Κοροναϊός: Προ των πυλών της Ελλάδας ο COVID-19

Κοροναϊός: Προ των πυλών της Ελλάδας ο COVID-19
Γυναίκα με προστατευτική μάσκα. Eurokinissi

Δε συντρέχει λόγος πανικού τονίζουν οι υγειονομικές αρχές. Τι συστήνει η επιστημονική κοινότητα σε περίπτωση κρούσματος.

Συναγερμό στις ελληνικές δημοσιονομικές αρχές έχει σημάνει η επέκταση των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού COVID-19 στην Ιταλία, με το Υπουργείο Υγείας, να αναφέρει επί της ουσίας ότι ο ιός βρίσκεται προ των πυλών της χώρας. Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι σύντομα κρούσμα του ιού θα αναφερθεί και στην Ελλάδα, σημειώνοντας όμως πως δε συντρέχει κανένας λόγος πανικού. Η σημασία που έχει δοθεί για το εν λόγω ενδεχόμενο, έχει να κάνει με την ταχύτητα εξάπλωσης του ιού και τον κίνδυνο που ελλοχεύει για ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, κάτι που διαπιστώνεται και στον ιό της γρίπης.

Όπως επισημαίνει στο Νews247.gr o αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας Δημήτρης Παρασκευής*, μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων και ειδικών λοιμωξιολόγων, για τον νέο κοροναϊό, σε περίπτωση που ένα άτομο πιστεύει ότι μπορεί να έχει συμπτώματα και γνωρίζει ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να έχει εκτεθεί στον ιό, θα πρέπει να απευθυνθεί άμεσα σε κάποιον επαγγελματία υγείας. Θα πρέπει να προσέχει να μην εκθέσει και άλλους ανθρώπους και να μη βρίσκεται σε κοντινή επαφή. Να παραμείνει στο σπίτι. Να απευθυνθεί στο ΕΟΔΥ όπου θα τον παραπέμψουν άμεσα εκεί που θα διαπιστωθεί εάν πάσχει από τον κοροναϊό.

Ο κ. Παρασκευής τονίζει ότι δε χρειάζεται πανικός. Πρόκειται για έναν ιό ο οποίος πολύ σωστά έχει χαρακτηριστεί σαν τη γρίπη. Δεν είναι κάτι θανατηφόρο ούτε σε μεγάλο ποσοστό προκαλεί σοβαρά συμπτώματα. Όμως επειδή θα πρέπει να περιοριστεί η διασπορά, ο άνθρωπος αυτός θα πρέπει να προφυλάξει τους συνανθρώπους του ειδικά όταν φτερνίζεται και όταν βήχει. Να σημειωθεί ότι υπάρχουν σαφείς οδηγίες είτε από ιδιώτες γιατρούς είτε από τα νοσοκομεία για το πώς θα διαχειριστούν το κρούσμα. Από κει και πέρα με βάση τις οδηγίες, εφόσον επιβεβαιωθεί το περιστατικό, θα διερευνηθεί το εύρος άλλων επαφών. Το πόσο διάστημα μπορεί ο ασθενείς να φέρει τον ιό και ποιοι άνθρωποι βρέθηκαν κοντά σε αυτόν. Συνήθως τα συμπτώματα κατά μέσο όσο εμφανίζονται την πέμπτη μέρα από τη μετάδοση του ιού. Το Υπουργείο Υγείας με βάση την έκταση των κρουσμάτων θα αποφασίσει για τα ανάλογα μέτρα.

Ο καθηγητής επισημαίνει ότι σε περίπτωση μικρού αριθμού κρουσμάτων δεν τίθεται λόγος για λήψη μέτρων απομόνωση περιοχών. Αν όμως υπάρχει εκτεταμένη διασπορά ίσως να χρειαστούν πιο δυναμικά μέτρα. Αυτά δεν θα πρέπει να πανικοβάλουν, αλλά θα πρέπει να τα βλέπουμε με θετικό μάτι καθώς η εξάπλωση του ιού είναι υπόθεση όλων μας και όχι μόνο των επαγγελματιών υγείας. Αυτή τη στιγμή πάντως δεν τίθεται θέμα για κάποια διευρυμένα μέτρα.

Θεωρείται πάντως απόλυτα δικαιολογημένη η εγρήγορση που παρουσιάζουν οι ελληνικές υγειονομικές αρχές λόγω των μεταδόσεων του ιού που έχουν καταγραφεί στην Ιταλία με την οποία υπάρχει συχνή επικοινωνία και σύνδεση. Το γεγονός αυτό έχει αυξήσει τις πιθανότητες μετάδοσης του ιού και στην Ελλάδα.

Ο κ. Παρασκευή επίσης αναφέρει πως εάν τυχόν έχουμε αυξημένο αριθμό κρουσμάτων θα υπάρχει και ένα διαφορετικό σχέδιο δράση σχετικά με τη νοσηλεία. Δηλαδή δεν θα υπάρχουν μόνο τα νοσοκομεία αναφοράς αλλά θα υπάρχουν και άλλα νοσοκομεία ώστε να παρέχεται η ιατρική φροντίδα στους ασθενείς. Η Ελλάδα διαθέτει εξοπλισμό και φαρμακευτική αγωγή που έχει ήδη δοκιμαστεί σε χώρες που έχουν πληγεί, ενώ υπάρχει και μεγάλη κινητοποίηση ώστε να αντιμετωπιστούν τα όποια κρούσματα. Είναι γεγονός ότι η χώρα έχει καταφέρει να ανταποκριθεί όπως το 2009 όταν είχε ξεσπάσει η πανδημία της γρίπης.

Συστάσεις ΕΟΔΥ

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, για τη διαχείριση ύποπτου κρούσματος με πνευμονία από το νέο κοροναϊό συστήνονται τα παρακάτω:

• χορήγηση απλής χειρουργικής μάσκας στον ασθενή

• εξέταση και νοσηλεία του ασθενή σε ξεχωριστό θάλαμο

• εφαρμογή βασικών προφυλάξεων, προφυλάξεων επαφής και προφυλάξεων σταγονιδίων από το προσωπικό που εμπλέκεται στη διαχείριση του ασθενή

• άμεση ενημέρωση της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων

• άμεση δήλωση του περιστατικού στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας

Νέα Επιτροπή

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Κυριακή το Υπουργείο Υγεία προχώρησε στη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19. Έργο της Εθνικής Επιτροπής είναι η εισήγηση στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και κάθε συναρμόδιου Υπουργείου ή Κυβερνητικού Οργάνου, για τη λήψη κάθε ενδεδειγμένου μέτρου πρόληψης και αντιμετώπισης της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, με σκοπό την προστασία του πληθυσμού.

Μέλη της επιτροπή είναι:

1. Πρεζεράκος Παναγιώτης, Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, ως Πρόεδρος.

2. Κωτσιόπουλος Ιωάννης, Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας.

3. Καραούλη Βασιλικής, Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Ποιότητας Ζωής του Υπουργείου Υγείας.

4. Αρκουμανέας παναγιώτης, Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.).

5. Φιλίππου Δημήτριος, Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.).

6. Παπαευσταθίου Νικόλαος, Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.).

7. Γκογκόσης Κωνσταντίνος, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Επιχειρησιακής Ετοιμότητας Εκτάκτων Καταστάσεων Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας.

8. Τσιόδρας Σωτήριος, Καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ – ΓΝΑ ΑΤΤΙΚΟΝ, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος.

9. Τσακρής Αθανάσιος, Καθηγητής Μικροβιολογίας, Διευθυντής Εργαστηρίου Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Αντιπρύτανης ΕΚΠΑ.

10. Τολούμης Γεώργιος, Υποπτέραρχος, Διευθυντής Υγειονομικού ΓΕΕΘΑ.

11. Χατζηγεωργίου Δημήτριος, Υποπτέραρχος, Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής Υγειονομικού Πολιτικής Αεροπορίας.

*Δημήτριος Παρασκευής BSc, MSc, PhD, Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής, Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα