Οι καπνιστές έχουν δικαίωμα στην ενημέρωση για τα εναλλακτικά προϊόντα

Οι καπνιστές έχουν δικαίωμα στην ενημέρωση για τα εναλλακτικά προϊόντα

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα για την προοπτική περιορισμού των βλαβών από το κάπνισμα τα συμπεράσματα από το πρόσφατο 3ο επιστημονικό συνέδριο «Scientific Summit on Tobacco Harm Reduction: Novel products, Research & Policy»

Από τα σημαντικότερα ζητήματα τα οποία συζητήθηκαν στο πρόσφατο διαδικτυακό συνέδριο σχετικά με η μείωση της βλάβης από το κάπνισμα, 3rd Scientific Summit on Tobacco Harm Reduction: Novel products, Research & Policy, αφορούσε στις εναλλακτικές μορφές καπνίσματος. Παρά την αντιπαράθεση η οποία υπάρχει ανάμεσα στα μέλη της επιστημονικής κοινότητας σχετικά με το αν είναι θεμιτή η όχι η σύσταση εναλλακτικών μορφών σε όσους έχουν κάνει επανειλημμένες προσπάθειες διακοπής, αυτό το οποίο θεωρείται μια αντικειμενική προσέγγιση είναι πως ο καπνιστής έχει το δικαίωμα να γνωρίζει τα όποια επιστημονικά δεδομένα υπάρχουν για άλλες μορφές λήψης νικοτίνης, όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ή τα προϊόντα θέρμανσης του καπνού.

Όπως τονίστηκε, στο συνέδριο, παρότι οι επιβλαβείς για την υγεία επιπτώσεις του καπνίσματος είναι γνωστές εδώ και δεκαετίες, πάνω από 1 δισεκατομμύριο άτομα παγκοσμίως εξακολουθούν να καπνίζουν και περισσότερα από 7εκατομμύρια άτομα ετησίως βρίσκουν πρόωρο θάνατο από σχετιζόμενα με το κάπνισμα νοσήματα. Αυτό όμως το οποίο αποτελεί σημαντική διαπίστωση από την επιστημονική κοινότητα είναι ότι η νικοτίνη, αν και έχει εθιστικές ιδιότητες,ωστόσο δεν σχετίζεται με τη θνητότητα από το κάπνισμα.

Η νικοτίνη είναι μία ουσία που προκαλεί εξάρτηση. Εντούτοις, έχει ήδη χρησιμοποιηθεί με επιτυχή αποτελέσματα στον έλεγχο και τη διακοπή του καπνίσματος και θα μπορούσε να είναι χρήσιμη στη μείωση της βλάβης από το κάπνισμα. Το μεγάλο πρόβλημα βρίσκεται στην καύση του καπνού, από την οποία παράγονται οι τοξικές ουσίες. Στα εναλλακτικά προϊόντα δεν υπάρχει καύση, αλλά θέρμανση του υγρού ή του καπνού, με αποτέλεσμα ο καπνιστής να εκτίθεται σε χαμηλότερα επίπεδα αλλά και σε λιγότερες σε αριθμό, επιβλαβής ουσίες.

Η διακοπή και η πρόληψη του καπνίσματος παραμένουν οι ιατρικές παρεμβάσεις με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο και με τη μεγαλύτερη οικονομική αποδοτικότητα. Είναι απαραίτητο οι επαγγελματίες υγείας και οι υπεύθυνοι για τη δημόσια υγεία να ευαισθητοποιούν συνεχώς τους καπνιστές και το σύνολο του πληθυσμού σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος.

Σε μια περίοδο ολοένα ταχύτερων εξελίξεων και τεχνολογικών καινοτομιών, αναδύονται νέες προσεγγίσεις που βασίζονται σε δυνητικά ασφαλέστερες εναλλακτικές επιλογές έναντι των συμβατικών τσιγάρων, όπως η στρατηγική Μείωσης της Βλάβης από το Κάπνισμα, για εκείνους τους καπνιστές οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν μπορούν να διακόψουν πλήρως το κάπνισμα. Οι ειδικοί επεσήμαναν στο συνέδριο πώς χρειάζεται οι καπνιστές να έχουν πρόσβαση στην πληροφορία προκειμένου να μπορούν να λαμβάνουν ολοκληρωμένες αποφάσεις που σχετίζονται με την υγεία τους.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο news247.gr, o καρδιολόγος κ.Δημήτρης Ρίχτερ, επίσης ιδρυτικό μέλος της Διεθνούς Εταιρείας για τη Μείωσηςτης Βλάβης από το κάπνισμα, σήμερα διαθέτουμε εναλλακτικές λύσεις οι οποίες με βάση τη σύγχρονη επιστημονική γνώση προκαλούν πολύ μικρότερη βλάβη. «Υπάρχουν δύο διαφορετικές τοποθετήσεις. Η αυστηρή τοποθέτηση η οποία αναφέρει ότι ο γιατρός πρέπει να συστήσει μόνο τη διακοπή και τίποτ’ άλλο διότι αυτά θεωρούνται ως ενδιάμεσα στάδια που βλάπτουν και η δεύτερη τοποθέτηση αναφέρει ότι φυσικά και θα συστήσω κάτι εναλλακτικό διότι από τη στιγμή που ένας καπνιστής αποτυγχάνει συστηματικά να διακόψει το κάπνισμα θα του συστήσω και κάτι το οποίο θα τον κάνει να έχει πολύ μικρότερη ζημιά» σημειώνει ο κ. Ρίχτερ.

Ο καρδιολόγος αναφέρθηκε και στην πρόσφατη απόφαση του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), με βάση την οποία το προϊόν θέρμανσης καπνού μεγάλης καπνοβιομηχανίας μπορεί πια να κυκλοφορεί στην αμερικανική αφορά «ως προϊόν διαφοροποιημένου κινδύνου» σε σχέση με το κάπνισμα. Η απόφαση αυτή ήρθε μετά από μία τετραετία ελέγχων όπου ουσιαστικά εξετάστηκαν ενδελεχώς όλα τα δεδομένα των επιστημονικών μελετών.

«O FDA κατέληξε λοιπόν στο ότι το συγκεκριμένο προϊόν θέρμανσης του καπνού αποτελεί προϊόν μειωμένου κινδύνου και ότι αυτοί που το χρησιμοποιούν έχουν λιγότερη βλάβη από εκείνους που καπνίζουν συμβατικά τσιγάρα. Άρα όταν έχουμε επίσημο οργανισμό με πολύ αυστηρές προδιαγραφές που αποδέχεται κάτι τέτοιο, αυτός είναι ένας λόγος ώστε κι εμείς στην Ευρώπη να πρέπει να αποκτήσουμε αντίστοιχες διαδικασίες. Θα πρέπει στην Ευρώπη να υπάρχει ένα όργανο θεσμικό το οποίο να αποτελείται και από επιστήμονες και από τις αρχές και το οποίο να μπορεί να αποφασίζει, να γνωμοδοτεί σχετικά με τον έλεγχο των πραγματικών δεδομένων» αναφέρει ο κ. Ρίχτερ.

«Πιστεύω ότι έχει το δικαίωμα καταναλωτής να γνωρίζει και θα πρέπει να υπάρχει μία αρχή η οποία να δίνει μία θεσμική γνώση σ’ αυτόν και όχιο καθένας να υποστηρίζει απλά τη δική του άποψη και να γίνεται συνεχώς θέμα debate η χρήση μιας εναλλακτικής λύσης όσον αφορά τη μείωση της βλάβης από το κάπνισμα. Έχει φανεί από όλες τις μελέτες ότι όσον αφορά τις καρκινογόνες ουσίες, υπάρχει 90% μικρότερη ποσότητα στα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού σε σχέση με το συμβατικό τσιγάρο, κάτι το οποίο δεν μπορούμε να αγνοήσουμε» συμπληρώνει ο γιατρός.

Τονίζει επίσης ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει η προσπάθεια δημιουργίας ενός ερευνητικού οργανισμού στην Ευρώπη με έδρα τι Βρυξέλλες από επιστήμονες, οι οποίοι ασχολούνται με το θέμα της μείωσης της βλάβης. Αυτό που επιδιώκεται είναι να υπάρχουν επίσημες επιστημονικές απόψεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα