Νέα συνάντηση υπουργείου Υγείας με τη Συντονιστική των Διαγνωστικών Εργαστηρίων αύριο

Νέα συνάντηση υπουργείου Υγείας με τη Συντονιστική των Διαγνωστικών Εργαστηρίων αύριο
Απεργία των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων Eurokinissi

Σε νέα συνάντηση που έχει καθοριστεί για αύριο στο υπουργείο Υγείας θα επιχειρηθεί να βρεθεί λύση στο θέμα με τα διαγνωστικά κέντρα, που από σήμερα είναι κλειστά καθώς ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων εξήγγειλε απεργία επ' αόριστον.

Η Συντονιστική Επιτροπή των Διαγνωστικών Εργαστηρίων, αποφάσισε νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας ότι θα συμμετέχει στην συνάντηση την οποία κάλεσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, αύριο στο υπουργείο. Η Επιτροπή αναμένεται να ζητήσει εκ νέου από το υπουργείο Υγείας, να μην καταλογιστεί το clawback του δεύτερου εξαμήνου του 2018, το οποίο αντιστοιχεί σε 55 εκατομμύρια ευρώ. Με αυτό το αίτημά θα επανέλθουν ενώπιον του Ανδρέα Ξανθού, στοχεύοντας στο να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και Συντονιστικής Επιτροπής και να ανοίξουν και πάλι τα διαγνωστικά κέντρα όλης της χώρας.

Το αίτημά αυτό, είχε τεθεί και στη συνάντηση της 4ης Ιουνίου, με τον υπουργό Υγείας να επισημαίνει πως το σημερινό, στρεβλό σύστημα  και οι δημοσιονομικοί περιορισμοί δεν δίνουν τη δυνατότητα εξεύρεσης ιδανικής λύσης, ωστόσο υπάρχει το περιθώριο να γίνουν διορθωτικές κινήσεις με στόχο τη δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΠΥΥ και των συμβεβλημένων παρόχων  και την εφαρμογή ενός νέου βιώσιμου πλαισίου.

Η συνάντηση που ακολούθησε μεταξύ της Επιτροπής και του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να βρεθούν τα 55 εκατομμύρια δεν ευδοκίμησε και έτσι ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων, προχώρησε, με τη υποστήριξη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του προέδρου του, Γιώργου Πατούλη, στην απεργία επ’ αόριστον.

Κυρία αιτήματα του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων είναι  «Κατάργηση του καταστροφικού clawback και rebate που δημεύει το 70% των εσόδων με αποτέλεσμα τα διαγνωστικά εργαστήρια, πολυϊατρεία, διαγνωστικά κέντρα και κλινικοεργαστηριακοί γιατροί να οδηγούνται στο λουκέτο. Αύξηση του προϋπολογισμού του 2018 του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να μηδενιστεί το clawback. Πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αύξηση της χρηματοδότησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στήριξη της δημόσιας υγείας».

Ακόμη, διαμαρτύρεται γιατί όπως ισχυρίζεται υπάρχει σημαντική απώλεια εσόδων εξαιτίας του ότι από 1η Γενάρη, καταργήθηκε η συμμετοχή του 15% στις εξετάσεις ορισμένων κατηγοριών ασφαλισμένων, όπως οι διαβητικοί και ζητούν το ποσό αυτό να δοθεί από την κυβέρνηση. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα