αλλά συχνά συνυπάρχει και αίσθημα δύσπνοιας και αδυναμίας. Τα επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής συχνά ανατάσσονται αυτόματα. Όσο μεγαλύτερη είναι η συχνότητά τους τόσο πιο πολύ επηρεάζεται η ποιότητα ζωής του ασθενούς, βέβαια από το πρώτο επεισόδιο υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για τον ασθενή κάτι που συνεπάγεται άμεση ανάγκη χορήγησης θεραπείας για την ανάταξη της αρρυθμίας, αλλά και κατάλληλης θεραπείας για την πρόληψη νέου επεισοδίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 20-30% των ασθενών με ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό αποδίδεται στην ύπαρξη αγνώστου επεισοδίου κολπικής μαρμαρυγής ή σε ασθενείς που δεν ελάμβαναν την κατάλληλη θεραπεία μετά από επεισόδιο κολπικής μαρμαρυγής.

Η θεραπεία είναι είτε φαρμακευτική είτε επεμβατική και στοχεύει στη βελτίωση της καρδιακής ηλεκτρικής λειτουργίας.

Πότε εφαρμόζεται κατάλυση με ablation

Το ablation εφαρμόζεται σε ορισμένους ασθενείς όταν τα φάρμακα δεν είναι πια αποτελεσματικά. Πρόκειται για μία απλή επεμβατική μέθοδο που στοχεύει στη ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού. Η κατάλυση γίνεται με την ενδοφλέβια τοποθέτηση καθετήρων που καυτηριάζουν τμήμα του μυοκαρδίου του κόλπου, καταστρέφοντας έτσι τις εστίες που προκαλούν κολπική μαρμαρυγή.

Η μέθοδος ablation εξελίσσεται συνεχώς τεχνολογικά, με αποτέλεσμα να είναι όλο και πιο αποτελεσματική και με λιγότερες πιθανότητες επιπλοκών.

Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου εξαρτάται από τη μορφή της κολπικής μαρμαρυγής. Η εμμένουσα μορφή της έχει ποσοστό επιτυχίας 50-75%, ενώ η παροξυσμική 70-80%.

Διάβασε περισσότερα στο doctoranytime για τις διαθέσιμες μεθόδους θεραπείας, τι πρέπει να προσέξει ένας ασθενής στη διατροφή του και τι πρέπει να κάνει αν αποτύχει η μέθοδος της κατάλυσης/ablation.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα